Черговий скандал у Ворзелі

Данута КОСТУРА

У Ворзелі мітингували проти забудови зеленої зони багатоповерхівками по вулиці Пролетарській, 35,  які селищна рада виділила під приватну індивідуальну забудову. Земля, загальною площею  169,5 соток, була поділена між 14 громадянами.  На трьох  з них, зведених в одну, зараз будується, згідно інформації мітингувальників, семиповерхівка.  З будівництвом виникають навантаження на електромережі, проблеми з водопостачанням і відведенням стоків.

Трохи історії

29 листопада 2011 року Ворзельська селищна рада на своїй 15 сесії виділила земельні ділянки. Громадськість забила тривогу  і почала надсилати владі запити кому і де була виділена земля, яка належить всій громаді. На що отримувала одну і ту ж відповідь – конфіденційна інформація. Врешті вийшли на депутата Кутового, якому влада все ж надала список власників земельних ділянок. Отримали землю, згідно списку, 145 осіб.  Виявилося, що Ворзель позбувся свого золотого запасу – земель, які були віднесені до рекреаційних . Що це так, можна судити з проекту Генплану 2005 року, розробленого НДІ Діпромісто. Там чітко визначені рекреаційні зони. До них відноситься, зокрема, ділянка, яка знаходиться за адресою вул. Пролетарська, 35.

Коли було змінено її цільове призначення – нам невідомо. Але факт залишається фактом – рекреаційна земля була віддана під індивідуальну забудову. Це ж можна сказати і про частину парку Перемога,  і про інші великі ділянки. Земля, яку громада могла віддати під будівництво, скажімо, оздоровчого закладу ( і мати від цього неабиякий зиск), була роздерибанина .

Сучасне

Десь більше двох місяців тому  тут почалося будівництво будинку. Не було ніяких пояснюючих щитів. Місцеві самооборонці та ГО «Самопоміч – Ворзель» перекрили дорогу до будмайданчика. Дійшло до штовханини. До протесту приєдналася і влада. Викликали забудовника. Врешті, прийшли до згоди, що він  прозвітує перед громадськістю про свої наміри щодо будівництва

На слуханнях виявилося, що забудовник придбав ці ділянки у колишніх власників, і що у нього є всі дозвільні документи на це будівництво. Дозволи  йому видали в Ірпені. Згідно цього документу забудовник будує трьохповерховий будинок на 60 квартир загальною площею 3800 квадратних метрів. Щодо електромереж та водовідведення, то теж є дозволи від відповідних служб.

Забудовник зобов’язався перед громадою виділити квартири для учасників АТО, привести у належний стан вхід до парку Перемога і виконати всі зобов’язання згідно з  законом про відрахування селищу 4 –х відсотків.

Тим часом ворзельська влада подала на забудовника  в суд. А депутатка Юля Полянська стала одною з ініціаторів проведення теперішнього мітингу, на якому вивісили на паркан плакати, розпалили багаття, поставили намет. І сама Юля виглядала креативно – на всій її щоці було намальоване зелене дерево. Вона єдина з депутатів, яка отримала на цій ділянці землю (№ 35/6), яку продала, за її словами, два роки тому.

На мітинг прийшов депутат обласної ради пан Сіваков, який  очолює обласну громадську організацію «Комітет народного контролю» . З ним були два хлопці з прапорами організації, які все норовили попасти у обєктив телекамери (на мітингу було і телебачення). Він сказав, що на таких ділянках не можна будувати багатоповерхівки, у законі про містобудівну діяльність конкретно виписано, що можна будувати окремий будинок. Подібні забудови повинні бути припинені. Йому почали розказувати про цинічні порушення ворзельської влади, але пану Сівакову це не було цікавим. А жаль. Йому, як голові громадської  організації з такою грізною назвою, треба би знати про земельну ситуацію у Ворзелі більш об’ємно.

Був на мітингу і Лаврентій Кухалейшвілі, голова руху із захисту зелених зон Приірпіння. Побачивши, що ситуація не настільки однозначна, як йому подавали, він не став коментувати цю акцію.

Надамо слово громадським активістам.

Ігор Гавриленко: «Ми також всі патріоти селища. Ми за збереження зелених паркових зон у Ворзелі . Але в даному випадку є підміна предмету конфлікту. Насправді, до нинішньої каденції ця ділянка мала рекреаційне призначення. Але нинішня спочатку ліквідувала статус рекреаційної, потім перевела ці землі під забудову, далі роздала ділянки і затвердила всі проекти на індивідуальне будівництво. На що абсолютно не мала права. Тому мені дивно, що ця ж влада збирає громаду, щоб бойкотувати будівництво на незаконно розданих нею землях. Ця подія має стати предметом вивчення ситуації з зеленими зонами у всьому Ворзелі, які ще не потрапили під забудову».

Сергій Білявський, голова громадського обєднання «Самопоміч – Ворзель»:

«Наша організація разом з ворзельською Самообороною були першими, хто забив тривогу у звязку з будівництвом. Але згодом виявилося, що у власника цих ділянок на руках всі дозвільні документи. Ще  залишилися тут 11 ділянок. Де гарантія, що хтось не захоче збудувати собі трьохповерховий котедж? А у ньому можуть бути і квартири для «близьких родичів».  У містобудівній документації  не сказано скільки поверхів може мати приватний  дім. Вихід один: скасувати всі рішення ворзельської ради цього скликання про передачу рекреаційних земель під забудову. Навіть котеджну».

І на закінчення

Забудова зелених зон Ворзеля, які і робили його кліматичним курортом, справедливо обурює. Зокрема, і по вулиці Пролетарській,35. От тільки чому влада, роздавши компактні зелені масиви під забудову, схаменулася саме зараз? Чому люди, які зорганізували цей мітинг , не протестували, коли за метрів 100 від теперішнього буд майданчика будується потужний масив з семиповерхівок? Будується на землях колишнього піонерського табору «Буревісник». На якому, згідно з законом, не можна будувати житлові будинки, хіба що об’єкти оздоровчого спрямування ( Чи не саме з тим будівництвом виникли в обурених мешканців проблеми з водою, світлом?). Чому влада не протестувала, коли вирубувався ліс першої категорії на 3-х гектарах  колишньої території санаторію «Зірка»? Адже і там, по закону, не можна будувати житлові будинки, а тільки рекреаційні споруди. А забудовник будує десятки тисяч  квадратний метрів житла.

У громади питань до влади багато.  І пора, нарешті, відповідати на них.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 5% [?]

1 коментар до "Черговий скандал у Ворзелі"

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code