Результати інвестиційного форуму Київщини “Інтеграція та партнерство”

                                                           Олександр Редич
9 вересня 2010 р в «Українському домі» пройшов Міжнародний  інвестиційний форум “Інтеграція та партнерство”, організатором якого виступила Київська обласна державна адміністрація. Мета форуму –  зміцнення міжрегіональної та міжнародної співпраці, розвиток партнерських стосунків державних структур і приватного капіталу в економічній та соціальній сферах.
Питання залучення інвестицій є особливо актуальними і для Ірпеня. Адже за офіційною статистикою у 2008 докризовому році в розрахунку на одну особу в Ірпені  інвестувалось 4563 грн. (при  9799 грн. по області  та 14985 грн. – у Борисполі, 5708 грн. -у Броварах) . (Про соціально-економічний стан  Приірпіння  дивіться тут >>>>>  ).При відсутності стратегічного проекту розбудови міста, невиконанні ключових показників соціально-економічного розвитку Ірпінь швидко наближається до  соціально-економічної, депресивної ями. Тому природнім був інтерес до даного заходу представників Української Народної Ради та делегації місцевої влади, що різними шляхами, але потрапили на форум.

Офіційну делегацію м. Ірпінь представляли Петро Адамович та Світлана Демченко. Від громадськості були присутні Олександр Редич та Варвара  Волк.

 Важливою складовою інвестиційного форуму стала робота п’яти “круглих столів” за участю провідних експертів: розвиток агропромислового комплексу; інформаційні технології і зв’язок; медицина; туризм, спорт і рекреація; енергозберігаючі технології, очисні споруди.

У форумі взяли участь представники 15 іноземних держав. Були представлені проекти на загальну суму 4 мільярди доларів США, і за офіційною версією 9 вересня підписано угод на суму майже 2 мільярди доларів. Про це повідомив з трибуни форуму голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк.

Проте  у порівнянні з таким же заходом, що проводився декілька років тому, у вічі кидалось відсутність інвестиційних паспортів міст та районів Київщини, недостатність соціальних проектів, може і не таких фінансово цікавих, проте необхідних громадам.

Тут потрібно відмітити особливу актуальність соціально-культурного проекту «Український дім Приірпіння», що презентувала у колуарах форму Варвара Волк – директор мистецького колективу української пісні і танцю «Київський ансамбль «Едельвейс»». Релізація даного проекту може стати одним із можливих перспективних напрямів розвитку Приірпіння як цілісного соціального механізму, що орієнтований на  високоінтелектуальні виробництва і технології, розвиток сфери культурних послуг, відродження Приірпіння як території творчості.

На жаль, Ірпінь, як територія інвестицій на форумі не був представлений більше жодним проектом, на відміну від багатьох інших подібних пристоличних територій.

Зокрема компанія ТОВ “СПР Груп” презентувала технологію очищення стічних вод, за якою розробляються проекти очисних споруд для міст Бориспіль, Вишгород і Бровари. Серед інших інвестиційних ініціатив були презентовані проект побудови нової обласної лікарні та діагностичного центру ниркового гемодіалізу, проект фанзони до Євро-2012 у місті Василькові, програма “Зелений туризм” у Бориславі, найбільший в Україні кінноспортивний центр VIAN group у селі Шпитьки Києво-Святошинського району та інші.

Були пдписані угоди про співпрацю у торговельно-економічній, науково-технічній та культурній сферах Київської області з Московською областю Російської Федерації, а також з Паризьким округом Франції.

Серед гостей форуму були і керівники компанії “Піонер Насіння Україна”, які нещодавно презентували свій науково-дослідний центр у селі Любарці Бориспільського району.

Мораль…

Генеральний директор Інституту інвестиційної стратегії регіонального розвитку Леонід Вайсфельд, під час перебування якого на посаді голови Броварської райдержадміністрації у 1999-2005 роках район став справжньою “меккою” для інвесторів, вважає, що в питаннях залучення інвестицій дуже багато залежить від місцевих керівників. Там, де влада щиро зацікавлена у перспективах для своїх районів та міст і має чітку стратегію розвитку, можна розраховувати на успіх.

 

 

 

 

 

Статистика …

У роботі форуму взяли участь керівники держави, регіонів, представники наукової і ділової еліти, вітчизняні і зарубіжні інвестори.

Іменитих учасників на форумі,також, було чимало: від міністерств, які представляли перші особи, до провідних банківських та страхових установ держави, підприємств та громадських організацій. Були й іноземні гості, зокрема делегація з Московської області. Потужно були представлені інвестори та виробники: компанії  “Віан-Груп”, “Нібулон”, “Датагруп”, Amtel Properties, “Агросоюз”, Contour Global, “Про-Реал”, Aton group, SV-consulting, група компаній “Аляска”, Американська торговельна палата в Україні, ТОВ “Фірма “Мартадель”, ВАТ “Промислово-будівельна група “Антарес”, ЗАТ “Бориспільський автозавод”, ПАТ “Київський картонно-паперовий комбінат”, “Миронівський хлібокомбінат”, “Ростсільмаш”, девелоперська компанія “БФ Груп”, Litvinovka entertainment, ВАТ “Завод “Точмаш”, консорціум “Едапс”, ТОВ ВП “Херсонський машинобудівний завод”. Участь у форумі також взяли Київська обласна туристична агенція, освітня ініціатива Intel, ТОВ “Медіа”, ТОВ “СПР Груп”, ТОВ “Укравтозапчастина”, система GPS моніторингу “UMT”, агроінвестиційний  центр “Європейське село ХХІ сторіччя”, центр “X-life”, Білоцерківський молочний комбінат, ТОВ “Дан Фарм”, асоціація “Ниви Переяславщини”, ВАТ “Укрстальконструкція”, Парк “Київська Русь” та багато інших.

 

 

 

 

 

 

Popularity: 9% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code