ЩО ПООБІЦЯВ ІРПІНЦЯМ ВОЛОДИМИР КАРПЛЮК?

14 березня в сесійній залі Ірпінської міської ради знову було людно. Цього разу за трибуною – міський голова Володимир Карплюк. «Про те, що було зроблено – говорити не будемо. Ви й так на власні очі все бачите. Зате поспілкуємося про те, чим займатимемося у найближчий рік», – запропонував голова. Після озвучення основних планів розвитку Ірпеня на 2016 рік, зал аплодував йому стоячи. Штучне озеро, нова якість медичного обслуговування, перетворення центру міста, 20 нових доріг, будівництво Центру дитячої творчості… Над чим працюватиме місто найближчим часом?

Медицина

Якісна медична послуга – це, перш за все, фаховість лікаря. Минулого року ми приділили значну увагу розвитку медицини, але я багато чим незадоволений. Ми намагалися створити інфраструктурну базу, у нас щось вийшло, щось ні. Але, виходячи з аналізу соціальних мереж, скарг, які надходять безпосередньо до міського голови, прошу звернути увагу на таке. Неприпустимою є ситуація, коли люди не охоплені медичним обслуговуванням чи комусь (жителям Ворзеля або Гостомеля, наприклад) у цьому відмовлено. Дуже прошу всіх медиків і медичне керівництво тримати це на контролі.

Цього року від вас очікуємо ініціативи щодо визначення умов, за яких пацієнти будуть обслуговуватися безкоштовно, а за яких – за гроші. Від вас повинні надійти пропозиції  щодо навчання медпрацівників. Подайте списки людей, які готові підвищувати кваліфікацію. Надання якісних медичних послуг залежить не лише від наявності сучасного обладнання, а насамперед – від лікаря.

Ми повинні зробити все для того, щоб наш фахівець демонстрував високі стандарти роботи. Давайте залучати до Ірпеня максимальну кількість перспективних фахівців: зі стажем і без. Будемо мотивувати їх квартирами, земельними ділянками.

На цей рік ми запланували і вже зробили перший крок щодо відселення терапії – 2 по вул. Садовій. Найголовнішим проектом 2016 року в Ірпені, на мою думку, стане новий лікувально-оздоровчий центр площею 27 тис. кв.м. Цього року ми плануємо здійснити першу чергу будівництва. Воно передбачає створення гінекологічного та пологового відділення, дитячого стаціонару, реанімації і ще цілу низку того, чого у нас у місті немає. Ми зараз на стадії завершення проектування.

УЖКГ «Ірпінь»

Зроблено перші кроки з реформування ЖКГ – об’єднали кілька підприємств, таким чином зменшивши адміністративні витрати. Потрібно придбати висококласну техніку з прибирання вулиць, зокрема німецьку, з гарантією на десятки років. «Радянський» сміттєвоз, який купили, через півроку довелося ремонтувати. Цього року плануємо розробити систему, за якою будемо виплачувати довгострокові кредити на власну техніку, а не віддавати гроші за оренду чужої, і маємо вирішити питання про закупівлю 2–3 одиниць техніки, яка виконує великий обсяг роботи.

Ще одне завдання, яке лишилося з минулого року – позбутися неефективного використання існуючих комунальних приміщень. Бо зараз немає чіткого обліку, хто знаходиться у цих приміщеннях, хто безкоштовно, хто самозахватом позабирав підвали під виглядом благодійних організацій. Треба зробити облік усіх комунальних приміщень і поділити місто по квадратах, щоб ми могли їх закріпити безпосередньо за УЖКГ. Це такі речі, без яких місто стратегічно розвиватися не може.

«Ірпіньводоканал»

Цього року значні зміни торкнулися «Ірпіньводоканалу». Проблема з водою у місті є давно, й ірпінці, які живуть тут більше 30 років, чудово пам’ятають той період, коли ще не було масштабної забудови, але в літній період були проблеми з водою. З 1996 р. питання нестачі води почало поглиблюватися.

Наприкінці березня ми запускаємо 5 нових свердловин. Робимо низку закільцювань, які вирішать проблему водопостачання в Ірпені.

Є також інша проблема. Кілька місяців тому у нас були перебої з водопостачанням, недавно повторилося те ж саме. Причина в тому, що, будучи приєднаними до траси водо-каналізаційного відведення на Бортничі, ми є залежними від Києва. Цього року ми домовилися з власниками 1 га землі, що розташована поруч з водоканалом, що вона незабаром повернеться у власність міста. Це дасть можливість повністю завершити проектування, а на наступний рік будувати очисні споруди. Орієнтовно, згідно з попередніми розрахунками, це коштує близько 4 млн. євро. Новостворений інвестиційний відділ веде переговори з НЕФКО, міжнародними фондами та організаціями щодо кредитування. За те, що перекачуємо нечистоти, ми щомісяця платимо 1,2 млн. грн. компенсації «Київводоканалу». Із цих коштів будь-який кредитний відсоток можна платити. А найголовніше – ми будемо знати, що місто стане на десятки років незалежним.

