Буча вшанувала Героїв Майдану

Данута КОСТУРА

Буча поповнилася ще одним знаковим для себе місцем – площею Героїв Майдану. 4 жовтня вона була урочисто увінчена меморіальним знаком на честь Героїв Майдану.

Зразу ж після лютневого розстрілу учасників спротиву злочинній владі декілька бучанських громадських організацій та партій на сесії внесли пропозицію увіковічнити пам’ять про Небесну Сотню, присвоївши її ім’я одній із вулиць. Невдовзі рішення міськрадою було прийняте.

Ошатна площа Героїв Майдану є продовженням новозбудованого у центрі Бучі модерного житлового масиву. Все тут до ладу: доріжки, газони, безліч висаджених дерев, флагштоки з прапорами України та інших держав.

В урочистому відкритті площі та меморіального знаку взяли участь міський голова Бучі Анатолій Федорук, виконуючий обов’язки ректора Національного університету Державної податкової служби України Леся Савченко, керівник науково-виробничого об’єднання “Практика” Олег Висоцький, лідер Автомайдану Сергій Коба. Серед присутніх були бучанські активісти Майдану, родичі загиблих , громадськість міста.

До присутніх на заході звернувся очільник Бучі Анатолій Федорук.

«Дорога бучанська громадо, шановні гості міста Бучі, які приїхали сьогодні до нас.В житті кожної нації, кожного народу є сторінки історії, де через певний час покоління починає гордитися, що саме в їхній історії була така сторінка. Наш народ прагнув змін. «Солодке», в хорошому сенсі слово Свобода – свобода вибору, свобода праці, свобода організації життя в селі, селищі, місті, державі було і є визначальним як для тих, хто загинув на Майдані, так і для тих, хто зараз відстоює наші цінності.

Сьогоднішня подія, це, фактично, сторінка історії, яку ми пишемо, пам’ятаючи якою ціною дається свобода, якою ціною виборюється незалежність нашої держави.

23 роки тому нам вдалося мирним шляхом досягнути Незалежності. Ми тішилися, що Помаранчева Революція теж відбулася толерантно. Під час Майдану Гідності українська спільнота пережила втрати – полягли кращі її сини».

Анатолій Федорук підкреслив, що Памятний знак не є траурним. Це пам’ять про ціну, яку було заплачено, за те, щоб ми жили в мирі, жили вільними. «Коли ми визначилися у міській раді саме так назвати цю територію, то робили акцент на тому, що герої всі – ті, хто допомагав, організовував, забезпечував, – додав Анатолій Петрович.

Те, що ми пережили це несправедливо. Несправедливо, коли гинуть люди, несправедливо, коли влада має слугувати своїм громадянам, своїй громаді , але забуває виконувати цю свою місію. Я пишаюся, що маю можливість служити вам. Україну в межах 90-го року, яку передали нам наші діди та батьки, ми обов’язково з вами збережемо і передамо нашим дітям і внукам. Наголошую – із Кримом, Луганськом, Донецьком. Ми велика нація і незалежно від національності ми всі громадяни єдиної неділимої суверенної України. Слава Україні!»

Після свого виступу голова міста надав слово гостю, кандидату у народні депутати України Олегу Висоцькому, засновнику та керівнику «НВО «Практика». Це підприємство спеціалізується, зокрема, на переобладнанні машин для зони АТО. У своєму слові Олег Висоцький наголосив, що основна частина воїнів гине на блокпостах, при переїздах на машинах. А це, згідно статистики, 75 відсотків. Переобладнані броньовані машини збережуть життя багатьом нашим воїнам. Коли б такі машини були у розпорядженні нашого земляка Олександра Гуменюка, вдова якого була на заході, то він би залишився живим.

Лідер Автомайдану Сергій Коба подякував за запрошення взяти участь в урочистостях. Він сказав, що відкриття таких меморіалів по всій країні є дуже важливим, оскільки ми часто забуваємо своїх героїв, які поклали життя за те, щоб ми жили у новій країні. За словами промовця, діти повинні вчитися на їх прикладах. «Ми живемо у часи, коли можемо багато зробити у державі. Потрібно тільки, щоб до влади прийшли гідні люди».

Виконуюча обов’язки ректора Національного університету Державної податкової служби Леся Савченко сказала, що їй, як мешканці Бучі, приємно, що мер піклується про пам’ять тих, хто поліг на Майдані. Серед них був і студент Академії. І вона, як вихователь, як викладач зробить все, щоб виховувати студентів у дусі поваги до історії: «Вічна пам’ять тим, хто загинув на Майдані . Слава Україні!»

Настоятель храму «Всіх Святих землі і Русі – України» отець Андрій перед освяченням висловив сподівання, що пам’ятний знак має буде пам’яттю для нас: « Хлопці, які загинули, хотіли, як і ми кращого життя. А краще життя, там де любов, де виконуються Заповіді Божі, там де не крадуть, не свідчать ложно проти ближнього свого, де справедливі суди. Найкраща пам’ять для наших Героїв буде тоді, коли ми самі своїм життям попробуємо змінити нашу державу. Зараз багато хто говорить про люстрацію. Справжня люстрація повинна починатися з себе, з того, коли я не буду красти, коли я не буду обманювати, коли я буду намагатися жити по Божих Заповідях».

Після освячення пам’ятного знаку присутні виконали гімн. Духовий оркестр, який виконував українські мелодії, додавав урочистості події.

Ігор Бартків, один із ініціаторів надання вулиці імені Героїв Майдану, підкреслив, що у Бучі практично не залишилося одіозних назв вулиць, які б нагадували про тоталітарне минуле. Буча і у цьому веде перед у Приірпінні.

Володимир Карплюк , лідер ГО “Нові обличчя”сказав, що «за будь словами, за будь якою емоцією повинна бути дія для того, щоб вона передавалася памяттю нашим дітям. Щоб діти розуміли і знали історію і вміли робити з неї висновки ».

Серед присутніх на урочистостях була молода жінка Світлана Руденко з Краматорська, мама трьох дітей. Вона тримала велике фото свого брата Івана Пантєлєєва, талановитого музиканта з Краматорська. Він приїхав на Майдан у грудні, після того, як побачив по телевізору, як жорстоко розправилась влада з студентами. Іван загинув на Майдані 20 лютого. Разом з ним і Володимир Чаплинський з Обухова, з яким Іван заприятелював. Вони, навіть, вдвох поставили палатку на Майдані з написом «Паровоз Анархія», щоб показати, що вони поза політикою.

Світлана – вимушена переселенка з Краматорська. Разом з чоловіком деякий час проживала у Ворзелі, у санаторії «Перемога». Зараз живуть у Бучі. Чоловік влаштувався на роботу.

Присутні на заході мали змогу побачити виставку захисних виробів «НВО «Практика», серед яких санітарно – евакуаційний автомобіль та багатоцільовий автомобіль «Козак», який може перевозити поранених, особовий склад. Він добре пристосований до проведення розвідки. Був там і модуль, в якому можна проводити у польових умовах операції. У броньованих блокпостах стіни протиосколкові , є система обігріву і вентиляції, можна обладнати бомбосховище.

Невтомні бучанські волонтери збирали кошти, щоб купити на них зимовий одяг для бійців, термобілизну. Зразки одягу були виставлені тут же.

Буча дієво вшанувала Героїв. Тепер сюди можуть приходити люди, щоб поклонитися хлопцям, які хотіли змін у своїй державі і віддали за них своє молоде життя. Вічна їм пам’ять і слава.

Данута КОСТУРА

газета “Бучанські новини” №39-40 (500-501) 10 жовтня 2014р

no images were found


Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code