Великий Незнаний

Данута КОСТУРА

У столичному Будинку Вчителя  27 жовтня 2015 року   відкрито фотодокументальну виставку «Андрей Шептицький: великий незнаний», присвячену 150-річчю митрополита Андрея. Цим заходом розпочався тиждень митрополита Андрея у Києві.

У відкритті виставки взяли участь: Владика Йосиф (Мілян) Єпископ-помічник Київський, Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, Ігор Кулик, директор Галузевого державного архіву СБУ та Ярослав Файзулін, начальник управління Українського інституту національної пам’яті.

Володимир Вятрович , відкриваючи захід сказав: «Відкриттям виставки у Києві ми хочемо показати,що Андрей Шептицький – це людина всеукраїнського масштабу. Виставкою ми хочемо розкрити постать митрополита Андрея, який своїм прикладом показував, як треба працювати і жити, показати його багатогранність».

Владика Йосиф (Мілян) у своєму слові подякував тим людям, які презентують великого і незнаного Українця, який «всестороннє любив і працював для України, затверджував євангеліївські вартісні  засади свого рідного народу». «Він дієво реагував на голод на Великій Україні, дієво намагався зберегти Божу заповідь «Не убий». Єдиний архіпастир, єдиний митрополит у Європі, який відважився написати провідникові німецьких нацистів Гітлеру, що не можна тотально вбивати життя навіть, якщо воно єврейське і не входило в сферу збереження життя німецького нацизму. Більше того, є живі свідки, діти львівського рабина, які мешкають сьогодні у Нью-Йорку.

У часи радянського періоду я жив з монахом – студитом. Він розповідав, як особисто віз до монастиря студитів в Уневі (знаходиться за 50 км від Львова, зберігає традиції східного монашества) єврейських хлопчиків, щоби зберегти  їм життя, наражаючись на смертельну небезпеку.

На відкритті пам’ятника митрополиту Андрею у Львові Президент Порошенко сказав: « В умовах української бездержавності Україна була там, де  була українська греко – католицька церква». І, справді,  до цієї ідеї митрополит Андрей приклався  якнайбільше . Він розвивав Божі заповіді. Коли  українські патріотичні сили хотіли виховувати українську молодь без Бога, митрополит зорганізував величезний здвиг дітей і молоді під назвою  «Українська молодь Христові».

І саме ця молодь, вихована на Божих заповідях, витримала гоніння, покрила сибірські грунти своїми кістками, бо була вихована на любові до своєї батьківщини.

«Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну»- ці слова Андрея Шептицького актуальні сьогодні для кожного українця, для тих, хто тримає кермо держави в Україні. Так хочеться, щоб вони запали нам глибоко в душу, щоб ми хоча б малий відсоток зробили з того, що зробив для України і для Царства Божого, наш великий і, на жаль, ще недостатньо знаний Митрополит Андрей» – сказав владика Йосиф.

Ігор Кулик: « ХХ століття було важке і складне. За перших 50 років маємо дві світові війни, революції, депортації, голодомори й голоди, маємо боротьбу, протистояння двох великих тоталітарних систем.

Вижити в цих складних умовах допомагала молитва, церква, віра в те, що рано чи пізно все закінчиться й настане повага до людського життя, людської особистості. Коли дві тоталітарні системи знищували мільйони життів, коли людське життя не вартувало нічого, знайшовся той, хто протидіяв цим системам, хто своєю працею, вчинками, звершеннями показував, що можна жити по-іншому. Показував, що людське життя – це є та цінність, яку не можна описати, виміряти, і саме вона має стояти в центрі усього розуміння», – сказав І.Кулик.

Ярослав Файзулін ознайомив присутніх з унікальними документами, фотографіями, серед яких були такі, що виставлялись вперше. На стендах – різні етапи з життя митрополита Андрея: Родина і дитинство, Провидіння Боже, Царський в’язень, Шептицький і Київ, У вирі української революції, Душпастирська діяльність, Об’єднання Церков, Наставник молоді, Великий меценат, Допомога голодуючим, Між двох тоталітаризмів, Як будувати рідну хату, Порятунок євреїв.

Одна з найбільш знакових, найбільш світлих постатей українського народу поступово входить у душі і серця українців, які у своїй більшості не чули про Митрополита або мали про нього перекручене уявлення.

Виставку можна оглянути до 3 листопада. Потім її побачать в інших куточках України.

Данута КОСТУРА

Коротко про митрополита Андрея:

Слідами Шептицького: чому в Ірпені хочуть вулицю його імені

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code