«Ірпіньзеленбуд»

«Зеленбуд» своїми силами зробив великий обсяг роботи. Але багато робіт, на жаль, виконувалися комерційними підприємствами, бо бракувало власних сил. Це набагато дорожче. Скажімо, замовити приватну обрізку дерев коштує у 5 разів дорожче, ніж це робить «Ірпіньзеленбуд». Але коли ми розуміємо, що завтра дерево може вбити людину, то тут питання ціни не може стояти. «Зеленбуд» потребує реформування. За цей рік плануємо придбати додаткові одиниці техніки. Тож з багатьма проблемами будемо справлятися власними силами.

Асфальтування доріг

Минулого року ми зробили масштабні ямкові ремонти. Але дороги в такому стані, що жодні ямкові ремонти не допомагають. Ями з’являються через те, що немає належної основи під асфальтом. Цього року запланували якісно заасфальтувати близько 20 вулиць. У першу чергу почнемо з вулиці Грибоєдова, де зараз активно ведуться роботи з водовідведення. Ця вулиця фактично забере половину стоків дощової води з центральної частини міста. Наступними будуть вулиці, по яких їздить громадський транспорт. Але проектів зробимо більше, ніж на 30 вулиць. На випадок, якщо у нас буде перевиконання бюджету у першому півріччі, зможемо заасфальтувати більше ніж запланували.

Парки

У цьому році до кінця літа хочемо облаштувати три паркових зони. Це сквер Покровський, парк Перемоги і парк по вул. Чехова і Суворова.

Садочки

За 25 років не був збудований жоден комунальний навчальний заклад у місті. Минулого року ми звели комунальний садочок на 75 місць, по факту там 117 дітей. У цьому році запланували будівництво садочків по вул. Сковороди на 140 місць (фактично на 200 місць) та вул. Курортній. Область нам обіцяє 9 млн. грн. Розробляємо проектну документацію садка у Стоянці та проект реконструкції (а фактично будівництва) по вул. Київській. Можливо, почнемо будівництво відразу цих двох об’єктів, якщо будемо фінансово спроможні.

Школи

У нас з’явилася серйозна проблема зі школами. У цьому році діти почали навчатися у другу зміну. Незадоволені батьки, директори шкіл. За останніх півтора року з числа переселенців до ірпінських шкіл пішло більше 800 дітей. Це ціла школа!

Розглядається варіант проектування 9-х класів у школі №17 і приблизно стільки ж у школі №12. Таким чином ми отримаємо близько 20 додаткових  класів і зможемо зняти навантаження по другій зміні. Фінансування нової школи з нуля коштує 150 млн. грн., а бюджет Ірпеня – 70 млн. грн. Якщо в межах медицини можна використати європейські кошти, співфінансування, кредитні кошти, то в рамках освіти на сьогодні це зробити дуже важко. Фінансування шкіл – це державна функція. А на сьогодні держава цього зробити не може.

Центр дитячої творчості

Позашкілля в нас у тяжкому стані. Говорю це не в докір освітянам. Те, що стосується змістовного наповнення – на висоті. А от із матеріальною базою… У цьому році почнемо проектувати Центр дитячої творчості по вул. Комсомольській, там, де раніше розміщувалася дитяча поліклініка (було багато розмов про загрозу забудови там, але цього у жодному разі не буде!). Я пропонував Центру матері й дитини, який міститься в центрі міста, перебратися в амбулаторії. Первинна допомога повинна знаходитися безпосередньо у мікрорайоні. Так є в Європі. А це приміщення звільнити для позашкілля. У частини медиків така пропозиція викликала спротив. Це питання буду ставити надалі, оскільки у центр міста дітям зручно добиратися.

У цьому році треба серйозно поставити питання з реконструкції підвальних зон. Ми маємо багато таких приміщень, але не використовуємо їх.

Підземний перехід під залізницею

Одне з наших стратегічних завдань — ремонт підземного переходу. Фактично він на балансі залізниці, й ми не маємо права там проводити роботи. Але щодня наші люди користуються цим переходом, який уже став нашою ганьбою. Це – ще й перше враження про місто у людей, які приїжджають до нас електричкою. Перехід повинен бути обладнаний зручним пандусом. У цьому році будемо шукати можливість його реконструювати.

