І знову забудови у Ворзелі

Данута КОСТУРА

Ворзельська громада потиху прокидається із заціпеніння, викликаного небаченим цинізмом теперішньої місцевої влади. Побачивши «в натурі» у що вилилися результати  правління селищного голови Олександра Венгрика та його команди, активісти зупинили початок будівництва на двох нових будмайданчиках. Правда, в порівнянні з масштабами забудови, яке зараз активно здійснюється на території санаторію «Зірка»  та колишнього дитячого табору «Буревісник», теперішнє – неспівставне.Та все ж новозабудовники попали  під гарячу руку обурених мешканців.У середині грудня небайдужі громадяни не дали проїхати машині з бетоном на Пролетарську, 35.Там забудовник, скупивши три лісисті ділянки, почав будівництво. Ніякої інформації що там будуватиметься не було. Активісти звернулися за поясненням до селищної ради. А там відповіли, що теж нічого не знають. Більше того, сам селищний голова долучився до обурених. Протестувальники поїхали за правдою в Ірпінь, але високого начальства не було. Розмова з заступником міського голови  ситуації не прояснила. Врешті, викликали забудовника і він згодився зустрітися з громадськістю.

Паралельно активісти шукали правду на ще одній ділянці, що на проспекті Жовтня (в районі Погорєловки).Там, на 30 сотках вщент вирубали палубні сосни і почали будівництво. Венгрик до цього будівництва  цікавості не виявив. Як і до тотальної вирубки сосен на ділянці.

Через кілька днів в Уварівському домі відбулася зустріч з одним із забудовників. Він сказав, що придбав три ділянки,  і що на двох з них вже були вирубані дерева і, навіть, стояв вагончик. Ну, а щодо комунікацій, то є дозволи з Ірпеня. А ще запевняв присутніх, що готовий внести свою долю роботи в облаштуванні парку, водо каналізаційної мережі,а в інвестиційній угоді передбачити виділення квартир селищній раді для учасників АТО. Всього планує побудувати три триповерхові будинки на 60 квартир. Забудовник  також здивувався, що Венгрик забув, що мав у свій час розмову з інвестором будівництва. Забудовники також зверталися у селищну раду, а звідти їх направляли в Ірпінь. На що Венгрик відповідав, що потрібно було це робити у письмовій формі.

Селищний голова постав у цій ситуації зовсім без гріхів. Він говорив довірливо і щиро про те, що незабаром треба буде давати землю учасникам АТО, а її десь треба знайти, що потрібно заборонити будувати у Ворзелі багатоповерхівки ( дозволити тільки будинки на два поверхи) …

Ця риторика якось перекликалася з риторикою про «зеленых человечков» у ворзельських масштабах. Його слова викликали шок у тих присутніх, які знають ворзельські реалії – адже ж зовсім недавно він відстоював право на знищення 3 га першокласного лісу , який колись належав санаторію «Зірка». Ця земля була передана «Укрпрофоздоровницею» селищу згідно Закону, за яким селищна влада не має права міняти її цільове рекреаційне призначення. А Венгрик з командою, порушивши Закон, віддав під будівництво цілого масиву багатоповерхівок.

Або територія колишнього дитячого табору «Буревісник» . Теж змінено цільове призначення земель. І будуються тут вже семиповерхівки.

Неоніла Афанасьєва, яка була головою земельної комісії у минулій каденції, нагадала Венгрику, що під № 35 по вулиці Пролетарській виділено не три, а 11 ділянок і зачитала прізвища «щасливих» власників. Так що більше  гектара добротного лісу має шанс піти під забудову. Вона нагадала, що минула влада віднесла ці землі до рекреаційних і теперішня влада не мала права її роздавати під забудову.

Було багато обурених виступів – «безгрішність» Венгрика викликала зворотній ефект.

Олег Смолянчук запропонував вислухати також забудовників Гевела і Юрченка,а, заодно, запитати їх про інвестиційну угоду з селищною радою. Бо ніхто нічого не знає.

Були пропозиції не розглядати земельні питання, за винятком тих, які мають відношення до АТО.  Пропонувалося не будувати ніяких багатоквартирних будинків, а тільки котеджі, під які і виділялися ділянки. Ця пропозиція викликала невдоволення у забудовників, які зараз не будують. Їх контраргумент – не підуть інвестиції, то як тоді розвиватиметься Ворзель.

Проблема забудовників, яких у Приірпінні близько 140, що їм « не йметься». От перед тим була зустріч громадськості з ще одним потенційним забудовником. Теж «не йнялося» цьому забудовнику – от терміново треба побудувати бібліотеку. А за це просить 2, 8 гектари ворзельської землі . Ну, якщо вже на то пішло, то чому  на тих 10 сотках, якими володіє бібліотека та не збудувати житловий будинок , а перший поверх віддати бібліотеці?

Але і це неправильно. Тоді, як прийде нова влада, слід зробити добротний, погоджений з громадою генеральний план і вже згідно з ним будувати. І інвестиції підуть, і можна буде вибрати з кількох забудовників тих, які запропонують селищу кращі умови.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 5% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code