Поет, письменник, журналіст, фотохудожник

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

27 лютого Володимиру Олексійовичу Коскіну виповнилося 60 років. Ювілейний вечір Володимира Олексійовича відбувся в Ірпінській міській бібліотеці 29 лютого. Директор Ірпінської міської бібліотечної системи Олена Циганенко висвітлила життєвий шлях письменника.

Володимир Коскін народився в Кременчуку Полтавської області, але закінчив школу і педагогічний інститут в Умані на Черкащині. Ще в четвертому класі хлопчик почав писати вірші.

Нині в творчому доробку Володимира Коскіна книги прози і поезії. Твори письменника також друкувалися в колективних збірниках.

Письменник зайнявся журналістикою, згодом перебрався в Київ. Певний час жив у Будинку творчості письменників «Ірпінь», а потім придбав квартиру в Бучі.

Володимир Олексійович, зокрема працює і в жанрах, які так необхідні сучасній українській літературі. Його гостросюжетний роман «Містифікатор» з,явився після спілкування автора із «злодієм у законі». Прототип головного героя був страшенно задоволений, що про нього написана книжка, і придбавши три тисячі примірників із п’ятитисячного накладу, щедро їх роздаровував. Нині прототипа немає серед живих – застрелили під час чергової розбірки.

Тим, хто реготав, читаючи «Мисливські усмішки» Остапа Вишні, та й взагалі всім, хто любить гумор, раджу прочитати роман Коскіна «Йоржі атакують!» Це каскад кумедних, анекдотичних пригод. Чотири рибомисливці (так називають себе герої твору) рибалять, полюють і борються проти браконьєрів. Водночас книга містить цінні поради для рибалок-початківців і серйозні екологічні міркування. Книгам Володимира Коскіна притаманна не лише художня якість, але й пізнавальність.

Захоплює і фантастичний роман Коскіна «Бранці Землі або Нашестя змій». Володимир Олексійович вміло вибудовує напружений сюжет, подає зовсім несподівану розв,язку і тут же знову вражає читача дивовижним завершенням книги.

Поруч з великими прозовими творами Коскін пише і мініатюри. Часто це випадки із життя, свідком яких або й учасником був сам автор. Стислі житейські історії, дотепні як вишукані анекдоти, веселять і зворушують.

Від 2004 року Володимир Коскін – оглядач відділу мистецтва і культури газети «Демократична Україна».

Журналіст Коскін створив низку інтерв’ю з багатьма письменниками. Це – Борис Олійник, Іван Драч, Михайло Сидоржевський, Юрій Щербак, Анатолій Дімаров, Юрій Логвин, Леонід Горлач, Станіслав Бондаренко та інші відомі постаті.

Ще одна грань таланту Коскіна – фотомистецтво. Він зробив фотогалерею «Руки письменників». Митець зафіксував майстрів слова під час їхніх виступів, з якимись характерними жестами. На вечорі відбулася відеопрезентація цієї серії фото, а також знімків ірпінського Будинку творчості письменників у різні пори року. Часто краєвид було доповнено цитатою з вірша Володимира Коскіна.

Говорять, що волелюбні люди люблять котів. Коскін це твердження ілюструє своїм життям і фото. Увазі учасників вечора було запропоновано відеопрезентацію, присвячену котам. Перегляд фото дуже симпатичних котиків супроводжувався нявчанням, що викликало доброзичливі посмішки у присутніх.

Прозвучали зразки поезії і прози Володимира Коскіна.

Ювіляра привітали голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, секретар Спілки і голова комісії пригодників і фантастів Микола Славинський, письменниця і науковець Наталя Околітенко, поети Леонід Закордонець і Сергій Рожновський, поет і прозаїк Анатолій Жикол, поетеса і головний редактор «Ірпінського вісника» Юлія Бережко-Камінська, заслужений художник України Костянтин Могилевський, колишній головний хірург України Віктор Федоренко та інші.

Всі відзначали талант і працьовитість Володимира Олексійовича.

Письменника нерідко можна зустріти біля річки, в лісі. Він іде з фотоапаратом. Тонке відчуття прекрасного характерне для його світлин. На природі Коскін відпочиває душею. Він зізнається: «Найголовніше для мене – щира дружба з природою, коли є можливість майже впритул розглядати рибку, пташку, комашку, квітку, листочок, розуміючи, яка це коштовність… У мене є два універсальні засоби переборювати втому чи депресію: піти на посиденьки у гарну дружню компанію чи зануритись у природу, тобто прогулятися парком, лісом чи податися на риболовлю…»

Шанувальники творчості Володимира Коскіна з нетерпінням чекають його нових книжок – «Друзки та самоцвіти» й «Ірпінський Парнас».

Анатолій Зборовський, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею.

фото Володимира Шилова

Popularity: 8% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code