Генплан Ворзеля під грифом «Для службового користування»

Мирослава ПАВЛЮК

Фото: Іван Лисенко

13 березня 2013 року в приміщенні «Уваровського дому» відбулося попереднє обговорення генерального плану селища Ворзель, проект якого був представлений громаді. Але – чи можливо провести змістовне обговорення з громадою проекту генплану, повноцінний доступ до якого мали лише декілька людей у раді?

Нинішньою владою селища Ворзель не було організовано доступу громадськості до попереднього етапу роботи над проектом генпланом і на зустрічі громаду «поставили перед фактом» щодо можливих майбутніх змін у їхньому селищі.

Презентацію проводив Михайло КОПАЧ, головний архітектор міста Ірпінь разом із авторським колективом, під час якої повідомив громаді про перспективи розвитку селища Ворзель.

У документі запропоновано розширити землі населеного пункту за рахунок міста Бучі і селища Мироцького (землі розташовані на північно-західній околиці Ворзеля), збільшити кількість населення майже вдвічі – до 12 000 осіб, та провести інтенсивну забудову на території перспективних ділянок. Тобто, збудувати реабілітаційний центр опорно-рухового призначення, центр охорони материнства та дитинства, дитячий дошкільний заклад санаторного типу, навчальний заклад, курортну поліклініку з водолікарнею. Планується закласти і парк «Київщина в мініатюрі». Передбачений і територіальний розвиток житлових багатоквартирних забудов на території Мироцької ради та проведення додаткової забудови на рекреаційних землях санаторно-лікувальних комплексів, бо на великих територіях знаходиться мало будівель.

Транспортні ж перспективи передбачають побудову двох розв’язок різних рівнів та капітальний ремонт доріг. При чому розширити дороги планується до 8 метрів, тому що нинішні дороги – 5-6 метрів, не відповідають встановленим нормативам, а центральну вулицю – до 15 м., це ширина дороги в чотири смуги.

Також генпланом передбачено виконати меліоративні роботи на території перспективних ділянок площею понад 150 га., які зараз перебувають у підтопленому стані.

От тільки чи передбачено планом можливі наслідки зміни природного ландшафту? Наскільки може порушитися екобаланс природних ресурсів Ворзеля?

На якому етапі знаходиться розгляд питання погодження цього плану з Бучанською міською і Мироцькою селищною радами, ворзелян не проінформували. Також незрозумілою залишилася відповідь діючого очільника Ворзеля на запитання екс-голови селищної ради Зінаїди СОТНИКОВОЇ: «Територія перспективних ділянок селища Мироцьке знаходиться у приватній власності людей, то ж яким чином можливо проектувати і планувати ряд забудов на землі, яка належить іншим людям?».

Також залишилося без відповіді і питання: «Чому парк «Перемога» не закладений на реконструкцію, натомість – вигадано інший парк, який ще не зрозуміло, коли виросте?».

На запитання громади, де можливо ознайомитися з детальними матеріалами генерального плану Михайло КОПАЧ прокоментував однозначно: «матеріали генплану носять гриф «Для службового користування».

Створення навіть на папері такого генплану селища кардинально змінює Ворзель та його призначення курортної зони. І «невеличкий мегаполіс» може вирости на місці, де нині – сосново-дубові ліси.

За концепцію розробки цього документу було взято попередній генплан курорту, який не затвердили через низку причин, у тому числі й через брак коштів. І чинна влада його вдало переробила на план розвитку, як кажуть місцеві жителі… будівельного бізнесу.

Чиї гроші?

Зрозуміло, що впровадження цього плану потребує чималих фінансів. Але на звернення громади – хто є інвестором цього проекту? – голова Олександр ВЕНГРИК відповів багатообіцяючою мовчанкою.

Виникає питання: думку громади і справді хотіли почути, чи владі потрібне лише формальне «одобрямс»?».

http://pulsar-irpin.com.ua/novini-priіrpіnnya/genplan-vorzelya-pіd-grifom-dlya-slujbovogo-koristuvannya.html

Popularity: 8% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code