Палити листя – протизаконно!

Данута КОСТУРА

Закон про заборону самовільного спалювання, зокрема, листя прийнятий у 2004 році.  І тільки більш, ніж за 10 років в Ірпені зрозуміли, наскільки небезпечним є дим, особливо у такій лісистій місцевості, яким є Приірпіння. І треба віддати належне теперішній владі, яка, вирішивши жити за європейськими лекалами, підняла це питання.

31 березня у приміщенні Ірпінської міської ради відбувся круглий стіл «Заходи комунальних підприємств, органів влади, міліції, МНСників, медичної спільноти і громадськості у подоланні проблеми паління сміття та листя».

Відбулася серйозна розмова, у результаті якої виокремились не тільки різнопланові проблеми, але й прозвучали ділові пропозиції.

Одна з проблем пов’язана з недостатньо продуманими законами. Благоустрій може накласти штраф на посадовців. А от штрафувати громадян, які палять на своєму обійсті  не може. «Приватна власність у нас недоторкана, тому роблю у себе, що хочу», – ось цю тезу багато хто з мешканців засвоїв твердо.

Чимало громадян ще живуть старими цінностями, де спалювання листя є проявом їх господарності. Тому перш за все необхідно донести до них у доступній формі  інформацію про шкідливість диму, про Закон, який забороняє самовільне спалення листя, сміття, твердих побутових відходів. І запропонувати варіанти як позбутися листя (слід наголосити на те, що сухі гілки та дерева не виділяють при горінні їдкого, густого та отруйного диму). Згадали навіть про священнослужителів, які можуть звертатися до своєї пастви з проханням дотримуватись закону.

Спільні щотижневі рейди по вулицях з представниками влади, комунальних і виконавчої служб, з активними громадянами теж внесли б свій вклад у  справу популяризації чистоти повітря, а для особливо впертих стали б пересторогою, а то і запрошенням на адміністративну комісію. Згадали і про вуличні комітети, і про посаду еколога, який має повноваження скласти на місці протокол і виписати штраф.

Пропонували, як позбутися листя. Одним з найдоступніших варіантів є його компостування. Листя перетвориться у компост у кілька разів швидше, якщо використовувати біопрепарати, які продаються у магазинах.

Але є такі громадяни, для яких такий варіант неприйнятний. Тому передбачається, що таким мешканцям буде запропоновано вивіз сміття, хоча це для міста й витратно.

Наталія Семко розповіла, що готується  велика компостна яма, куди звозитимуть листя з парків. Якщо правильно налагодити процес, то згодом можна буде продавати гумус, який з нього утвориться. Туди можна буде звозити і листя з приватного сектора.

Звичайно, що прийдеться подолати немало перешкод, наразитися на невдоволення багатьох мешканців.  Але це минуще – невдовзі вони самі дивуватимуться, як можна було нехтувати такою цінністю, як чисте лісове повітря. Головне – вірити у свою правоту і йти до мети. А мета благородна – здоров’я людей.

Данута КОСТУРА

газета “Ірпінський вісник” №13 (2706) 3 квітня 2015 року

Popularity: 4% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code