Не спали себе з листям

Данута КОСТУРА

Приірпіння – місцевість, покрита лісами, які продукують чисте повітря. Саме через чисте повітря тут було розміщено так багато оздоровчих закладів. Разом з таким «бонусом» мешканці отримують і клопіт –  кудись треба дівати листя зі своїх дворів. Більшість громадян ставиться відповідально до проблеми – компостує чи вивозить. Інші йдуть найлегшим шляхом – спалюють.

З 2004 року діє Закон про заборону самовільного спалення листя, побутових відходів. При його порушенні на громадян накладається штраф від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів, а на посадовців від 50 до 70 мінімумів.

Хто і як накладає штрафи

Розмовляємо з начальником КП « Контроль благоустрою міста» Ірпінської міської ради Євгенією Алєксєєвою. Вона розказує, що цього року «Контроль» вже оштрафував дві організації за самовільне спалювання листя і сміття, керуючись , зокрема, Правилами благоустрою, прийнятими у 2009 році. Було складено протокол про порушення і передано на адміністративну комісію, яка і встановила розмір штрафу. А от яким чином штрафувати громадян, які палять на своїй садибі у Правилах не розписано. «Контроль» не має права заходити на приватну територію (хоча  профілактичну розмову з палієм провести може). І радить звертатися у міліцію.

Але чи буде «під рукою» міліціонер саме у цей час? А що робити з паліями, які, в основному, палять ночами?

Ще років зо сім тому, вирішивши «дослідити» цю тему у Ворзелі, звернулася у СЕС. Там сказали, що достатньо і згарища від вогнища, по якому можна «прочитати», що саме спалювали. І в цьому був резон. Проте, як потім виявилося, слідкувати за паліями не входить в обов’язки санстанції. Думається, що  декілька сумісних рейдів працівників служби контролю і міліції по місту ( вночі теж) примусили б добре подумати порушників перед тим, як чиркати сірником.

Мабуть, потрібно у правилах благоустрою чітко виписати правила накладання штрафу на порушника закону, який палить на своєму обійсті. А поки правила  виписуватимуть, громадяни, які не бажають дихати димом, яким «обдаровує», скажімо, їх сусід можуть написати  заяву у місцеву раду, у якій вказати місце, час паління. Якщо є можливість, то й додати  фото з місця події. Владі прийдеться поговорити з палієм і, принаймні, попередити. А громадянам дати відповідь.

Хочемо наголосити, що ще багато хто не розуміє, що робить зло, особливо люди старшого віку. Вони не чули про Закон, живуть ще старими «традиціями». Тому, бачачи, що хтось димить, спочатку зробіть зауваження і розкажіть, яку шкоду приносить дим організму людини.

Чим небезпечний дим

Листя вбирає у себе шкідливі викиди з атмосфери. При його спалюванні в аерозольний стан  переходять усі шкідливі речовини. Тліюче вологе листя теж дуже небезпечне, бо вивільнює речовини, які сприяють виникненню ракових клітин.

Особливо небезпечним є спалювання разом з листям пластику. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук.

У лісистій місцевості людина дихає на повні груди. При потраплянні в органи дихання ( поверхня альвеол людини складає близько 100 квадратних метрів), мікроскопічні часточки можуть досягати найглибших ділянок легень і залишатися там надовго. Дим особливо небезпечний для людей, схильних до алергії, респіраторних захворювань, хворих на астму, хронічний бронхіт.

Чадний газ блокує доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з більшим навантаженням , виникає небезпека загострення кардіо захворювань.

Слід звернути увагу мешканців на те, що сухі гілки та дерева не виділяють при горінні їдкого, густого та отруйного диму.

Як позбуватися листя

Найпростіший спосіб – компостування.

Якщо є листя, значить є десь на задвірках садиби і місце, де його можна складувати. Для цього можна викопати яму, чи обгородити, чи просто зносити листя, кидаючи періодично кілька лопат землі. Через пів року у вас буде чудове органічне добриво. У магазинах продаються  біопрепарати, які значно швидше перетворюють листя у компост, знищуючи заодно і запах, якщо до листя додавалися і харчові відходи.

Але бувають випадки, коли мешканці не можуть або не хочуть займатися компостуванням. Тоді влада повинна запропонувати їм додаткову послугу – вивіз листя.

Подаємо адресу та номери телефонів КП «Контроль благоустрою міста» Ірпінської міської ради,за якими ви можете звернутися з приводу самовільного паління:

м. Ірпінь, вул. Центральна,55

Тел. ( 04597) 63-412

Гаряча лінія (093) 981 87 43

Данута КОСТУРА

газета “Ірпінський вісник” №10 (2703) 13 березня 2015 року

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code