Ти його у двері, а він у вікно…


Ігор ГРИБЕНКО

Не можна спокійно дивитись та миритись з тим, як брутально відбираються у громади наші ліси, рекреаційні зони, місця загального відпочинку ненажерливими « олігархами-забудовниками» на свою користь.

У 2006 р. ТОВ «Курортіндустрія» намагалася розпочати незаконну вирубку дерев та забудову котеджами на земельних ділянках рекреаційного призначення. Ділянки загальною площею 12,0 га були надані «Курортіндустрії» в оренду на 25 років по вул. В.Жовтня, 37а, вул. Червоноармійська, 33 та вул. Лібкнехта, вул. Крупської та 1-го Травня.

Тільки на одній ділянці площею 2,27га , що знаходиться по вул. В.Жовтня, 37а, хотіли збудувати 18 двоповерхових котеджів та 2 будинки по 1000кв.м. Але громада піднялась проти свавілля забудовників і одноголосно на громадських слуханнях 1вересня 2006р. прийняла рішення заборонити «Курортіндустрії» будь-яке будівництво та погодження містобудівної документації на цих ділянках. На підтримку рішення зборів , як вияв протесту проти глуму, свавілля, вирубки лісу та безконтрольної забудови території селища поставили свій підпис 500 ворзелян. Більше того, мав відбутися місцевий референдум про розірвання договорів оренди із «Курортіндустрією». Але депутати селищної ради не підтримали тоді на сесії проект рішення ініціативної групи громади.

Недавно «Курортіндустрія» знову нагадала про себе. Як кажуть у народі: « Ти його у двері, а він у вікно». На останньому засіданні робочої групи, яка створена із небайдужих мешканців громади і вивчає пропозиції щодо внесення змін до генплану Ворзеля, внесені владою, було виявлено, що на орендованих «Курортіндустрією» землях, замість тодішніх котеджів планується на кожній з ділянок (під позначкою №61) будівництво готелю «Курортний».

Але не тільки на ділянках, орендованих «Курортіндустрією», пропонується готельне будівництво, а й у багатьох інших рекреаційних зонах. Якщо подивитись на мапу Генплану 2014 року, то на половині рекреаційних зон стоять позначки “курортних готелів”. Таке собі «селище курортних готелів». Звичайно, всі ми розуміємо, що це чергова спроба під словом «курортний» завуалювати будівництво звичайних багатоквартирних, багатоповерхових будинків. Написав наприклад: «курортний готель», «курортний гараж», «курортний котедж», «курортна собача будка» … і будуй без проблем.

Ознайомлення із запропонованими змінами до генплану показало, що «інвестори-забудовники» настільки «перейнялися» проблемами та турботами селища, що навіть оплачують розробку генплану з власної кишені.

Є й інші забудовники, які придбали земельні ділянки з цільовим призначенням «для обслуговування турбази», а хочуть змінити її призначення під житлове будівництво. Дійсно, права була секретар ГО ГРУКТІВ  М. Кондратюк у своїй статті, коли писала, що: «Це Генплан розвитку будівельного бізнесу, а не Генплан розвитку курорту!». Можна тільки додати уточнення: «будівельного бізнесу сімей прокурорів та правоохоронців». Нинішнім засновником ТОВ «Курортіндустрія» є ТОВ «КУА «Сучасні фінансові інструменти», одним із засновників якого значиться Ілля Рафаловський – зять колишнього першого заступника генерального прокурора Володимира Гузиря. За розробку останнього проекту «Внесення змін до генерального плану селища Ворзель» заплатив М.Г.Ільїн, який є співвласником майже 5 га лісу по вул. В.Жовтня,114. Другим співвласником є Вячеслав Даниленко, син Анатолія Даниленка, колишнього заступника генпрокурора Яреми.

Проект змін генплану є руйнівним для громади, бо знищує курортно-рекреаційну зону та перетворює Ворзель на хаотичну забудову території багатоповерхівками в угоду ненажерливій будівельній мафії. За прогнозами проектантів генплану, загальна площа забудов та чисельність населення селища повинна зрости вдвічі та перетворити Ворзель на спальний район Києва. Ми цього хочемо?

Ігор ГРИБЕНКО

мешканець Ворзеля

Popularity: 4% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code