42 сесія VI скликання Ворзельської ради пройде у два етапи

Данута КОСТУРА

27 березня 2015 року ворзельські депутати зібрались на свою 42 сесію VI скликання. Сесія не могла розпочати роботу впродовж сорока хвилин – не було кворуму. Врешті підійшов ще один депутат і наших обранців стало 16 з 30. На сесії були присутні голова Бучанської міської ради Анатолій Федорук та секретар Василь Олексюк.

У порядок денний було внесено 24 питання. Деякі з них з різних причин були відхилені. Натомість, з голосу внесли інші.

Погодження Генпланів

Під №10 стояло питання « Про розгляд звернення  Бучанської міської ради  щодо погодження Генерального плану міста Буча».Депутати не стали затримувати гостей і надали Анатолію Федоруку слово. Він  підкреслив, що Генплан Бучі ні на метр не виходить на територію Ворзеля. Але план потрібно погодити з ворзельськими депутатами у частині , де знаходиться кладовище.

Межі Ворзеля , як і Бучі погоджені ще у 2004 році.  У 2013 році проектувальники, які розробляли новий генплан для Ворзеля вийшли за межі Ворзеля у бік Бучі – Інститут Діпромісто  некоректно виконав містобудівну документацію. Тому потрібно погодити план зонування ( зонінг).

Кладовище межує з Бучанською та Мироцькою радами. Якщо виникне питання розширення площі кладовища, його можна вирішувати за рахунок викупу земельних ділянок у власників паїв з двох сторін. Голова Бучі запевнив присутніх, що у майбутньому ніякої конфліктної ситуації не передбачається, оскільки всі санітарні норми будуть витримані – аж до Ястремщини передбачені комунально-складські приміщення. На цій території планується розвивати логістику.

З першого разу  тільки 13 депутатів погодились проголосувати за погодження Генплану. Після того, як пан Федорук ще раз детально пояснив що та до чого, питання проголосували.

Пропозиція про об’єднання

Потім голова Бучі повідомив, що Бучанська міська рада звернулася з пропозицією до Ворзельської селищної ради об’єднатися, утворивши єдину територіальну громаду, згідно з законом  « Про добровільне об’єднання територіальних громад». Закон підписаний Президентом 5 березня цього року. Бучанська рада виходила з того, що Буча межує з Ворзелем. З такою пропозицією бучанці вийшли і до Гостомельської, Михайлівсько-Рубежівської, Мироцької , Блиставицької рад.

У Ворзелі, згідно з законом,  вже не буде селищних рад. Вибиратимуть хіба старосту, який буде працювати на постійній основі, працюватиме апарат, будуть служби, пов’язані з благоустроєм, соціальними працівниками, тощо.  Буде обиратися об’єднана територіальна рада. Скільки буде депутатів від таких селищ як Ворзель, визначить ВР.

Зі слів голови Бучі, були проведені попередні розрахунки –на утримання тільки апарату можна зекономити 12 млн гривень.

У Законі написано, що ініціювати об’єднання можуть міська, селищна, сільська ради та громадські об’єднання.

Анатолій Федорук сказав, що на парламентських виборах компанія «Соціс» проводила опитування, щодо того з ким ворзеляни готові об’єднуватися: -«тяжіння до Бучі є». Він попросив голову і депутатів інформувати мешканців про об’єднання.

Питання розглянули, але не затвердили

Відпустивши гостей, депутати стали слухати запити. Зокрема, запит Валентини Хрокало, голови соціальної комісії,  датований ще 4 грудня 2014 року. У ньому вона порушує питання щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО, облаштування у санаторії «Зірка» реабілітаційного центру для воїнів, замість масового спорудження на  території оздоровниці багатоповерхівок.

Про  внесенням змін до  Програми соціально-економічного розвитку на 2012 – 2016 рік  виступив заступник голови О. І. Бабієнко.  Депутатів зацікавило чому  планується будівництво лише одного парку. Зійшлися на тому, що не парк, а парки.

Потім перейшли до внесення змін у рішення «Про селищний бюджет Ворзеля на 2015 рік». Доповідала  начальник відділу обліку та звітності Молотієвська Н. Б.

Деякі депутати обурилися – гроші ділили без них.  А, мабуть, ділити було що, бо, як написано у доповіді,скажімо: «У другому абзаці пункту 1 цифри «4933,0» , «2893,0» та «2040,0» замінити відповідно на  «8997,1», «3686,9» та «5 310,2»».

Особливо обурилися з приводу виділення 500 тисяч гривень на капітальний ремонт пішохідної дороги по вул.. Ватутіна ( від вул. Семеніївська до кінцевих номерів Ватутіна). « Хто був запрошений на погоджувальну раду?», – задавали питання обурені депутати.

Вони дорікали , що ознайомилися зі змінами за пів години до сесії.  А у них є теж зобов’язання щодо виборців. В, результаті, питання не було проголосоване.  Голова комісії з будівництва, транспорту, зв’язку та управління комунальною власністю А. Л. Старушенко, депутат саме з цієї Семеніївської вулиці, попередив, що на тих, хто не проголосував лежить відповідальність за те, що частина Ворзеля може опинитися у пітьмі ( У Ворзелі зараз йде заміна старих опор на нові. Обленерго, які ці заміни робить, не відновлює ліхтарі. Це – функція селища). А кошти немалі – 1218,69 тис грн.

« Ви сьогодні  проголосували не як депутати, а як люди, які думали про себе»,-  дорікали згідні незгідним.

Дорікнула їм і Надія Шумейко, син якої зараз воює в АТО, бо  не пройшло заодно і питання зменшення оплати комунальних послуг для сімей воїнів. Хоча, по правді кажучи, під час перепалок кілька разів звучала пропозиція проголосувати окремо це питання. Але, чомусь, її не чули ті, які керували процесом. Почули  лише після голосування, коли вже не було кворуму. Про це і заявив секретар ради.

А не має кворуму – не має роботи. Тому у сесії зробили перерву.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 4% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code