Вода у Ворзелі

Данута КОСТУРА

Проблеми з водою у Ворзелі набули розголосу. На запитання газети відповів заступник начальника «КП Ірпіньводоканал» Олександр Маркушин

Артезіанська вода

Ворзель може видобувати 2400 кубів артезіанської води на добу. Добуває близько 1000 кубів. З них близько 200 кубів використовують санаторії.

У Ворзелі є водонапірна станція другого підйому ( резервуар). Знаходиться на вулиці Пролетарській. На даний час  функціонують 9 свердловин  ( плюс кілька непрацюючих з різних причин). Водопровідна мережа довжиною у 20 км  ( плюс недобудовано близько 5 км).

У цьому році Ірпіньводоканал поставив на двох свердловинах  нові, більш потужніші агрегати. Потрібна станція знезалізнення. При прийомі Ірпіньводоканалом  водопровідної мережі Ворзеля на обслуговування, голова селища обіцяв  кошти на станцію знезалізнення, але до сих пір гроші не надійшли.

Олександр Маркушин вважає основним чинником у перебоях з водою у Ворзелі полив городів. Потрібно ставити лічильники. Нині з 800 кубів води, які піднімають свердловини, близько половини крадеться, оскільки тільки половина мешканців Ворзеля мають лічильники. Ті, хто їх не має, не думають за економію – інколи зі шлангів може безперервно протягом доби литися вода ( стільки води використовує 4-хповерховий будинок).

Це ненормально, такого не має в Європі, до якої йдемо. З такою безгосподарністю потрібно боротися. Негативно Олександр Маркушин відноситься  і до приватних   свердловин. Вода – це  надра, які є власністю держави. Але він наголосив, що більшість приватних свердловин видобувають воду з глибини 20 – 30 метрів.

Каналізація

Каналізаційна мережа у Ворзелі становить  – 19 км.  Перекачують нечистоти у бік Ірпеня  4 каналізаційно – насосні станції. Замінені на нові 2 насоси на каналізаційній станції. Каналізаційна система у Ворзелі працює на одну третину. Так що є резерв.

Ірпіньводоканал  ліквідував всі точки зливу нечистот, якими користувалися «бочкарі» в Приірпінні. Тепер всі нечистоти возять на єдину станцію зливу розташовану в Ірпені. Закрили з екологічних міркувань, а також щоб був контроль.  Вже з цього місяця Ірпіньводоканал  разом з прокуратурою, ДАІ, екологічною інспекцією  проводитимуть рейди. Деякі недобросовісні «бочкарі» зливають нечистоти на полях, в інших заборонених місцях. В разі виявлення подібного на порушників чекає штраф від 3000 грн. Можуть на них завести і кримінальну справу.

Олександр Маркушин звертається до мешканців, щоб вони повідомляли про такі порушення в Ірпіньводоканал  за телефоном 62 946

До речі, Ірпіньводоканал надає послугу з викачки вигрібних ям. Ціна такої послуги до 200 грн за вивіз. Тел. 62 946

У Ворзелі нині чергує впродовж дня постійна аварійна бригада зі спец автомобілем.

Говорили ми і про сухі крани у квартирах багатьох ворзелян. На що почула відповідь – потрібно бурити потужну свердловину. Таку свердловину (яка б давала 600 кубів на добу)взявся пробурити забудовник Руслан Гевел. З них для потреб житлового багатоповерхового масиву, який він будує ( землі колишнього дитячого табору «Буревісник, вул. В. Жовтня і Декабристів) він використовував би 200 кубів, а  селище -400 кубів. Цю свердловину планувалося розмістити у парку Перемога.  Але громада запротестувала і  не дозволила буріння.

Проте не все так просто з цією та іншими запланованими, але  не збудованими  у Ворзелі свердловинами. Днями у кабінеті заступника міського голови Ірпеня Миколи Головкевича відбулась розмова, у якій також взяли участь начальник Ірпіньводоканалу  Віктор Коваленко, селищний голова Ворзеля Олександр Венгрик.

«Ірпінський вісник» подає деякі фрагменти з розмови.

Віктор Коваленко: «Тема важлива для людей. Вода – це цікаво кожному.  Перше питання, яке потрібно виділити – запросити депутатів, Гевела (забудовник масиву по вул. В. Жовтня та Декабристів – ред) Я з ним вів розмову у липні. Цей будинок на 99% готовий.

Друге – це територія санаторію «Зірка». Видано технічні умови на будівництво двох свердловин, двох резервуарів, каналізаційно-насосних станцій. Вони сьогодні хочуть перший житловий будинок підключити до свердловини, з якої бере Дмитро Войцех. І це знову атомна війна. Води не буде, бо ця свердловина ледве 6 будинків забезпечує. Треба збирати забудовників».

