Ворзельське озеро

Данута КОСТУРА

На тлі тотального запустіння і знищення Ворзеля як курорту, особливо рельєфно виділяється своєю чистотою і мальовничістю ворзельське озеро. Ще кілька років тому здавалося, що ця водойма своє віджила –  дно озера всуціль поросло високими водоростями, загрожуючи повністю замулити сотні джерел, які б’ють  з його дна.

Озеро розташоване на 32 км траси Київ-Ковель. На одному його березі –високі сосни, на іншому – березовий гай, а посередині – острівець. Береги –«окультурені»: у березовому гаю розмістився ресторан «Зелена красуня» з готелем, будиночками, на  другому – ресторан «Шкіпер» та СПА- готель.

Десь років п’ятнадцять тому, коли поряд будувалася дорога, з озера брали пісок на її будівництво. Після завершення будівництва по дну озера пройшовся грейдер. Після нього мешканці могли побачити безліч джерел, які били з – під землі.

Невдовзі, після облаштування пляжу, Генеральна дирекція по  обслуговуванню іноземних представництв у м. Києві  збудувала готель та ресторан, проявивши смак і повагу до природи. Літом майданчик біля комплексу вщерть заповнений автомобілями, а пляж і березовий гай відпочивальниками.

На іншому березі виріс модерний СПА-готель з рестораном на воді.

Треба сказати, що ворзеляни не особливо прагли купатися в озері. У селищі ходив поголос, що вода там небезпечно брудна, що ресторани, власники особняків, які побудовані поблизу, зливають туди нечистоти. І з жахом дивилися на дітей з дитячих таборів, для яких у  процес оздоровлення було включене і купання в озері.

Довелось розвіювати ці міфи. Санстанція підтвердила, що купатись в озері можна. Ресторани забезпечені централізованим водопостачанням та централізованим каналізуванням. Оскільки ресторан «Шкіпер» розташований нижче, ніж каналізаційна мережа, встановлено насосне обладнання для забезпечення перекачки стічних вод.

Керівництво ресторану показало, що продукти їх діяльності зливаються правильно. А  власник садиби, з якої проведена труба по якій тече потічок, похвалився акуратно вимощеною різнокольоровим камінням копанкою, з якої б’є джерело. Надлишок цієї джерельної води і виливається через трубу в озеро.

Залишалось тепер рятувати водойму від замулення. Водорості, неначе, підводні джунглі, загрожували самому існуванню водойми.  Ворзельський осередок ГО «Українська народна рада» за кілька днів  зібрав 250 підписів мешканців Ворзеля, щоб поставити питання порятунку озера на сесію. Сесія розглянула це питання.

Втілювати її рішення вже довелось новій владі. Очистка озера увійшла у державну програму очистки водойм. Озеро врятували. Знову з його дна масово забили джерела. Відремонтували місточок, який з’єднує два його береги, розчистили злив, по якому витікає надлишок води.

Санстанція щотижня провіряє воду в озері. Вона, як стверджує головний санітарний лікар Ірпеня Галина Савчук,  на кінець липня відповідала нормам.

А ось  пляж не має санітарного паспорту. Для організації пляжу у відповідності з діючими санітарними нормами та правилами, необхідно провести наступні види робіт: покосити прибережну смугу в радіусі 500метрів  з метою профілактики малярії, провести очисні роботи вздовж берега, обладнати зони відпочинку на березі, завезти пісок, встановити парасолі, лежаки, урни, туалети, обладнати контейнерний майданчик для збору твердих побутових відходів, медичний пост, зону купання (обмежену) для дітей.

Із перелічених вимог пляж не має ,хіба що, медичного посту та лежаків. Все решта –  є. Головне, що є вода, яка відповідає санітарним нормам. І люди мають де покупатися у ці літні спекотні дні.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 4% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code