Біблійні читання з Блаженнішим Любомиром для Патріаршого Товариства

Данута КОСТУРА

На чергових Біблійних читаннях з Блаженнішим Любомиром  читали Євангеліє від Матея ( 8 глава, стих 19 – 22) та від Луки ( глава 9 стих 51 – 62). Йдеться там про те, що учні, які  пішли за Ісусом Христом повинні  були бути свідомими того,  що прийдеться багато терпіти , не сподіваючись на славу, на нагороду.Під час читань Блаженніший Любомир запитав у присутніх, чи відчувають вони труднощі, коли намагаються діяти по-християнськи.

Деякі учасники читань відповіли ствердно. Бо стикаються з  нерозуміння людей, які  вважають їх дії дивними. Одна з учасниць сказала, що працює у закладі, де не беруть грошей. Така поведінка зустрічає тотальне нерозуміння. Чи практикуючий адвокат, який відмовився від хабарів, які, щоб залагодити справу, повинен був брати у клієнта. Клієнтів зараз у нього не має. Вони говорять, що їм  потрібні гарантії перемоги. Хабарі і були тими гарантіями.

Блаженніший Любомир пояснив присутнім, чому задав це питання:  Якби ми, християни, послідовно робили те, чого вчить нас наша релігія, то, світ би виглядав інакше. Особливо у нашій ситуації, після такого виховання і побуту. Ми повинні поводитися справедливо, чесно, правдиво. В такий спосіб ми змінювали б обличчя нашої держави. Ми багато говоримо про хабарництво. Якби ми , християни, відмовилися всюди приймати або давати хабарі, все виглядало б інакше. Закони нічого не зроблять , поки люди не будуть їх виконувати. Як би ми мали моральну силу, відвагу виконувати закони, навіть, коли з нас сміються, наше суспільство було б кращим. Наш приклад є набагато важливішим, ніж проповідь священика, бо священика чують тільки в церкві. Ми повинні бути свідомі того, що така наша поведінка – це забезпечення кращого майбутнього.

Блаженнішого Любомира попросили сказати свою думку щодо Звернення папи, яке піддали критиці у греко-католицькому середовищі, особливо серед молоді.

Бл. Любомир відповів, що папа вжив слово «братовбивча» війна «невдало»і певна критика була  виправдана. Цей вираз був «нефортунний». Негативу додала і реакція Кіріла, який з захватом дякував папі.  Бл. Любомир вважає, що хтось навмисне дописав папі ці слова. Бо коли папа говорив вже від себе , то звучало, що християни не повинні нищити один одного.

У Ватикані усвідомили, що виступ папи викликав негативну реакцію і надіються на пояснення українських єпископів, які днями прибудуть у Ватикан.

Ще  питання: «Чи професія артилериста суперечить християнству»?

Християнин не має права на агресію. Він має право боронитися. Ісус Христос сказав, що якщо тебе вдарять в одну щоку – підстав другу. Це відноситься особисто до однієї особи. Але цього не можна сказати іншій. Якщо християнин є свідком, що комусь роблять кривду , у нього є обов’язок боронити скривдженого. Якщо напад смертоносний , він має право боронити себе та інших тим самим способом.

Бл. Любомир розказав, що в одній із київських шкіл йому поставили питання чи може християнин відмовитися від військової служби. Може, коли його  совість не дозволяє йому стріляти. Але тоді він повинен виконувати іншу службу. З титулом мобілізації.

Присутні попросили  Блаженнішого розказати, що він думає про  нового прокурора.

Бл. Любомир відповів, що він не знав попереднього і не знає теперішнього. Але поділився своїм баченням процедури вибору посадовців. В Америці вибирають президента на початку вересня. До  20 січня він приймає уряд . У проміжку формує кабінет, пропонуючи сенатові кандидатури. Сенат перш за все дає наказ ретельно перевірити кандидатів. Наприклад, Буш хотів одну кваліфіковану жінку зробити міністром юстиції. Але виявилося, що вона, будучи студенткою, виступала у досить непристойному ресторані. Через те кандидатуру сенат відхилив.

Зараз президент США назначив нового міністра оборони. Комісія сенату допитувала його публічно.

Учасники читань підняли  питання «кумівства» як політичного явища.

Бл. Любомир сказав, що «кумівство» не є суто українським явищем. У фаховій літературі є його відповідник – непотизм, який має грецький корінь і  глибоку історію. Це старе лихо. Непотизм засуджується народами.  Ми повинні також навчитися такої практики – не допускати будь-якої форми непотизму, бо воно не приносить нашій державі користі.

Данута КОСТУРА

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code