Хрест як символ спасіння і перемоги


Данута КОСТУРА

На свято Різдва Богородиці в Ірпені освятили і встановили на храмі, що будується, величний купольний хрест, який символізує символ нашого спасіння, символ перемоги.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці будується зусиллями греко-католицької громади Ірпеня. Після Божественної Літургії хрест освятив єпископ-помічник Київської архієпархії владика Йосиф Мілян.

З часу закладення наріжного каменю під будівництво храму, який теж заклав Владика Йосиф, минуло три роки. І зараз вже можна побачити його обриси . Храм висотою майже 27 метрів ( з них 2,7 метра висота хреста) будується в стилі українського барокко.

Ірпінська греко-католицька громада зареєстрована у 1999 році. До 2009 року, коли була збудована капличка Святої Анни, Служби Божі відправлялися по квартирах, різних приміщеннях.

У витоках парафії стояла сімя Мамчурів, батько яких Степан Мамчур помер, так і не дочекавшись впродовж 20 табірних років свого визволення. Кардинал Йосип Сліпий,який теж тоді перебував в увязненні, висвятив Степана Мамчура на отця – диякона. Багатолітній в’язень Євген Сверстюк згадує: «За кілька днів я відчув, що і для українців, і для євреїв, і для вірменів, і для литовців – для всіх пан Мамчур – це ім’я особливо шановане…Степан Мамчур був тим праведником, на якому стоїть добре ім’я українців…»

Головою парафіяльної ради є син Степана Мамчура – Борис Мамчур. В ірпінській парафії панує якась особлива, родинна атмосфера. У своєму слові владика Йосиф сказав, що « оздобою храму є всі ви». А ще віддав належне настоятелю храму отцю Мирославу, який «не є шумним священиком», храм «будується тихо», в основному самими парафіянами. І це показує, що ми можемо, ми вміємо зорганізуватися».

Після встановлення хреста семінаристи, які своїм співом супроводжували Літургію, дали духовний концерт. У концерті взяли участь парафіяни, серед яких були маленькі діти.

Данута КОСТУРА

http://www.imounr.org.ua/?p=17155   – про наріжний камінь

http://www.imounr.org.ua/?p=17333  – про Степана Мамчура

no images were found

Popularity: 5% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code