Часи нові – методи старі

Данута КОСТУРА

«Жити по-новому» не спішать у Міністерстві соціальної політики. Можливо тому, що очільниця міністерства не проголошувала у свій час цього слогану. То й, як кажуть, «взятки-гладки». А раз так, то вперед – назад. Шлейф неоднозначного досвіду тягнеться у неї ще з часів тимошенківського уряду.

Але захотіло жити по-новому Бучанське комунальне підприємство громадського харчування «Продсервіс», яким вже багато років керує Віталій Рибчун. І не пішло на попередні домовленості на майбутніх торгах щодо забезпечення харчування дітей з чорнобильськими посвідченнями. На них пропозицію «Продсервісу» було відхилено. А переможцем виявилося ТОВ «Люкс Про форм»,- утворення без роду, без племені, зареєстроване у Вишневому. Байдуже, що «Продсервіс» запропонував вигідніші умови, байдуже, що має всі необхідні потужності та успішно працює у цьому сегменті впродовж 15 років.

У результаті, «Продсервіс» написав скаргу в Антимонопольний комітет України на Міністерство соціальної політики. Зараз вона знаходиться на розгляді.

З цього приводу розмовляємо з адвокатом Олександром Балябою, який взяв під свою опіку цю справу. Він же трохи «відчинив» «кухню» торгів.

Отож, у школах – щодо харчування – діти поділені на тих, хто має чорнобильське посвідчення і тих, хто такого не має. Учні початкових класів, ті що без посвідчень, харчуються за рахунок місцевого бюджету. За минулий рік учнівські обіди обійшлися місту приблизно 1 мільйон 800 тисяч гривень. Старшокласники можуть купити талон на обід, який цього року обійдеться у 10 гривень.

Харчуванням дітей всіх вікових груп, які мають посвідчення, опікується держава, виділяючи для цього кошти. Кошти немалі. Так для потреб бучанських та ворзельських дітей ( з посвідченнями), яких харчує «Продсервіс», ця сума до кінця року становитиме близько 3,5 мільйона гривень.

Так просто взяти і віддати мільйони, не нагрівши на них руки, Міністерство не змогло. «Продсервісу» треба було або «відстебнути» 30 відсотків на користь ненаситних, або вони «осідлають» процес. От і «осідлали». І тепер, якщо «Люкс Про форм» виграє і у Антимонопольному комітеті, – добротне комунальне господарство, яким є «Продсервіс» і яке має на балансі все обладнання та інвентар в їдальнях шкіл, повинне буде йти або в суборенду, або віддати в оренду обладнання та надати своїх працівників підприємству-рейдеру. І, в результаті,- піти на шлях самознищення.

Олександр Баляба говорить, що ця схема вже випробувана. За останні 6-7 років таким чином зникло багато комунальних підприємств в тих областях України, де є безкоштовне харчування дітей з чорнобильськими посвідченнями. Там різко погіршилось харчування дітей. Ці всілякі «люкс проформи» «кормили», скажімо, рівненських школярів аж з Дніпропетровська. І місцеві комунальні господарства перестали існувати.

– А як же з харчуванням дітей? Можливо, ці фірмочки запропонували щось своє?

– Нічого вони не запропонували. Їм начхати на все, що знищили. Головне, – напхали собі кишені, – говорить адвокат.

А тим часом «Продсервіс» продовжує харчувати дітей. Тих, хто не має посвідчення – справно, а чорнобильці можуть купляти одноразові талони по 10 грн. Директор школи №5, що у Ворзелі, Тетяна Волга говорить, що таких набирається відсотків десять. Держава обіцяє, що вартість обідів згодом батькам компенсує.

Дивує нахабство і відчуття вседозволеності подібних пройдисвітів. Вони запропонували на торгах лот на 50 тисяч гривень більший, ніж «Продсервіс». Вони не мають потужностей. І – виграють. А підставою програшу послужило, за словами Уповноваженої особи Міністерства соціальної політики О. Кота, те, що «КПХГ «Продсервіс» Бучанської міської ради надала не належну інформацію про працівників, які беруть безпосередню участь у приготуванні їжі, а саме надаючи перелік осіб, не надали заяв фізичних осіб про розкриття персональних даних згідно Закону України « Про захист персональних даних», що є грубим порушенням підпункту 6.2.3 пункту 6…» .

Ось таке «цнотливе» ставлення до букви Закону. У своїй скарзі до Антимонопольного комітету «Продсервіс» стверджує, що дану вимогу Міністерства підприємство виконало у повному обсязі. Але, як там у відомій байці : « Ты виноват уж тем, что хочеться мне кушать…».

Пан Баляба пропонує створити при Генпрокуратурі гарячу телефонну лінію. За цими дзвінками прокуратура могла б реагувати на «сигнали».

Скоро вибори. І знову туди лізуть ті, хто вже скомпрометував себе. І, навіть, якщо вони і захочуть, то все одно не зможуть працювати по-новому, оскільки , зав’язані на старі домовленості, пов’язані путами корупції. І продовжуватимуть грабувати нашу державу. Нас з вами.

Данута КОСТУРА

Довідка

Комунальне госпрозрахункове підприємство «Продсервіс» впродовж 15 років забезпечує учнів гарячими обідами. До його складу входять: п’ять шкільних їдалень, три роздаткові пункти, кафе та виробнича база. Підприємство забезпечує харчуванням учнів бучанських шкіл №1-№5, гімназію, НВК «Берізка» та селища ворзельські школи №5 і №11.

Меню з двотижневим циклом погоджується з відділами освіти та санстанцією.

Загальна кількість дітей, що забезпечуються харчуванням:

БУЧА – з чорнобильським посвідченням – 2898, без посвідчення – 714; ВОРЗЕЛЬ з посвідченням – 273, без посвідчення – 214.

З березня 2014 року по теперішній час безкоштовне харчування дітей які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у школах відсутнє, оскільки не відбулися торги «Продсервіс» організував харчування дітей у шкільних їдальнях за батьківські кошти. З 1 вересня 2014р. вартість талонів – до 10 грн на дитину.

На підприємстві організована робота кафе «АВС», яке надає послуги на харчування працівників Бучанського міськвиконкому, підприємств та організацій міста. Кафе організовує безкоштовне харчування малозабезпечених мешканців Бучі (гарячий обід з розрахунку 25 грн) за рахунок коштів, що надходять з Управління праці, соціального захисту та від наслідків Чорнобильської катастрофи Бучанської міської ради та коштами ТОВ «Техпромсервіс» ( директор В.Косенко).

В «Продсервісі» зайнято 63 працівники, з них сім працівників належать до адміністрації підприємства.

Підприємством було сплачено в 2013 р. податків: в бюджет Бучанської міської ради – 18340 грн, податок на прибуток 17000 грн., податок на додану вартість – 266000 грн, податок з доходів фізичних осіб – 365831 грн.

газета “Бучанські новини” № 38 ( 499) 3 жовтня 2014 р

span lang=”UK”

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code