Микола Головкевич: « Почнемо з того, що ми всім видали технічні умови на свердловину. Де будуть ці свердловини знаходитись, місце, земля під ними?»

В. Коваленко: «На території «Зірки», де в них йде будівництво. В них в оренді земля, на якій вони будують. Вони повинні побудувати водозабір і все решта. Це все є на схемах і узгоджено з селищним головою, технічні умови підписані, але ніхто нічого не робить».

М.Головкевич: «Треба запросити забудовника і сказати: шановні ви не введете, поки не виконаєте технічні умови».

Олександр Венгрик: «Але вони введуть без нас через реєстраційну службу. Так як Войцех увів в експлуатацію ці будинки і втік від пайової участі».

В. Коваленко : «Перше питання, яке ми повинні зробити – селищний голова повинен написати в Артбудконтроль на нового забудовника, що технічні умови не виконані».

М.Головкевич: «По Гевелу давайте розбиратися, де пробурити свердловину. При чому не для нього, а для селища».

В.Коваленко: «В його технічних умовах забита реконструкція насосних станцій (заміна насосів), будівництво свердловини. Це в нього в технічних умовах записано. То що він там розказує… Сьогодні води не вистарчає навіть на ці будинки, які він побудував».

О.Венгрик: «Гевел каже, що у нього все виконано».

В.Коваленко: «Та ні. По перших будинках він повинен був пробурити 2 свердловини, пробурив одну. При чому, малопотужну. Та що Войцех запустив дає десь 12 кубів,у Гевела – 15 кубів».

М.Головкевич: «Є запаси?»

В.Коваленко: «2,5 тис кубів у Ворзелі є. Там треба просто побудувати промислову свердловину діаметром труби 273 см. Вся проблема в тому, що свердловини малопотужні. От на Лесі Українки свердловина – башта дає 18 кубів. А забудова? Скільки людей підключилося за останні 5 років?»…

Далі йде мова про свердловини, які не є на балансі Ірпіньводоканалу: на території «Соснового бору»; приватна свердловина біля недобудованої бази відпочинку; на Дзержинського. Остання – побутова, потужністю 5 кубів, з підвищеним вмістом заліза. У переданій Ірпіньводоканалу  свердловині, що  на вул.Жовтневій міститься 3 одиниці заліза. Вона не працює. Фільтр для знезалізнення обійдеться у пів мільйона гривень.

Підсумував розмову Микола Головкевич: «Перше  питання – треба вирішити з Гевелом, де пробурити свердловину. Друге  – питання «Зірки». Не допустити вводу будинку, поки не буде свердловини. Третє – зібрати всі свердловини, які сьогодні можуть бути включені – список, лист, даєте адресу і через тиждень збираємось. Четверте – підібрати на території селища ділянку, яку можна буде передати Водоканалу, щоб побудувати свердловину. Кожна свердловина повинна мати санітарно-захисну зону».

Питання води, її безконтрольного використання вже давно є гострою проблемою не тільки для  окремих населених пунктів, а стає державною загрозою.

Нагадаємо, що 22 грудня 2010 року був прийнятий закон про «Права власників на видобування підземних вод» ( проект Закону у 2009 році внесла Наталія Королевська). У ст. 23, ч. 1 говориться «що землевласник має право видобувати без спеціальних дозволів підземні води для власних потреб, за умови, що продуктивність водозаборів підземних вод не перевищує 300 куб метрів на добу» .

Ось так Верховна Рада дозволила не платити за воду підприємцям, багатіям за басейни, штучні озерця і гектарні газони, потурбувалася про  наповнення кишень «виробників» бутильованої води. А ще розширила поле діяльності для корупціонерів.

Верховна Рада не тільки створила загрозу  забруднення водоносних горизонтів, а й їх  виснаження через безконтрольне буріння свердловин. Його часто проводять , непрофесіонали.  Тоді при бурінні та облаштуванні свердловин порушується щільність пласту з можливим витоком води в інші пласти. Через неконтрольованість може наступити виснаження водоносного горизонту.

За даними Держкомітету України з водного господарства на одну людину в Україні припадає 1000 кубічних метрів води на рік. Якщо припадає менше, ніж 1700, то країна вважається водонезабезпеченою ( для прикладу у Росії 31 000 куб м). За запасами водних ресурсів Україна належить до числа найменш забезпечених країн Європи.

Данута КОСТУРА

Popularity: 5% [?]

1 коментар до "Вода у Ворзелі"

  1. Наташа Королевська крім води ще видала фортель по лісовим насадженням, які в результаті виділення земельних ділянок опиняються на приватній території – ріж собі…Начебто не блондинка…значить, з умислом…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code