Здай батарейку – врятуй планету!

Данута КОСТУРА

газета “Західне передмістя Києва” № 16(66)

Ми можемо багато обурюватися, вказувати на неподобства. Як правило, все цим і обмежується,  оскільки подальші наші кроки вимагають конкретних дій.

У молодої ірпінчанки Ольги АРГАТ, матері двох дітей, біотехнолога за освітою, вистарчило наполегливості, щоб від питання, куди подіти відпрацьовані батарейки, яких назбирала достатньо впродовж декількох років, перейти до ширшого зацікавлення темою. Батарейки містять важкі метали та небезпечні елементи. Потрапляючи у навколишнє середовище, одна пальчикова батарейка забруднює 20 метрів квадратних ґрунту або 400 л води. В Україну щорічно завозиться 300 млн штук різнопланових батарейок та акумуляторів.

Заручившись підтримкою міського відділу освіти, Ольга Аргат пішла з лекціями у школи, де переконувала директорів підтримати починання. І деякі школи відгукнулись. Скажімо, у 17-й ірпінській школі діти наповнили відпрацьованими батарейками 5-ти літрову пластикову банку.

Деякі директори шкіл запитували, як збір співвідноситиметься з санітарними нормами. У Всеукраїнській екологічній лізі , до якої звернулася пані Ольга, пояснили, що непошкоджені батарейки не виділяють токсинів в повітря, але для убезпечення краще встановити герметичний контейнер.

Проте виникло питання, куди подіти ці батарейки. Виявилося, що донедавна відпрацьовані батарейки відсилали на спеціальний переробний завод аж у Францію. В Україні львівський завод «Аргентум» тільки починає набирати обертів. Зараз працює собі у збиток, але накопичує «сировину», бачачи для себе перспективу. Він готовий оплатити кошти за пересилку відпрацьованих батарейок.

Дітям було запропоновано намалювати малюнок на тему: «Здай батарейку – врятуй планету!», щоб, згодом, провести конкурс дитячих малюнків в ірпінській міській бібліотеці. Ідею підтримали вчителі малювання. І от 22 квітня в бібліотеці зібралися автори 46 малюнків. Журі не просто було вибрати найцікавіші – діти добре постаралися.

– Ми не сподівалися на такий вибух дитячої творчості та уяви. Діти дуже яскраво і несподівано показали нам, дорослим, своє бачення цієї проблеми – сказала Ольга Аргат.

Захід перетворився у яскраве видовище.

Перед школярами з композицією на екологічну тему виступила дитяча агітбригада еколого – технічного центру та бандуристка Інна ЛІСНЯК. Щоб відзначити юних художників пані Ольга знайшла спонсорів. Відгукнулися фірма «Derbi», яка подарувала 5 чудових рюкзаків для переможців конкурсу, аби підтримати молоду прогресивну думку щодо переробки батарейок  та екологічна компанія «Рада». Її директор Наталія СЕМКО відзначила, що у своїх малюнках діти мріяли про чисту землю.

Всім учасникам були вручені заохочувальні призи, подяки, а переможцям – грамоти і подарунки.

Зараз небайдужа громадянка Ольга Аргат разом із своїми однодумцями і добровільними помічниками вважає, що варто зробити всеукраїнський конкурс екологічного малюнку. Тим більше, що днями між Мінприроди та компанією “МТС-Україна” був підписаний меморандум про співпрацю щодо утилізації відпрацьованих батарейок.

Відрадно, що цим питанням, нарешті, впритул зайнялася держава.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code