Ворзель, як кліматична перлина, знищується


Данута КОСТУРА

Приїхавши з Києва у Ворзель, ви вже на платформі електрички можете вдихнути особливе повітря, насичене киснем та фітонцидами. Саме завдяки такому повітрю Ворзель отримав у1938 році статус кліматичного курорту. У 1982 та 1996  роках цей статус був підтверджений. Тут функціонувало 28 оздоровчих закладів.

Особливість ворзельському повітрю надають змішані листяно-хвойні ліси та лісо – паркові насадження, які компактно займають близько 380 га ( від загальної площі близько 920 га ).

Та є загроза його втрати. Громадськість Ворзеля забила тривогу – почали рости, як на дріжджах, саме у лісистій зоні багатоповерхівки. З перспективою вирубки великого лісового масиву. На так званому Генеральному плані селища, по обидва боки від платформи є позначки, замальовані у червоний колір з лініями. Вони ідентифікуються як багатоквартирна житлова забудова.

З одного боку залізничної платформи, де знаходиться Ощадбанк, під будівництво багатоповерхівок відведено близько 2, 8 га лісу.

Навпроти, через колію, знаходиться санаторій «Зірка», який у свої кращі часи займав більше 20 га. Зараз за цією недіючою оздоровницею числиться близько 7 га землі.

Все інше оздоровниця доблесно позбувалася впродовж двох десятків років. Приміщення ( і відповідно земля) продавались приватним фірмам, частину земель санаторій передав селищу.

А що може бути з унікальним лісом, у якому розташована колишня оздоровниця, можна судити на прикладі 50 соток, які минула влада віддала під будівництво дитячого садочка. Дерева, серед яких були могутні дуби, вирубані нещадно. Територія будівництва огороджена парканом, периметр якого явно у кілька разів перевищує виділену під садочок землю. Там зараз інтенсивно будуються багатоповерхівки.

Така доля, судячи з Генплану, чекає приблизно 8 га лісу колишньої оздоровниці «Зірка».

Ворзель мав шанс і честь бути причетним до Києво – Могилянської академії, яка збиралася викупити територію «Зірки» і відкрити тут природо-екологічний факультет ( Нагадаємо, що в одному з корпусів санаторію вже добрий десяток років функціонує гуртожиток Могилянки). Не встигла. Настали нові, цинічні часи.

Нам можуть заперечити, що, так званий Генплан, неначе, не затверджений. Ну той що? Для теперішньої місцевої влади це не аргумент.

От «Генплан» свідчить, що на розі вулиць В. Жовтня та Декабристів повинні стояти багатоповерхівки. Все правильно. Зараз там, серед сосен повним ходом йде будівництво цілого масиву багатоповерхівок. І займатиме цей масив територію в кілька гектарів.

Зараз відбувається знищення Ворзеля, як кліматичної перлини поблизу Києва. При безпосередній участі ворзельської влади.

газета “Громадянське суспільство”  № 4 (102) березень 2014

Данута Костура

ПУБЛІКАЦІЇ  ПО ТЕМІ

http://www.imounr.org.ua/?p=19146#more-19146 Як у селищній раді концепцію генплану Ворзеля пояснювали

http://www.imounr.org.ua/?p=19208#more-19208 Генплан Ворзеля під грифом «Для службового користування»

http://www.imounr.org.ua/?p=19175#more-19175 Ворзеляни слухали… А коли почують їх?

http://www.imounr.org.ua/?p=19153#more-19153 Це план будівельного бізнесу,а не Генплану розвитку курорту

http://www.imounr.org.ua/?p=19446#more-19446 Як було почуто ворзелян на громадських слуханнях по генеральному плану

no images were found

Popularity: 9% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code