Мед від Григорія Приймака

Данута КОСТУРА

Вихідними на бучанському ринку можна побачити чоловіка, який разом з медом пропонує покупцям ще й свої найновіші книги на тему бджільництва. У його доробку їх більше десятка. Цим чоловіком є Григорій Михайлович Приймак – Почесний пасічник України, а ще науковець з Інституту бджільництва ім. П.І. Прокоповича, доцент Аграрного університету, академік Української Академії Наук, член Національної спілки журналістів України.

Він закінчив сільгоспакадемію, захистив дисертацію по виробництву молока. Та бджільництво взяло верх і от уже впродовж 30 років вони невіддільні.

Для Григорія Приймака ринок не просто місце, де можна продати мед, це ще й можливість поспілкуватися з людьми на тему одного з найбільш унікальних продуктів, який дала нам природа.

Про бджіл, як і про мед Григорій Михайлович знає, мабуть, все. Одна з його книг називається «888 запитань та відповідей по бджільництву». У його книгах багато рецептів на основі меду. А, оскільки, сповідує здоровий спосіб життя, то ділиться секретами, як залишатися у поважному віці енергійним, на 20 років молодшим, як на свої роки, доброзичливим, життєлюбом.

У Бучу, де вже до того кілька років проживала його мама, приїхав 60 років тому з селища Лозоватка, що на Дніпропетровщині. Тут мала дачу його тітка, відомий вчений-мовознавець Марія Федорівна Бойко. Батько загинув під час війни. Мамі завдячує школою життя, в якій порядність, чесність були на одному з перших місць.

У розмові з паном Григорієм згадався вислів українського вченого Миколи Сумцова: – «Пасічництво настільки чисте і шляхетне, що люди з низькою душею не займатимуться ним». Згоджується зі мною, але тільки частково – можливість заробити гроші породила багато пройдисвітів від меду. Тому зараз є багато підробок, якими непорядні люди добре оволоділи. – Ви уявляєте, – обурюється Григорій Михайлович, – дійшли, навіть, до того, що замінюють рамки з медом у чужих вуликах. Якось у мене замінили. А я ж міг не помітити і пропонував би людям підробку.

На моє прохання розказати щось найбільш приємне, хвилююче, що мало відношення до бджільництва, згадує часи, коли вивозив з групою пасічників свої вулики у Володарський район. Вечори біля вогнища з їх рибною юшкою, розмови з однодумцями, спів , який переривався співом жайворонків, зоряне небо над головою – незабутні спогади, які викликають світлий щем.

Справжній пасічник – це особлива каста людей. В Інституті бджільництва, де Григорій Михайлович працює на посаді старшого наукового співробітника, є багато таких ентузіастів. Він наводить слова, які часто чує: – Ми займаємось улюбленою справою, а нам ще й гроші за це платять ( правда, невеликі – усміхається).

Тепер тримає свої вулики на одному з обійсть під Обуховим. Зараз саме час цвітіння соняшника, різнотрав’я. Там багато ярів, пагорбів і час виділення нектару продовжується.

Раніше одне господарство могло засівати гречкою до 500 га. Зараз, через засилля китайської гречки, фермери змушені скорочувати площі засіву цього прекрасного медоносу.

Бучанці мають змогу купити не тільки якісний мед, але й познайомитися з цікавою людиною, придбати його книги, в яких можна знайти цікаві рецепти та рекомендації.

Данута КОСТУРА

Рецепти та рекомендації від Григорія Приймака.

Вживаючи мед та інші продукти бджільництва у натуральному вигляді, їх слід довго тримати у роті. При цьому вони максимально засвоюються через слизову оболонку рота та порожнини. Через 20-30 хвилин їх запивають водою.

Мед слід споживати з тари найменшої ємності. Якщо трилітрову банку часто відкривати, набираючи мед, то він під кінець псується через контакт з повітрям.

Високий лікувальний ефект меду зумовлюється тим, що при його споживанні краще засвоюються вітаміни, білки та мікроелементи, що містяться в їжі. Тому краще після їжі прийняти чайну ложку меду.

Як снодійне за годину перед сном слід випити склянку води з розчиненою ній столовою ложкою меду. Заспокійлива дія такої води пояснюється ще й тим, що мед не подразнює слизової оболонки шлунка.

Для лікування опіків вражену ділянку шкіри змащують травневим медом з різнотрав’я три рази з інтервалом кілька годин. Біль вгамовується, рана швидко гоїться. Мед також сприяє очищенню гнійних ран.

При шлунково-кишкових захворюваннях сприяє заживленню слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. Його краще вживати за 1,5- 2год до сніданку та обіду і через 3 години після вечері. Вранці споживають по 60-80 г, вдень 40-80, увечері 30-60 г меду, розбавленого в теплій перевареній воді. Якщо гастрит супроводжується зниженням кислотності, то столову ложку меду розчиняють у склянці холодної води і вживають за кілька хвилин до вживання їжі, сприяє виділенню шлункового соку.

При пяточних шпорах слід на ніч змастити чисту ступню медом, одягти поліетиленовий пакет, а зверху вовняну шкарпетку. Через кілька процедур хвороба відступає.

Проти облисіння ріпчасту цибулю труть на густій терці. До чотирьох частин натертої цибулі додають одну частину меду. Суміш втерти у шкіру голови ( при сухій шкірі додати трохи соняшникової олії), обмотати на 30 хв поліетиленовим пакетом і рушником. Потім волосся миють шампунем. Так робити щодня.

Жування воску разом із стільниковим медом зумовлює значне виділення слини, що посилює секреторну і моторну функцію шлунка. Жування воску сприяє очищенню дихальних шляхів від мокротиння, зубів – від нальоту, зміцнює ясна.

Рецепт омолодження. 3 літри артезіанської води нагріти до кипіння, дати трохи охолонути, перелити у скляну банку, помістити у воду три розтерті на кашку великі головки часнику, три подрібнені лимони та три столові ложки високоякісного меду. Обгорнути банку темною тканиною, настоювати 3 дні. Пити по 3 столові ложки на день.

Цікаві факти про бджіл

Бджолина сім’я складається з декількох десятків тисяч робочих бджіл, кількох сотень трутнів та одної матки.

Рій відлітає від пасіки на відстань 25 км і більше.

За одну секунду бджола робить більше 3-ох махів крилами.

Швидкість польоту бджіл з вантажем 15-20 км/год, а без вантажу— 60-70 км/год.

На рівному і відкритому місці бджола летить по прямій лінії на висоті 3,5 м від землі.

Температура тіла бджоли при польоті може бути від 350С до 420С.

Бджолина сім’я при польотах за нектаром витрачає щодня до 200 г меду.

На 1 рік бджолосім’ї потрібно до 30 кг води.

Щоб зібрати нектар для вироблення 1 кг меду бджоли повинні зробити 150 тис. вильотів і пролетіти 360-460 тис. км, що в 11 разів більше екватору Землі.

Для виготовлення ложки меду (30г) 200 бджіл повинні збирати нектар протягом дня.

Хоча бджіл може бути тисячі на пасіці, вони ніколи не стикаються між собою.

Якщо бджолу застав дощ, то вона має здатність ухилятися від падаючих крапель і все одно встигає безпечно повернутися додому.

Для отримання 1 кілограма меду бджілкам потрібно відвідати приблизно 10 млн квітів.

Бджола в змозі тягти вагу в 310 разів важчу себе.

Popularity: 5% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code