Невтішний спадок Ірпінського ЖЕКу

Данута КОСТУРА

З квітня 2015 року в Ірпені діє комунальне підприємство «Управління житлово-комунального підприємства «Ірпінь» Ірпінської міської ради. До того у місті діяло окремо три комунальні підприємства. З метою економії коштів їх обєднали в одне. На підприємстві  працюють 220 осіб, з них адмінперсоналу -35 осіб. У його віданні зовнішнє освітлення, надання транспортних послуг, утримання доріг, благоустрій територій, тощо.

Серед  послуг є і утримання 203 житлових багатоквартирних будинків загальною площею 3996,2 кв.м. У них проживають 17431 особи.

Ворзельська двоповерхівка як приклад

Серед тих 203 будинків скромно стоїть у Ворзелі двоповерховий будинок ( 4 одно та 12 двокімнатних квартир). Візьмемо його історію  як приклад.

У громадян, які живуть у нових будинках, з лексикону зникає таке поняття, як прорив труби у будинку, тріщини у стінах, аварійні балкони, протікання даху,  небезпека від зруйнованих димоходів, проблеми з електромережами тощо. Цими «чеснотами» у повній мірі наділені будинки, яким за 50 років. Бо труби від старості стають як решето. А заховані вони під будинком без фундаменту, у якому замість підвалу ніші. Так просто не доберешся, тай не скоро відчуєш, що під підлогою у тебе тече річечка. А ще коли ця річечка оформилась у невеличке озерце під крайньою квартирою, яка мала нещастя бути у найнижчій точці труб, і на власника квартири від сирості і просадки будинку починає падати штукатурка  зі стелі, і зяють діри між панелями… До слова, тріщини у штукатурці пішли тоді майже у всіх квартирах.

Два тижні знадобилося, щоб мешканці по вул. Лібкнехта, 10, що у Ворзелі , могли знову користуватися водою. Все це нагадувало якесь задзеркалля. Один день бригада з п’яти чоловік простояла – не могли зайти у одну з квартир, бо власниці не було вдома. Як виявилось лопнула труба під підлогою цієї квартири, а вода з неї проникла у квартиру в іншому підїзді .У наступний день  бригада кілька годин чекали на іншу бригаду, яка займається ремонтом. Треба було відірвати дві дошки у підлозі, бо тільки будівельна група, виявляється, має на це право. А зривали у двох квартирах у різні дні. Потім паяли труби, які від того в іншому місці починали бити фонтаном, потім шукали гроші  на пару метрів труб. Такий собі «армагедончик» будинкового масштабу.

Врешті зробили, щоб через кілька днів вода не почала текти вже з іншого кінця труби, в інший під’їзд. На цей раз працювали тільки двоє робітників і зробили роботу за години три.  Так що підприємство може робити швидко і дієво.

Тут добрим словом хочеться згадати «Ірпіньводоканал», який оперативно притягнувши техніку, проклав нову трубу від колодязя до будинку. Бо без цього, ще довго продовжувалось би «муриження», судячи з темпів роботи ремонтників. Та історія все ж закінчилася щасливо – вода є, ремонт квартири, яка найбільше постраждала, ведеться.

На скільки часу отримали перерву мешканці ворзельської двоповерхівки, покаже майбутнє.

У всій цій історії не хочеться покладати повністю вину на КП ««Управління житлово-комунального підприємства «Ірпінь»,  який обслуговує цей будинок. Бо дістався йому будинок, якому вже 54 роки. Можна закидати  підприємству  багато чого: і невміння ( чи небажання) розвиватись у дусі часу, і громіздкість, і старі підходи робітників  до споживача, якому вони надають послуги. Однак  залишається один вагомий аргумент на користь підприємства –  зношеність будинків, їх комунікацій. І попробуй тут створити ОСББ чи ще щось подібне. Хіба після капітального ремонту.

Нагадаємо, що згідно з наказом Держжитлокомунгоспу №150 від 10.08.2004 року  ЖЕК зобов’язаний здійснювати часткову заміну мереж холодного постачання, але не більше 5% від їх загальної довжини ( поточний ремонт). Що стосується повної заміни трубопроводу , то фінансування здійснюють через місцевий бюджет. Рішення про капітальний ремонт приймають місцеві ради. І виділяють кошти. Але це в теорії.

