Велопробіг за маршрутом вигнання фашистів

Володимир ЕННАНОВ
У Ворзелі відсвяткували День визволення селища від німецьких окупантів, яке здійснили місцеві підпільники-підлітки.

У селищі Ворзель відбувся велопробіг, присвячений 71-першій річниці з Дня його визволення. На честь вшанування пам’яті про визволителів-підпільників (ними були в основному підлітки), велопробіг провели за маршрутом вигнання фашистів з селища. А фінішував він біля монументу загиблим воїнам.
За словами Ворзельського селищного голови Олександра Венгрика селище було визволене самими його мешканцями, що є винятковим прикладом виявлення патріотизму та любові до своєї Батьківщини. Підпільна антифашистська група у Ворзелі діяла з перших днів окупації (22 серпня 1941 р.). Її організаторами були ворзельські школярі 14–16 років. Лише через півроку активної диверсійної діяльності до юних патріотів «прикріпили» відповідальних з підпільного райкому. З часом кількість цього загону зросла до 30 осіб, при цьому більшості з них було 15–18 років. Ідейним організатором та керівником диверсійної та конспіративної роботи підпілля був Віктор Нацевич. Йому у 1941 році було лише 14 років, але його накази виконували усі члени групи, навіть ті, котрим було вже за 50.

За час діяльності ворзельські підпільники доправили у партизанські загони 60 осіб, чотири станкових кулемети, вісім автоматів, кілька десятків гвинтівок та пістолетів, велику кількість набоїв та гранат. Вони підірвали три залізничних мости та чотири ешелони. Загітували перехід до партизанів 11 поліцаїв разом з начальником поліції Ірпеня. У ніч з 5 на 6 листопада 1943 року 12 підпільників-підлітків та 10 мешканців Кичеєвого на чолі з Віктором Нацевичем напали на барак, в якому був розквартирований загін власівців з 150–200 вояків. Ті, напіводягнені, втікли до поодинокого будинку на полі неподалік кичеївського цвинтаря і зайняли оборону. Під час бою підпільники знищили весь їхній загін, а семерих забрали у полон. Таким чином, ворзельські підпільники-підлітки врятували населення від повного знищення власівцями. А 6 листопада 1943 року Ворзель, Кичеєво, Михайлівка-Рубежівка, Козинці та Діброва-Ленінська були без бою зайняті радянськими військами.

У святі на честь вшанування пам’яті про визволителів-підпільників, зокрема, взяла участь музична група ветеранів Афганістану «Перевал» (місто Ірпінь). Вони присвятили свої виступи пам’яті двох загиблих нещодавно під Донецьком своїх побратимів-афганців. В рамках цього заходу у Ворзелі був організований благодійний ярмарок для збору коштів для постраждалих у зоні АТО та їхніх сімей. Ворзельці. Нинішня війна хвилює ворзельців не менше, ніж відголоски минулих війн.

фото автора

Popularity: 1% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code