Справедливість вище закону

Ігор ГАВРИЛЕНКО

20 лютого за підтримки ООН відзначається  Всесвітній день соціальної справедливості. В Україні також відзначається цей День, але де вона, віками омріяна і вже п’ятьма Президентами обіцяна  Українська справедливість? І де той Президент, який підписав той Указ?

Отже, ми знову на початку шляху -така наша доля. Борімося і не біймося, бо знову свій страх залишимо онукам. Нам це треба?

СПРАВЕДЛИВІСТЬ – ВИЩЕ ЗАКОНУ!

Цей древньогрецький лозунг, озвучений ще Платоном, є надзвичайно близьким українській душі, і надзвичайно співзвучним Великій українській мрії.

Платон, древньогрецький філософ, учень Сократа і учитель Арістотеля, бачив справедливість серед властивостей людської душі. Сам Арістотельвже пов’язував справедливість з діяльністю людини: скажімо, щоб у торгівлі обмін був справедливим. Наступники древніх греків – римлянивважали справедливість невід’ємною складовоюзаконності в діяльності держави та її управлінських структур – Сенату, консулів, преторів, відносин провінцій та метрополій.

Сучасне українське сприйняття Справедливостіпов’язує цю категорію з подякою суспільства за надані людиною послуги та насущною потребою людей в рівності. Загалом становлення сучасної української держави, на думку народу, мало б базуватися виключно на засадах Справедливості.

Однак, чи сталося так, як гадалося?Якщо не враховувати постійних гасел про турботу влади про народ, то за увесь період української незалежності тільки окремі закони та рішення урядів були справедливими по відношенню до звичайних людей. Згадується і незаконна приватизація державного майна, і зникнення людських грошей з рахунків «Ощадбанку», і приватизація фабрик та заводів, обленерго, облгазів, «Укртелекому», іншого, чого і не перерахуєш! Несправедливі податкові закони, ганебна пенсійна реформа, майже знищення армії– все це поєднано лише одним спільним чинником: несправедливістю у ставленні до українського народу. А ось тепер ще і війна на Донбасі. Водночас прокурорський нагляд, суди, МВС, інші державні органи взагалі знаходяться за межею справедливості, а саме слово «Справедливість», мовлене в стінах цих правоохоронних установ, взагалі сприймається як образа їхньої «честі мундира».

Хіба можна із цим будувати майбутнє? Народ України переконаний, що жити за принципом «Законно, але несправедливо!» – це неприйнятно для розбудови вільної і незалежної держави. Адже українці народжувались, жили і помирали в нескінченній несправедливості. Тому нині українці ладні швидше сприйняти принцип «Справедливість – вище Закону!», який сформулювали ще древні греки. Адже  СПРАВЕДЛИВОСТІ В Україні жадають понад усе!

Соціальна СПРАВЕДЛИВІСТЬ – не порожній звук. Її прагнули і за неї йшли на багато страждань і позбавлень. Її ідеалізували і намагалися поєднати з багатьма ідеологічними догмами. Вона іноді навіть ставала майже відчутною, але майже завжди вислизала із рук українського народу.

МИ ПРИЙШЛИ, ЩОБ ЦЕ ЗМІНИТИ! Ми не очікуватимемо від влади, і в першу чергу тієї, що зараз називається Ворзельською селищною, щоб вона щось зробила для людей. Ми вже бачили її вміння і наміри. Досить! МИ ПРИЙШЛИ, ЩОБ БРАТИ І РОБИТИ!

ХТО ПОДІЛЯЄ НАШУ ДУМКУ – ПРИЄДНУЙТЕСЬ!

Селищний осередок громадського обєднання

«Самопоміч – Ворзель»

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code