Відтворімо мрію Тараса

Данута КОСТУРА

У кінці лютого в приміщенні Спілки журналістів України відбулася презентація книги Володимира Біленка «Я тілько хаточку в тім раї…» з підзаголовком « Важкий шлях Тараса Шевченка до мрії, яка не збулася».

Про задум цієї книги і її втілення розказали автори –  письменник Володимир Біленко та інженер-будівельник і журналіст  Павло Філь.Автор книги Володимир Біленко, висвітлюючи  мрію Шевченка мати свою хату в Україні, переплів свої тексти з щоденниковими записами Тараса, його листуванням, фрагментами автобіографічних  творів. Павло Філь розказав, як можна реалізувати задум  великого Тараса Шевченка.

Особливо гостро він  відчував це бажання на засланні.

Я тілько хаточку в тім раї

Благав, і досі ще благаю,

Щоб хоч умерти  на Дніпрі,

Хоч на малесенькій горі.

Повернувшись після десяти років заслання, Шевченко не покидає своєї мрії. Місце під хату довго вибирав  його троюрідний  брат Варфоломій. Та все не складалося. Можливо тому, що діяло негласне : «Если бы Шевченко пожелал поселиться в здешнем крае, то я полагал бы отклонить его намерение…». Так писав 15 серпня 1859 року київський генерал – губернатор до шефа жандармів та головного начальника третього відділу імператорської канцелярії. Але про це Тарас не знав.

Він надсилав брату креслення майбутнього будинку, у якому поєднувалися міська і сільська  архітектура. Всього відомі сім варіантів плану будинку і фасаду. У 1843 – 1847 роках Шевченко побував у 150 –ти  селах, містечках, містах України, де зробив, зокрема, декілька десятків ескізів сільських і містечкових хат. Він знав, чого хотів.

Поставлю хату і кімнату

Садок-райочок насаджу.

Посиджу я і походжу

В своїй маленькій благодаті.

Одне з останніх місць, яке брат запропонував, було між Каневом і Пекарями, на високій горі. Був там лісочок, а посеред нього –галявина, а « любий староденний Дніпро буде здаваться  тобі під ногами…». Шевченко тут же погодився і вислав 1000 карбованців. Це було 29 липня 1860 року.

У кожного народу є свій Пророк, з яким він звіряється у часи радості та небезпек. Кожен народ, шануючи  своїх пророків, намагається якомога об’ємніше пізнати їх, зрозуміти їх порухи, дії, мрії.

Більшість з нас знає про Шевченка поверхово. Книга, яка читається на одному диханні, допоможе глибше зрозуміти Тараса з чисто людського погляду, осягнути його жертовність і його велич.

Книга, яку презентували, написана і видана з великою любов’ю і пошано до українського генія. Чудові ілюстрації, глянцевий папір, незвичний формат, обкладинка, на якій фрагмент картини Миколи Шелеста «Шевченкова хата», вирізняє її з поміж інших книг.

Тарасу Шевченку не судилося пожити у хаті своєї мрії. Але ми можемо відтворити її, якщо знайдеться меценат.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code