Прийняти як факт – можна, зрозуміти – ні!

Неоніла Афанасьєва

            У грудні 2011 року ГО «Громадська рада управління курортно-туристичною індустрією Ворзеля (ГРУКТІВ) звернулась до Ворзельського селищного голови Венгрика О.П. із запитом щодо низки питань, пов’язаних з проектами відведення земельних ділянок під рекреаційні об’єкти (рішення Ворзельської селищної ради №13274-41-V від 02.07.2009р.) та  з питань розробки Генерального плану селища.

30.12.2011р. надійшла відповідь…

            Перш ніж проаналізувати її зміст, прошу читача уважно ознайомитися з рішенням Ворзельської селищної ради від 02.07.2009р.

УКРАЇНА

ВОРЗЕЛЬСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

СОРОК ПЕРША СЕСІЯ ПЯТОГО СКЛИКАННЯ

 

РІШЕННЯ № 1374-41 V

Від 02.07.2009р.

смт.Ворзель

Про визначення місць та надання дозволу на збір матеріалів попереднього погодження земельних ділянок рекреаційного призначення для закріплення їх на постійне користування за Ворзельською селищною радою для унеможливлення використання їх за не цільовим призначення та з послідуючим наданням на конкурсній основі під рекреаційні проекти після громадського обговорення та за їх результатами.

 

Заслухавши та обговоривши інформацію селищного голови Кухарського С.О., щодо необхідності збільшення надходжень до бюджету за рахунок діяльності закладів рекреаційного призначення, голови комісії з врегулювання земельних питань Афанасьєвої Н.С., депутатів Зажарського М.С., Молотієвської Н.Б. про визначення місць та надання дозволу на збір матеріалів попереднього погодження земельних ділянок рекреаційного призначення для закріплення їх в постійне користування за Ворзельською селищною радою для унеможливлення використання їх за нецільове призначенням та з послідуючим наданням на конкурсній основі під рекреаційні проекти після громадського обговорення та за їх результатами, керуючись ст.3 Земельного Кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада

ВИРІШИЛА:

1. Надати дозвіл виконавчому комітету Ворзельської селищної ради на збір матеріалів попереднього погодження земельних ділянок рекреаційного призначення для закріплення їх на правах постійного користування за Ворзельського селищною радою під рекреаційні проекти по вулицях:

–   вул. Леніна – вул. Артема – 1,35 га;

–   вул. Пролетарська (58 квартал0 – 1,5га;

–   вул. Кірова – вул. Котляревського (22 квартал);

–   вул. В.Жовтня – вул. Червоноармійська (40 квартал) – 2,92га;

    вул. В.Жовтня (61 квартал) – 3,0га.

2.  Відчуження земельних ділянок може бути проведено після реалізації рекреаційних проектів;

3.  Надати дозвіл на реалізацію рекреаційних проектів за результатами громадського обговорення.

4.  Контроль за виконанням рішення покласти на комісію в сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища.

Селищний голова                           С.О. Кухарський

 

Подання:

Землевпорядник                            М.Я. Зборовська

Юрист                                            І.В. Дзян

 

А тепер зверніть увагу на перший пункт даного рішення:  надати дозвіл виконавчому комітету Ворзельської селищної ради на збір матеріалів попереднього погодження…..

            Через деяких час вийшов Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю». За цим законом рішення вже має формуватися наступним чином: «надати дозвіл на виконання проекту землеустрою…..»

Зміна законодавства, початок перевиборчої компанії, необхідність вирішення нагальних питань селища, відсутність фінансування і спричинили не виготовлення правовстановчих документів на вказані земельні ділянки.

Але звертаю вашу увагу на те, що у рішенні від 02.07.2009р. не встановлювався термін виготовлення цих документів. І в такому випадку говорити про те, що дане рішення «втратило чинність на підставі ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю» аж ні як недоречно, оскільки ніякий  Закон не обумовлює термін дії рішень селищних рад. Але саме таку відповідь одержано від нині діючої Ворзельської селищної ради.

Прийняти таку відповідь як факт можна, але зрозуміти – ні!

