Чорнобиль: час іде, проблем не меншає


Данута КОСТУРА

Побудова медичного центру в Ірпені зможе частково компенсувати забрані пільги у чорнобильців

На початку червня в Ірпені пройшов Перший форум «Медичне забезпечення та перспективи розвитку медичної галузі міста Ірпінь та селищ Ворзель, Гостомель, Коцюбинське».

Під патронатом Ольги Богомолець

Проведення форуму було ініційоване міським головою Ірпеня Володимиром Карплюком та підтримано головою Київської облдержадміністрації Максимом Мельничуком на підставі та під патронатом голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Ольги Богомолець за результатами парламентських слухань, проведених 16 грудня 2015 р. на тему: «Про реформу охорони здоровя в Україні» та науково-практичних конференцій, присвячених 30-м роковинам Чорнобильської катастрофи.

У форумі взяли участь науковці Національної академії медичних наук України, представники Міністерства охорони здоров’я України, керівники науково-дослідних інститутів Національної академії медичних наук України, депутати Верховної Ради України, голови громадських організацій та благодійних фондів.

Організаторами заходу – виконкомом Ірпінської міської ради, Київською обласною організацією ВГОІ «Союз Чорнобиль України», Інститутом технологічних і соціальних інновацій – проведено колосальну роботу з аналізу та моніторингу проблем як законодавства, так і розпоряджень Київської облдержадміністрації.

Автор проекту – керівник Інституту технологічних і соціальних інновацій, к. е. н. Світлана Линник, у минулому – директор Департаменту захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Міністерства надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи України.

Тенденції постчорнобиля

У доповідях, які були представлені, висвітлено аналіз захворюваності населення, результати наукових досліджень медичних та радіаційних наслідків аварії на ЧАЕС за 30 років. На жаль, спостерігається зростання захворюваності потерпілих від наслідків аварії на онкологічні, серцево-судинні, судинно-мозкові та ендокринні захворювання. Тенденція невтішна. Сьогодні люди, які проживали на забруднених територіях, мають хвороби, на які могли б не хворіти, коли б не отримали дози опромінення з 26 квітня 1986 по 1 січня 1993 року протягом 4 років.

Разом із тим зменшилась доступність медичної допомоги постраждалим від аварії, погіршилося забезпечення лікарськими препаратами у спеціалізованих медичних закладах та установах.

1 січня 2015 р. було скасовано 4-ту зону радіаційного контролю і зняті обмеження на ведення господарської діяльності на цих територіях, зокрема, на будівництво різноманітних об’єктів, розвиток соціальної та медичної інфраструктури.

Побудова медичного центру в Ірпені зможе частково компенсувати забрані пільги у чорнобильців. До того ж медичне забезпечення населення зараз повністю переходить до органів місцевого самоврядування.

Автор проекту говорить, що мета заходу – залучити державу, міжнародні організації, посольства до співфінансування Центру, привернути увагу до вирішення медичних і радіаційних проблем постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На форум були запрошені представники шести посольств. Зокрема, посол Ізраїлю в Україні та посол США в Україні Джефрі Пайєтт дали згоду на підтримку і забезпечення будівництва Центру і всієї медичної галузі для інвалідів-чорнобильців та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи з нагоди 30-х роковин аварії на ЧАЕС.

Для вирішення проблем чорнобильців обрано Ірпінь

Перед початком роботи форуму учасники побували на відкритті вже третьої амбулаторії в Ірпені. Деякі з них поділилися своїм баченням щодо майбутнього медицини й її розвитку, зокрема, у Приірпінні.

Заступник голови Київської обласної державної адміністрації Ігор Любко від імені голови КОДА Максима Мельничука повідомив, що на форумі будуть висвітлені проблеми у медичній галузі. В Ірпені була четверта зона відчуження, наслідки Чорнобиля дуже значні навіть через 30 років. Ірпінь вибраний, оскільки його влада опікується цими проблемами.

Він також вручив орден «За мужність» ІІІ ст. Герасименку С.І. – голові Ірпінського місцевого осередку Київської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з нагоди 30-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Київської обласної адміністрації, заслужений лікар України Олександр Глушаниця вважає, що ірпінська влада робить багато для покращення медичного обслуговування у Приірпінні.

Голова міста Володимир Карплюк сказав, що в рамках стратегії розвитку міста і селищ одним із пріоритетних напрямків був обраний напрямок: Ірпінь – місто здоров’я. У першу чергу вирішили почати з дитячої медицини.

