Міжнародний пісенний фестиваль «Прем’єра пісні» – восьмий раз у Бучі

Данута КОСТУРА

Українська естрада, зародившись у кінці 50-х років минулого століття, винесла на орбіту потужні особистості. Кожне десятиліття творило нові знакові імена, нові пісні-шедеври. І, як результат, маємо золотий пісенний фонд.

Нині високохудожні естрадні пісні мало приймаються шоу-бізнесом. Інші, часом примітивні пісні, витіснили нашу добротну музику на культурне узбіччя. Тому симпатикам якісної естради залишається самим культивувати інтерес до неї. Фестивалі – одна з таких можливостей. Після них в українській пісенній скарбничці залишаються найбільш знакові твори.

ХІV Міжнародний пісенний фестиваль «Прем’єра пісні 2014», який вже у восьме проводився в Бучі, приклад такого культивування. Він започатковувався у 2001 році як радіофестиваль, а з 2007року його партнером стала ДТРК «Всесвітня служба «УТР». Тепер Фестиваль демонструється на 117 країн світу.

Цього року на адресу оргкомітету фестивалю було надіслано понад 200 пісень. На заключному концерті прозвучало близько тридцяти.

На високому регістрі відкрила концерт своєю піснею на слова Тараса Шевченка «Доля і Воля» Алла Мигай. Свою добротну майстерність, прекрасні голоси продемонстрували знані Алла Попова, Тетяна Піскарьова, Павло Мрежук і ще багато виконавців. Анатолій Матвійчук виступив одразу у трьох іпостасях – співак, композитор, поет. Його поезія знайшла теплий відгук у залі, вразивши глядачів своєю актуальністю і щирістю.

Особливе місце у фестивальному дійстві займає невтомний Мар’ян Гаденко, який спільно з ДТРК «Всесвітня служба «УТР», Національною радіокомпанією України, Київською обласною державною адміністрацією та Бучанською міською радою створює це свято пісні ось уже вчотирнадцяте. Завдяки таким особистостям, як він, наша пісня продовжує жити, нагадувати слухачам про наше пісенне багатство. І час від часу поповнювати золотий пісенний фонд новими шедеврами , на кшталт його пісні-романсу «Все минуло», у якій надзвичайно органічно злились музика і слова.

Фестиваль «Прем’єра пісні» єдиний в Україні фестиваль, на якому вшановують поетів, композиторів, авторів пісень, аранжувальників.

Переможців обирали за гучністю та палкістю глядацьких оплесків. Тож найкращим артистом 2014 року стала заслужена артистка України Тетяна Піскарьова; найкращим автором і виконавцем став народний артист України Анатолій Матвійчук; приз глядацьких симпатій отримали народна артистка України Алла Попова та народний фольклорний гурт «Джерело».

Директор програм державної теле – радіомовної компанії «Всесвітня служба УТР» Віктор Пилипець сказав «Бучанським новинам», що вдячний Бучанському голові Анатолію Федоруку за вагоме сприяння у проведенні вже сьомого фестивалю. На літній естраді Бучанського парку це свято пісні відбувається вдруге. Фестиваль від цього набув нових барв. Пан Пилипець вважає, що Буча може стати літньою столицею фестивалів, на кшталт естонського Пярну, литовської Юрмали чи польської Зеленої Гури.

Данута Костура

no images were found

p class=”MsoNormal”

Popularity: 4% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code