Реконструкція центральної частини міста

Центральну частину міста ми поділили на 4 зони. Перша зона біля «Екомаркету». Там, замість нього, мав би бути інший об’єкт, з іншим естетичним вирішенням. На жаль, маємо там маркет. Але є площа біля нього, яку повинні зробити особливою – красивою й оригінальною.

Друга зона — від вул. Шевченка до магазину «Віктор». Це пішохідна зона, подібна до європейських. У цій зоні міститься дитячий майданчик. Його потрібно розширити. Тут планується фонтан і зелена зона. Фасадні частини будинків теж повинні бути реконструйовані.

Третя зона – безпосередньо перед міською радою. Там плануємо поставити  пам’ятник Т. Шевченку на повен зріст. Нам має бути соромно, що в місті тільки його погруддя. Як одне з найбагатших міст Київщини, можемо дозволити собі достойно увіковічнити таких потужних особистостей. Тож оголошуємо конкурс на кращий пам’ятник Тараса Шевченка. Варіанти, які вже є, викладемо на наш сайт.

Між тим, ми вдячні азербайджанській діаспорі за подарунок минулих часів – погруддя Шевченка. Його поставимо в одній із паркових зон міста.

Четверта зона для реконструкції – меморіал із вічним вогнем. Це окремий проект, який буде здійснено у цьому році.

Автовокзал

Планується його масштабна реконструкція. Після завершення будуть створені комфортні умови для пасажирів.

Відеонагляд

Цього року плануємо розширити систему відеонагляду вдвічі, щоб Ірпінь став максимально безпечним містом. Усюди, не лише в Ірпені, збільшилася кількість крадіжок. Маємо «завдячувати» за це також і злодіям зі Сходу. У мене прохання до поліції та муніципальної варти. Система відеонагляду може бути ефективною, якщо ви будете співпрацювати з приватними структурами. Якщо на кожному об’єкті стоятимуть відеокамери, то їх можна буде під′єднати до загальної мережі. Коли ми поставимо 200 відеокамер і приватний бізнес на своїх об’єктах поставить 300, то від 500 відеокамер уже ніхто не сховається. Тобто ми будь-яку дію зможемо фіксувати, відстежувати і таким чином створити високий рівень безпеки у місті.

Переїзд під залізницею

Один із наймасштабніших проектів, який ми в цьому році запланували і на нього буде оголошено тендер, — переїзд. У цьому році запланована реконструкція вул. Підгірної, переїзду під мостом, повністю до 1-ї Лінії, до перехрестя вулиць Гагаріна, Щорса і Центральної. Ми отримаємо проект, вартість якого буде близько 10 млн. грн., але він так само буде на роки слугувати Ірпеню.

Реконструкція дворів

У нас є низка територій, які перебувають у жахливому стані. На сьогодні багато сімей мають автомобіль, а деякі й по два. Двори не пристосовані до такої кількості машин. Авто часто припарковують і на дитячих майданчиках, і на пішохідних зонах. Потрібно впорядкувати автостоянки, зробити зелені зони, відокремити дитячі майданчики від парковок. Тож у деяких дворах уже почнемо таке впорядкування.

Що планується відкрити весною

На квітень плануємо відкриття амбулаторії по вул.Северинівській та шашково-шахового клубу по вул. Паризької Комуни.

На травень – відкриття центрального міського стадіону. До початкового проекту додалося більше спортивних зон, тенісні корти, баскетбольні майданчики, футбольний, волейбольний майданчики, майданчик для ворк-ауту. Ми відвели місце під невеликий готель на 20 місць для спортсменів. Плануємо проводити міжнародні змагання і бути базою для спортивних клубів, щоб на стадіоні місто заробляло кошти.

У травні плануємо відкриття скверу Покровського. Це буде перший на Київщині парк дерев’яних скульптур. Більше 100 дерев’яних скульптур, які вже виготовляються, будуть там розміщені. Ми хочемо, щоб кожен парк був унікальним. Таким чином, будемо залучати туристів до Ірпеня.

Пляжна зона

І останнє, що будемо прагнути встигнути цього року, це роботи, пов’язані з облаштуванням пляжної зони на СМУ. Перші роботи будуть пов’язані з очисткою озер, пониженням рівня води, щоб вони не затоплювали навколишні будинки. Ми знайшли в Будапешті людей, які проектують аквапарки. Тож будемо проектувати аквапарк в Ірпені.

Підготували:  Данута КОСТУРА, Ірина ГРИЦАК

газета “Ірпінський вісник” № 11(2755) 18 березня 2016 року

Popularity: 8% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code