Закріплення цих ділянок за виконкомом було б гарантією того, що ніякі можновладці не змогли б примусити віддати їм ці площі, а це, між іншим, 11,57га і для цього нинішній владі було достатньо внести зміни у рішення від 02.07.2009р.

То чому ж вони цього не зробили? Та тому що ці ласі шматочки можна роздати потрібним людям.

Не можу собі уявити, що в кварталі №40 (вул. В.Жовтня – вул. Червоноармійська – 2,92га) буде не паркова зона, а котеджі. Тут планувалось робити парк  «Молодіжний» з певними спорудами для можливості якісної організації дозвілля молоді. Але сталось те, що сталося. Під котеджі, мабуть, підуть і решта 8,65га.

В тому, що нинішня влада не захотіла зберегти ці землі під рекреаційні проекти, я звинувачую особисто селищного голову Венерика О.П., а також депутатів: Є. Радченко, А. Рябка, Л. Парфенюка, А. Пригункова, І. Лисенка, О. Атаманчука та А. Федоренка. Називаю ці прізвища, щоб виборці знали своїх «героїв», які запевняли їх, що будуть відстоювати інтереси селища!

А тепер наступне питання. А як же бути з тим, що вказані землі відносяться до рекреаційних? А дуже просто. У своєму звіті перед громадою Ворзельський селищний голова Венерик О.П. про стан виконання роботи за рік (жовтень 2010-2011) зазначив, що «згідно рішення Ворзельської селищної ради від 30.06.2011р. було укладено договір на розробку Генплану та зонування селища Ворзель з ДПУДНДІПМ «Дніпромісто» та виконання топографічної зйомки селища Ворзель з ДНВП «Геоситема»» і на це будуть витрачені чималі кошти.

Але нащо розробляти Генплан? Адже у 2005 році він був виготовлений і обійшовся селищу у 250 000грн. Тоді це були великі кошти. Але цей Генплан не був затверджений, як і інші Генплани Приірпіння. Цей план навіть приносив на сесію нинішній депутат Смолянчук О.І.

З 2005 року всі зміни в Генплан проходили через «Дніпромісто». То ж сьогодні, цей план достатньо затвердити, враховуючи зміни, які  фіксувало «Дніпромісто». І ця робота вартувала б не дуже великих коштів. Але ж тоді ці 11,57га лишаються як рекреаційні! Мабуть це комусь не до вподоби?! І тому в так званому новому Генплані 11,57га вже  не будуть вважатися рекреаційними.

Дякувати богу, в свій час Сотникова З.Ю. домоглася віднести 85га (на фото) нашої землі до заповідних зон, а попередня влада під керівництвом Кухарського С.О. в особі землевпорядника Зборовської М.Я. уже у 2010р. допомогла екологам з Києва нанести на їхні мапи ці заповідники. Сподіваюсь, що в такий спосіб ця земля збережеться для громади.

Ще раз наголошую:

Дії нинішньої влади відносно ігнорування рішення від 02.07.2009р. можна прийняти як факт, що вже має місце. Але зрозуміти ці дії неможливо, оскільки вони спрямовані проти інтересів ворзелян.

 

Р.S. Хотілось би зупинитись на питанні про надання дозволу  на виконання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 7,5 га для створення ландшафтного парку «Перемога» (Ворзельський ставок), згідно рішення Ворзельської селищної ради від 29.11.2011р. за № (не вказали).

Але це буде тема іншої статті. Я лише проінформую ворзелян про дійсну історію стану земельної ділянки площею 7,5га для створення ландшафтного парку «Перемога», бо давно цих га там нема.

Афанасьєва Н.С.

Popularity: 4% [?]

1 коментар до "Прийняти як факт – можна, зрозуміти – ні!"

  1. От і будуть всякі Атаманчуки-Ковальчуки і їм подібні релаксувати на наших рекреаційних зонах (мало їм по три ділянки), це дуже вигідно владі “не мати генплану” – роби що хочеш, крої та нарізай. Ліс – це легені Ворзеля, повітря тут цілюще, а що залишиться після цих “патріотів”!
    Крім того , так би хоч молодь була при ділі, а зараз?! Ганделик – ось альтернатива молодіжному центру!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code