У Бучі співала Олена Карпенко

Данута КОСТУРА

На літній естраді Бучанського міського парку звучала Музика. Пишемо це слово з великої літери неспроста. Сильний, чистий голос, помножений на бездоганне виконання музичних творів, давав потужний ефект у сприйнятті музики, яка виконувалася.

Співала Олена Карпенко. Соломія (Solomia) – ім’я, яке Олена взяла собі, як сценічне, зобов’язує виконувати музику на високому регістрі. Його носила геніальна Соломія Крушельницька, чий голос зачаровував світ. А ще воно близьке їй по духу.

У послужному списку Соломії безліч перемог на різноманітних національних, міжнародних конкурсах з вокалу, композиції.

У 2011 році вона годину співала на офіційному прийомі Голови Ради Європи у Страсбурзі з нагоди 20- ї річниці Незалежності України, мала нагоду зустрітися з Президентом США Джорджем Бушем.

На концерті у Бучі Соломія виконувала як авторські пісні, так і твори інших композиторів. Вона створила власний стиль у музиці, поєднавши класичне звучання голосу з сучасними музичними стилями – джазом, блюзом, фольклорною та популярною музикою. У неї багато пісень у баладному стилі. Стилі, подібні тим, які пропонує Соломія , не є популярними в Україні. У нас веде перед шоу бізнес, у який вона не вписується і який не сприймає. Вважає, що у нашому культурному просторі потрібно зменшувати комерційну складову, як основу основ шоу бізнесу. Соломія вважає, що засвітившись за кордоном, зможе більш дієво і переконливо вводити нові музичні віяння у нас.

Вона народилася у Києві, в сімї інтелігентів. Дід у свій час очолював інститут Ортопедії.

Музика постійно з нею: «Часто усвідомлюю, що паралельно з моїми думками та відчуттями в мені лунає музика, ніби якийсь окремий шар мого Я».

Олена навчалася академічному співу у Національній музичній Академії ім. П. І. Чайковського.

Олена Карпенко створила багато авторських пісень. Але є у її доробку , мабуть, один із найвідповідальніших дисків – дитячий. Одного разу, коли зрозуміла, що україномовних веселих дитячих пісень мало, вирішила поповнити нішу своїми. Пісні вийшли, сонячні, легкі. Діти приймають їх беззастережно і тут же починають наспівувати. Ще один талант Соломії.

Є у її житті особлива сторінка – навчання у Києво-Могилянській академії. Вона магістр журналістики. У 2007 році видавництво “Смолоскип” опублікувало окремою книжкою її роботу під назвою “Троянські коні телереклами. Мовні маніпуляції”.

Олена пише поезію. Ще один бік цієї талановитої особистості. Концерт у Бучі був присвячений виходу її третьої книги «Діалоги з тишею». Почала писати вірші ще у школі, згодом вийшла друком перша її книга російською . « Мій перехід на українську не був штучним. Просто одного дня виявилося, що мені легше, природніше писати українською. Що писати нею зручніше і смачніше, бо вона може відобразити такі відтінки, яких російська навіть не знає…». У «Могилянці» у неї викладала Ліна Костенко.

Бучанці мали нагоду послухати неординарну, багатогранну особистість. На жаль, такою можливістю скористалися небагато людей. Воліли за краще пройти повз літній майданчик, з якого линула висококласна музика. Будемо сподіватися, що у них ще все попереду .

Данута КОСТУРА

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code