Церква і переселенці

Данута КОСТУРА

Днями  в ірпінському храмі Різдва Пресвятої Богородиці роздавали вимушеним переселенцям продуктові набори від міжнародної організації «Лицарі Колумба», при сприянні Благодійного фонду «Карітас -Київ».

Це ще одна організація, яка робить свій внесок у справу підтримки  людей, які не по своїй волі опинилися далеко від дому. Переселенців  в Ірпені та селищах, які до нього належать 3000. У кожного з тих людей своя сумна історія. Від добра не покидають напризволяще свої оселі, щоб опинитися тут на «пташиних правах», у ролі постійних прохачів. Бо інакше не виживеш.

При підтримці держави ця спільнота людей самоорганізувалася, вивівши нагору найактивніших людей. Вони і знаходять різні організації, які можуть підсобити вимушеним переселенцям.

Настоятель храму отець Мирослав, відслуживши недовгу молитву, звернувся до присутніх зі словами співчуття. Він провів певну паралель з тими переселенцями часів війни, які під дулом кулеметів змушені були кидати свої землі на території Польщі, на яких століттями жили їх предки. Вони полишали свої будинки, своє майно і їхали у невідомість. І зустрічали нерозуміння, неприйняття їх з боку місцевого люду. Полишила їх  напризволяще і тодішня влада. Він сам є нащадком такого переселенця. Отець Мирослав говорив про мир у серці людини, про любов до ближнього – основу основ християнства.

Сергій Заглоцький, один з тих, хто привіз допомогу, коротко розказав про міжнародну організацію «Лицарі Колумба», чисельністю близько 2 мільйонів чоловіків. Заснована у 1882 році в США католицьким священиком Майклом МакГівні як братерська організація взаємодопомоги. Таку назву носить на честь Христофора Колумба, якому Америка завдячує відкриттям та євангелізацією. Спочатку члени цієї організації допомагали сім’ям, у яких не стало батька, згодом розширили свою діяльність.

В Україну Лицарі були запрошені у 2005 році Блаженнішим Любомиром Гузаром. Зараз в Україні створено 7 Рад «Лицарів Колумба» ( перша була створена у вересні 2013 року при Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ).Зараз організація нараховує близько 400 членів.

Американські  «Лицарі Колумба»  переслали   українським 200 тисяч доларів на потреби вимушених переселенців. Щомісяця українська організація передає переселенцям 500 продуктових наборів (вартістю близько 150 грн кожна), 200 з яких і були передані у храмі.

Вимушені переселенці потребують не тільки матеріальної, але й духовної допомоги. Багато з них мають потребу виговоритися, чекають моральної підтримки . Священики тут можуть стати своєрідними психотерапевтами, а церковні парафії огорнути  переселенців увагою і турботою.

Данута КОСТУРА

no images were found

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code