Вода у Ворзелі

Данута КОСТУРА

Майже все засідання  10 сесії VII скликання Ворзельської селищної ради, що проходило 28 квітня, було присвячене питанням водопостачання у селищі. Про стан водо каналізаційного господарства Ворзеля розповів начальник комунального підприємства «Ірпіньводоканал» Олександр Маркушин.

Вода

На сьогодні Ворзель піднімає 570 куб метрів води, при піковому навантаженні – 1000 кубів. Є дозвіл на підняття 2800 кубів води на добу.

Вода подається з 9 свердловин . Є 4 водонапірні башти, 1 станція другого підйому, 2 резервуара по 50 кубів.

Підписано 2200 договорів з мешканцями. У 67 % населення встановлені лічильники. Укладено угоду зі всіма 46 ворзельськими підприємствами, які обслуговує водоканал. Заборгованість мешканців водоканалу становить 190 тис грн., яка з січня почала зменшуватись.

Щодо ціни, то вона після Білої Церкви найнижча в області. Але там значно нижча якість, оскільки вода береться з поверхневих шарів. На відміну від ворзельської, де вода добувається з глибинних шарів.

За пів року була зроблена промивка і дезінфекція водопроводу, резервуара і станції; замінені два насосних агрегати,  на двох зроблені ремонти. Все обладнання готове до використання у літній період.

Каналізація

Щодоби на Ірпінь перекачується з Ворзеля до 550 кубів стоків. Довжина каналізаційних труб у Ворзелі  – 19 600 м.

У селищі є 4 каналізаційні станції. Центральна станція знаходиться на вул. Лісовій ( Пролетарській).  Обслуговують Ворзель 19 працівників.

Що заплановано зробити

По вул. Лісовій (територія центрального парку) коштом ТОВ «Металопром», який будує комплекс житлових будинків по вул. Курортній (вул. В. Жовтня), Декабристів та Кленовій 45 А (вул. Леніна), буде пробурена свердловина потужністю 600 кубів на добу. З них для потреб забудовника потрібно 200 кубів. Решту потужностей буде віддано для потреб селища.

На вул. Лесі Українки ще один забудовник теж повинен пробурити  свердловину, а «Ірпіньводоканал» наповнить її обладнанням. Ці роботи планується виконати впродовж двох місяців.

Заплановано  зробити проект і почати роботи по знезалізуванню води.  У підземних родовищах регіону завеликий вміст заліза. Такий проект вже робиться в Ірпені та Бучі.

Планується диспетчеризація регіону, на яку обласна рада виділила гроші. З центрального диспетчерського пункту, який знаходиться в Ірпені, диспетчер може керувати роботою водоканалізаційною системою у Ворзелі.  Якщо, скажімо, десь не буде вистачати води, то не виїжджаючи з центрального пункту можна буде перенаправляти воду  у потрібне місце.

Запланована реконструкція самопливного колектора, діаметром 1000 міліметрів, через який йдуть всі стоки з Ірпеня, Ворзеля, Бучі, Гостомеля на Київ. На цю реконструкцію область виділила 13 млн грн.

Укладено угоду з державним підприємством « Українська геологічна компанія» на суму 1 млн грн. яке зараз проводить перезатвердження запасу води всього родовища, з якого беруть воду Ірпінь, Буча, Ворзель, Гостомель. «Ірпіньводоканал» вже сплатив   40% цієї суми. Офіційні дані будуть обнародувані у листопаді. Компанією вже досліджені всі ірпінські свердловини  ( за неофіційними даними за 27 років вода під Ірпенем не знизилася).  По Бучі неофіційні дані будуть у середині травня, а у червні компанія займатиметься Ворзелем.

На сьогоднішній день «Ірпіньводоканалу»  дозволено видобувати 36 тис кубів води на добу.

У Бучі відкривається Центр надання адміністративних послуг і водоканал направить туди свого працівника. Кому зручніше буде добиратися до Бучі, зможе там вирішити свої питання.

У травні запускається сайт «Ірпіньводоканалу», де можна буде подивитись стан свого рахунку, а ті громадяни, які мають банківську карточку зможуть сплатити за послуги. Раз на тиждень виставлятимуться результати аналізу води.

Встановлена система запису розмов з клієнтом.

