Захистимо землі і ліси громади

Ігор ГРИБЕНКО

Земельна ділянка за адресою смт. Ворзель, вул В.Жовтня 37-а була надана ТОВ “Курортіндустрія” у 2005р. з особливим цінізмом, таємно від мешканців, кулуарно при „закритих дверях”. Уявіть собі де, в якому б курорті України під обслуговуваня “собачої будки” – не діючої багато років колишньої котельньої санаторія, – виділили б 2,27 га найкращих земель природно-заповідного фонду в оренду на 25років з орендною платою 1,18-1,52 грн. за сотку в місяць? Ця ділянка знаходиться в межах лісового заказника місцевого значення “Ворзельський” площею 85 га., статус якому було надано рішенням Київської облради від 20.11.2003р. № 133-10-XXI. Зрозуміло, що це викликало хвилю обурення громади тому, що земля була надана під забудову котеджами в рекреаційній зоні, в місцях відпочинку людей. На цій ділянці, де щільно ростуть корабельні сосни та вікові дуби хотіли збудувати 18 двоповерхових будинків, кожний загальною площею від190 до360 кв.метрів, та 2 будинки по 1000кв.м. Тобто тотально була б знищена зелена зона-“легені” Ворзеля. На зборах територіальної гормади селища, які відбулись 01.09.2006р., учасниками громадських слухань було одностайно прийнто рішення:

-заборонити ТОВ „Курортіндустрія” будь-яке будівництво на земельних ділянках площею 12,0 га рекреаційного призначення в смт. Ворзель по вул. В.Жовтня, 37А, вул. Червоноармійська, 33, та вул. Крупської та 1-го Травня;
– призупинити будь-які роботи орендарю – інвестору, пов’язані з будівництвом комплексу та погодженням містобудівної документації.

Вісім років громада Ворзеля веде боротьбу з ТОВ “Курортіндустрія” проти незаконної забудови і знищеня лісового масиву селища.

У 2013р. Київська обласна прокуратура подала позов до суду з вимогою розірвати договір оренди і повернути землю лісгоспу на підставі того, що вилучення цієї ділянки здійснено без згоди власника в особі Кабміну та користувача- КП київської облради “Обласний лісгосп”(ст. ст..54, 51-53 ЗУ “Про природно-заповідний фонд України”). На жаль судами перших двох інстанцій було відмовлено у задоволенні позову прокуратури. Але Вищий господарськиц суд України при розгляді вказав, що суди ухилились від всебічного розгляду обставин справи і передав цю справу на новий розгляд  до Господарського суду Київської області. Сподіваємось натомість, що закон восторжествує!

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code