В Ірпені бракує медичних кадрів. Нещодавно спільно з депутатом, заступником голови Комітету з питань охорони здоровя Іриною Сисоєнко було вирішено, що молоді медики, які прийдуть працювати в медичні заклади міста, отримають квартири. Але за умови, що вони працюватимуть тут 5 – 10 років. Також було наголошено, що медичний туризм у майбутньому буде однією з бюджетоутворюючих галузей.

Чорнобильська катастрофа не має аналогів

На форумі виступили:

Доктор медичних наук, голова ЦМЕК зі встановлення причинного зв’язку захворювання та смерті з впливом іонізуючого опромінення Віктор Сушко наголосив, що дієвим інструментом була Загальнодержавна програма подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006 – 2010 рр., затверджена Законом України від 14 березня 2006 р., законодавчі та інші нормативно-правові акти. Проте вона не була виконана у повному обсязі. На жаль, через 30 років активність держави у подоланні наслідків катастрофи знизилась. Підготовлену Загальнодержавну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2011 – 2015 рр. не було прийнято, початок її відтерміновано на 2012, а зараз – на 2016 р. Відсутність програми значним чином ускладнює подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, чергове відтермінування є неможливим. Обговорення на Парламентських слуханнях повинно бути дієвим стимулом для ухвалення та реалізації Загальнодержавної програми, починаючи з 2017 р.

Зокрема, внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС в Україні постраждало більше 3 млн. громадян України, на забруднених територіях розташовано 2293 населених пункти. Чисельність постраждалих постійно зменшується. Із 2009 по 2016 р. на 355 243 осіб, у т.ч. учасників ліквідації наслідків аварії (учасники ЛНА) – на 57 765 осіб, потерпілих – на 297 487 особи. Більше 35,6 тис. осіб, що мають статус дружини/чоловіка померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Ліквідація наслідків катастрофи змусила державні органи залучати значні зусилля та кошти, проте коло пов’язаних із нею невідкладних проблем залишається і зараз надзвичайно широким.

Аналіз медичних наслідків Чорнобильської катастрофи зробила завідуюча сектором техногенних катастроф, к. м. н. Антоніна Машковська


Про лікування кардіологічних захворювань і роль хірургії від ДУ «Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова» директора Василя Лазоришинця з лекцією виступав кандидат медичних наук Сергій Сіромаха, від ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» виступила доктор медичних наук з лекцією директора Юрія Антипкіна професор Юлія Давидова .

Про перспективи розвитку медичної галузі говорила радник заступника голови комітету ВР з питань охорони здоров’я Ірини Сисоєнко – Ганна Шевчук.

Про медичне забезпечення громадян Київщини у форматі децентралізації розказав заступник директора Департаменту охорони здоров’я Олександр Глушаниця.

Про проект будівництва Медичного центру Ірпінського регіону доповів головний лікар КЗ «Ірпінська центральна міська лікарня» Андрій Тумасов.

Про медичне обслуговування тимчасово переселених осіб з зони АТО та стан справ із лікуванням та реабілітацією учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ветеранів 2-ї світової війни, воїнів-інтернаціоналістів та учасників АТО, головний лікар КЗ «Ірпінський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Інна Комісарова .

Голова Київської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Іван Дерда вручив Почесні Ордени «Честь та пошана» працівникам медицини, за зразкове виконання службових обов’язків, гуманність та милосердя до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

– доктору медичних наук, голові ЦМЕК по встановленню причинного зв’язку захворювання та смерті з впливом іонізуючого опромінення Віктору Сушку;

– ліквідатору наслідків аварії на ЧАЕС, головному лікарю КЗ «Ірпінська міська поліклініка» Світлані Росстальній;

– головному лікарю КЗ «Ірпінська міська лікарняя» Андрію Тумасову.

Форум матиме продовження

Учасники форуму ухвалили резолюцію, у якій, зокрема, вважають доцільними реалізацію соціального проекту «Профілактика захворювань – запорука здорової нації»; схвалення заходів щодо подальшої розбудови єдиної системи надання медичної допомоги в Україні; забезпечення багатоканального фінансування будівництва медичного центру в Ірпені в 2017 р.

Було запропоновано провести Другий форум у жовтні – листопаді 2016 р.

Після доповідей учасники форуму ознайомилися з медичними об’єктами та місцем будівництва медичного центру.

Форум, який відбувся, виокремив проблеми і виклики в медичній галузі. Їх вирішення може відбуватися, зокрема, і на місцях, у регіонах. Ірпінь може стати одним із лідерів позитивних змін у нашій медицині.

Данута КОСТУРА



Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code