І все ж у ворзельської двоповерхівки   є шанс прислужитися мешканцям і зняти одну з «больових  точок». За позаминулої ворзельської влади розглядався варіант розміну прибудинкової території  на квартири у новому будинку. Очевидно, для забудовника  це теж був прийнятний варіант – зміг би побудувати на цьому місці не один багатоквартирний будинок. Але не склалося. Можливо тепер хтось з забудовників захоче знову повернутися до цієї ідеї.

Дещо про реформу житлово-комунального господарства

У травні 2015 року Верховна Рада  прийняла закон №1565 про право власності на багатоквартирні будинки. Цим документом в Україні створюються умови для реформи ЖКГ  ( житлово-комунального господарства ) і повного переходу на ОСББ ( обєднання співвласників багатоквартирних будинків). Багатоквартирний будинок – це житловий будинок, у якому три  або більше квартир. Власники цих квартир вважаються співвласниками будинку, земельної ділянки, на якій стоїть будинок та прибудинкової території . При цьому законом встановлено, що спільне майно не може бути поділене між співвласниками.

Реформування  ЖКГ означає не лише заміну труб, ремонт будинків чи озеленення прибудинкових територій. Реформування – це ще якість у наданні послуг, використання енергозберігаючих технологій , залучення інвестицій для технічного переоснащення житлово-комунального господарства.

Для реалізації запропонованого законопроекту передбачається перехідний період від року до півтора. Після цього терміну тим співвласникам багатоквартирних будинків, які не створили ОСББ місцеві органи будуть самі призначати керівника.  І скоріш  за все, влада призначить ті ж житлово – експлуатаційні контори (ЖЕКи).

Для нових будинків  створення ОСББ не є проблемою. Це обєднання мешканців є чимось на кшталт  кооперативів. Мешканці самі вирішують куди і кому прилаштувати свої кошти, які вони раніше віддавали ЖЕКам.

А що таке ЖЕКи сьогодні? Наразі багато з них є збитковими – їхні витрати значно перевищують доходи.

На одному з засідань виконкому Ірпінський голова дорікнув  директору управління «Ірпінь» тим, що підприємство, акумулювавши у собі всі потужності, не спішить залучати нові технології в управління і у свою діяльність. Натомість,  воно тільки продовжує «підхарчовуватися» з місцевого бюджету.

Для читачів подаємо перелік і детальну вартість послуг, які надає підприємство «Ірпінь». Візьмемо для прикладу все той же двоповерховий будинок у Ворзелі. У ньому 16 квартир ( 4- однокімнатні і 12 двокімнатних).

1.   Прибирання прибудинкової території –                         0.93 грн

2.   Прибирання сходових кліток             –                            0.31 грн

3.   Вивезення та утилізація твердих побутових відходів – 0.50 грн

4.   Технічне обслуговування внутрішньо будинкових мереж,

тепло,- водопостачання до ввідного лічильника в квартиру,

водовідведення та зливної каналізації                                  – 0,41 грн

5.Технічне обслуговування димовентиляційних каналів   – 0.03  грн

6. Поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв та елементів зовнішнього благоустрою                                   –  0.32 грн

7. Освітлення місць загального користування                   – 0.13 грн

8. дератизація, дезінсекція                                                   -0,02 грн

Всього витрат –                                 2.65 грн

Рентабельність – 8%, 12%,30% –    0.21 грн

ПДВ 20%                                       – 0.57  грн

Разом витрат                              –  3.43  за 1 метр квадратний площі

Множимо на кількість площі власника квартири.

За приблизними підрахунками  мешканці сплачуть за обслуговування такого будинку близько 2200 грн на місяць.

Тарифи на послуги в  9-14-типоверхових будинках з ліфтом  – 4.16 грн за метр квадратний;  2-5-типоверхові без ліфта – 3. 43грн; частково благоустроєні будинки – 1.42грн; не благоустроєні – 0.56 грн

Тарифи ( з ПДВ) на послуги по збиранню та вивезенню ТПВ населенню та юридичним особам:
– 22,14 грн.    – на одного мешканця приватного сектору за місяць
– 133,73 грн.  – для бюджетних установ за один м. куб.
– 155,22 грн.  – для інших організацій за один м. куб.
– 128,95 грн.  – для фізичних осіб, об’єднаних в обслуговуючі кооперативи, ЖБК, ОСББ за один м. куб.

Данута КОСТУРА

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code