Ворзель. Продовження сесії

Данута КОСТУРА

Лише через три тижні зібралися 20 ворзельських депутатів на свою незакінчену 42–гу сесію. Як і минулого разу невелика кімната не могла вмістити всіх бажаючих послухати, що відбуватиметься на сесії. Багато громадян стояло у коридорі, а то і на дворі. Нагадаємо, що метрів за сто від селищної ради знаходиться Центр культури з більшою залою і стільцями. Але влада, очевидно, вирішила, що громадськості буде там занадто комфортно. На сесії були присутні секретарі Ірпінської міської ради Юрій Денисенко та Бучанської  Василь Олексюк. Вони мужньо досиділи майже до кінця. Сесія проходила бурхливо, особливо у «різному», де піднімалося питання землі. Але, на жаль, секретарі вже цього не чули, бо саме перед «різним» їм надали слово і вони покинули сесію.

Питання сесії

Почали зі змін до бюджету. На минулій сесії не всі були згідні з розприділенням коштів. І на цій теж не обійшлось без незадоволених. Одні дивувалися чому забрано 200 тисяч гривень з капітального ремонту вул. Крупської (віддали для потреб водогону), інших не влаштовувало, що обійшли увагою вулицю, яка входить до сфери їх зацікавлень як депутатів. Дивувалися, чому по вулицях Котляревського і Крилова порівняно мало ям, а коштів виділено багато, тим часом на інших – навпаки, тощо. Врешті, проголосували за зміни і перейшли до інших питань.

Секретар Ворзельської ради Олег Атаманчук прочитав план роботи на наступні місяці. Планів є багато. Мешканець селища Микола Зажарський поцікавився чому у цих планах не має звіту голови селища Олександра Венгрика про свою роботу за три роки.  Його підтримали інші мешканці, але відповіді ні від секретаря, ні від голови не почули.

Депутати продовжили терміни оренди земельних ділянок, на яких розташовані магазини, надали в оренду землі під адміністративно-виробничі бази і не дали дозвіл двом громадянам на викуп земельних ділянок. Невідомо з яких міркувань, але у всіх земельних питаннях, які стоять у порядку денному, не виписані розміри ділянок. Площа ділянок тільки вголос зачитується землевпорядником при розгляді.

Депутати не прийняли на баланс селищної ради інженерних комунікацій двох будинків по вул. Радянській,17. Вони побудовані на землі, яка куплена забудовником разом з старою хатою. На цій землі він побудував дві п’ятиповерхівки, які, мабуть, довго нагадуватимуть ворзелянам про часи роботи Ірпінської інспекції державно-будівельного контролю. Бо треба було мати особливо велику сміливість, щоб дати дозвіл на будівництво будинків, які, практично, зайняли всю ділянку.

Юрій Денисенко сказав, що вже з вересня буде створена нова структура, яка даватиме дозволи на будівництво. Дозволи затверджуватимуться місцевими радами.

Звіти

Відзвітували про свою роботу голова соціальної комісії Валентина Хрокало та директор «Ворзельського управління ЖКГ» Андрій Товстенко. Роботу  Валентини Хрокало хвалили всі, хто виступав.

Андрій  Товстенко обіймає свою посаду з кінця минулого року. У господарстві є тільки одна машина, яка вивозить сміття. Дві інші, які є на балансі, несправні. Одна, на вулиці Чернишевського «вросла у землю і згниває», іншу намагався відремонтувати, але 11 тис грн., які потрібні для ремонту, селищна рада не виділила. Сміттєзвалища, на які скаржаться ворзеляни, не можна прибрати саме через нестачу техніки. Комунальне підприємство за період 2012 -2014 рік має заборгованість на суму 132865,88 грн. Заборгованість, за словами Андрія Товстенка, виникла, основному,  внаслідок заниження тарифу на вивезення сміття для пенсіонерів, дітей та інвалідів (992 особи) та через подорожчання пального.  Він поділився планами, яким чином збирається виводити господарство зі скрути.

Агітація за обєднання

Нарешті настав час і для гостей. Юрій Денисенко нагадав, що у 2001 році ВР був прийнятий Закон України про затвердження на місцевому рівні адміністративно-територіальної реформи, в результаті якої Ірпінь, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське  мають спільне місцеве самоврядування. З одного боку воно у кожного своє, з іншого – громади селищ беруть участь у виборах міського голови і депутатів до Ірпеня. На сьогоднішній день селища є адміністративною складовою у підпорядкуванні Ірпеня. Експериментальну шведську модель, яка діє на Приірпінні, ВР не скасовувала.

Василь Олексюк сказав, що Буча при шведському варіанті від’єдналася від Ірпеня. Ніхто не говорить, щоб зараз приєднуватись. Це вирішить час і економічна складова. Буча написала звернення до територіальної громади Ворзеля стосовно створення робочої групи, яка опрацює економічну складову і дасть інформацію для громади, що дає це об’єднання. На сьогодні Бучанська рада звернулася з пропозицією про об’єднання з нею ще до 19 населених пунктів.

У різному депутат Рябко вніс пропозицію розпочати процес приєднання 54 га учгоспівської землі до Ворзеля, що дало би можливість виділити паї для співробітників учгоспу. Це вже буде друга спроба приєднати ці землі до Ворзеля.

Землі для бійців АТО

Питання виділення землі підняли учасники АТО, які були присутні на сесії. Учасник АТО Костянтин Касич, який проживає у Ворзелі, сказав, що з огляду на непросте фінансове становище бійців, вони хотіли б, щоб селищна рада виділила їм, згідно з Законом, ділянки. Багато з них лікуються, іншим потрібні протези, тому, продавши ділянку вони змогли б поправити своє матеріальне становище і здоров’я.

Голова селища Олександр Венгрик сказав, що для того, щоб виділити землю, потрібен затверджений Генеральний план. А він не затверджений. Був згаданий також і мораторій на землю. Голова говорив довірливо і щиро. І, головне, правильно. Бо ж, справді, землю можна виділяти, коли є затверджений план. І мораторій на виділення землі у лісистій частині діє з лютого 2011 року (по лютий 2016).

Депутати мовчали, на відміну від мешканців, які були присутні на сесії. Бо у ворзелян тут же виникли питання, на які захотіли почути відповіді: чому, якщо  мораторій діє з лютого 2011 року, селищна рада виділила громадянам під будівництво у листопаді цього ж року більше 140 ділянок в лісистій частині Ворзеля? Більше того, у рекреаційній зоні (!) ;  чому, якщо не прийнятий Генплан, змінюється цільове призначення колишніх рекреаційних земель санаторію «Зірка», дитячого табору «Буревісник», знищуються дерева і, натомість, будуються багатоповерхівки? Це по яких таких стандартах діє селищна рада на чолі з Венгриком?

Голова земельної комісії Жанна Радченко сказала, що у селищній раді віднайшли 10 ділянок і готові їх дати учасникам АТО. Прозвучали пропозиції віддати бійцям і другу чергу колишніх земель санаторію «Зірка» ( це з боку Курортного проспекту), які віддані під багатоповерхівки. На цих землях ще не встигли вирубати дерева.

Неоніла Афанасьєва повідомила, що 28 квітня  Ірпінський суд буде розглядати питання чи мала право селищна рада дарувати 1га 12 соток землі, що по вул. Великого Жовтня, одному бізнесмену.

Бійці з АТО, які були на сесії, повідомили, що  у Ворзелі створений осередок Правого Сектору. Думається, що хлопці, які ризикували своїм молодим життям, не позволять, щоб їм брехали.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code