Проблемні питання

Вони пов’язані з ТОВ «Край-Буд», який повинен був збудувати водопроводи, але не завершив, зокрема, будівництво водопроводу в районі санаторію «Перемога». Після перебурки свердловини на вул. Лесі Українки, буде створена комісія, яка вияснить, що потрібно, щоб запустити воду.

Більш проблемний водопровід у районі  Кичеєвого. Там потрібно добудувати ще близько 600 погонних метрів водогону.

Є питання до ТОВ «Добробуд», який будує комплекс багатоповерхових житлових будинків на території санаторію «Зірка».  Забудовники повинні пробурити ще одну свердловину (свердловина, яку побудували – малопотужна) та збудувати станцію другого підйому з двома резервуарами і каналізаційно-насосною станцією.

Полив літом

У тих, хто не має лічильника і оплачує  за воду згідно з нормативами, вода часто ллється зі шлангу постійно. У Ворзелі таких людей чимало. 10 соток поливу землі на добу рівноцінно використанню води мешканцями 5-пятиповерхового будинку. Водоканалом створено три бригади, які впродовж літніх місяців будуть контролювати таких мешканців. На тих, хто краде воду, накладатимуться штрафи.

Запитання

Селищний голова Лариса Федорук підняла питання свердловин, які діють на базі оздоровчих закладів. Ворзель, розбудовуючись, користувався і досі користується їх інфраструктурою. Оскільки на території санаторію «Зірка»  пробурена свердловина, виділяти землю під нову не має потреби. Голова запропонувала  звернутися до Укрпрофоздоровниці, зустрітися з керівниками. Також було підняте питання закільцювання, договорів на користування водою.

Олександр Маркушин сказав, що свердловини, які знаходилися на території оздоровчих закладів в Ірпені та Бучі, приймались на баланс і перебурювались. Бо давали  8 – 10 кубів води, в той час, коли нормальна свердловина дає  25 кубів на годину.

Шодо закільцювання, то водоканал зробить проект і представить його селищній раді.

У Кичеєвому було не оформлено 140 абонентів. Виїжджала бригада, деяким людям приходилось відключати воду. Всі повинні розуміти, що за воду потрібно платити. Шестилітрова ємність води коштує близько 20 грн., а куб води коштує 4,60 грн.

Депутат Ситніков підняв питання вивозу нечистот у бочках, оскільки недобросовісні  «бочкарі» часто зливають нечистоти у посадки.

Начальник водоканалу сказав, що планується відкрити пункт зливу між Ворзелем і Бучею.  Санітарна зона між будинком і пунктом зливу повинна бути 300 м. Щоб побудувати добротну станцію потрібно близько 180 тис грн..  Він нагадав, що водоканал пропонує мешканцям вивіз нечистот за  190 грн.

Говорили і про вироблення єдиної політики для великих і малих забудовників. Наразі тільки великі забудовники погоджують з селищною радою технічні умови, а малі йдуть просто у водоканал і там вирішують свої справи. Так не повинно бути.

Депутати признали роботу КП «Ірпіньводоканал» задовільною і доручили виконкому спільно з «Ірпіньводоканалом» вирішити технічні питання по будівництву артсвердловин та водогонів  до 1 жовтня 2016 року.

Інші питання

Сесія заслухала звіт щодо виконання селищного бюджету за I квартал 2016 року.

Депутати відмовили ЖБК «Мартін-Білдер-Київ»  в наданні згоди на прокладання напірної каналізаційної труби. Натомість, рекомендували розробити проект на прокладання самопливної каналізаційної труби по вул. Стражеска (Лібкнехта) з відновленням дорожнього та тротуарного покриття. Тоді мешканці приватного сектору зможуть підключитися до каналізаційної труби. Проект необхідно погодити з селищною радою.

Сесія затвердила положення, де передбачені критерії черговості на  отримання земельних ділянок АТОвцями ( з можливістю внесення змін). Положення  розроблене Координаційною радою учасників АТО при Ворзельській селищній раді. Наразі у Ворзелі  41 учасник АТО.

Депутати проголосували за надання згоди на прийняття до комунальної власності ворзельської територіальної громади об’єктів НДГ «Ворзель», які перебувають на балансі Національного університету біоресурсів.

Данута КОСТУРА

газета “Ірпінський вісник” №18 (2762) 6 травня 2016 року

Popularity: 4% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code