Ворзельці не витримали і зібрали віче

Данута КОСТУРА

Унікальна за своїми кліматичними оздоровчими властивостями місцевість невдовзі може перестати існувати, перетворившись у спальний район Києва. І саме такі побоювання і змусили ворзелян скликати віче.

Тривога за долю Ворзеля зібрала 16 липня біля ЦК «Уваровський дім» близько 200 ворзельців і гостей (з яких зареєструвалися 150 осіб). У порядку денному центральне місце було відведено питанню підтвердження статусу Ворзеля як курорту. Говорили також про водогони і якість води, про кладовища, садочки.

Ґрунтовну доповідь щодо підтвердження статусу Ворзеля як курорту зробив громадський активіст Ігор Грибенко. Він констатував, що, на жаль, місцева влада самоусунулася від просування цієї теми, хоча у своїй виборчій програмі нинішній селищний голова Лариса Федорук підтримувала цю ідею.

Передісторія

14 червня 2015 р. відбулися збори громадськості, на яких створили тимчасову робочу групу з вивчення змін до Генплану та плану зонування території селища Ворзель.

У пояснювальній записці НДПІ «Діпромісто» від 2013 року говориться: «Наявність лікувального ресурсу території та інфраструктури рекреаційно-оздоровчих закладів створює підґрунтя для розвитку курорту місцевого значення. Оголошення природних територій населеного пункту курортними можливе за умови розробки пакету клопотань». Проте такі клопотання не були подані попередньою владою.

Натомість, коли робоча група вивчила і проаналізувала матеріали, побувала на місцях, то констатувала, що запропоновані зміни є не що інше, як узаконення усього того беззаконня, котре творилося і твориться у сфері використання території та містобудування в селищі упродовж останніх десятиліть. А оскільки попередня влада не бачила Ворзель курортом, то Інститут розробив проект, у якому «…смт. Ворзель з містобудівної точки зору можна розглядати як селище-супутник столиці, що частково приймає на себе функцію розвантаження столиці».

21 серпня 2015 р. Ворзельська селищна рада за ініціативи активу громади, низки громадських організацій і депутата Київської обласної ради Наталії Семко приймає рішення (№812-45-VI) «Про оголошення природної території селища Ворзель Київської області курортом місцевого значення».

8 жовтня Київська обласна рада своїм рішенням (№1023-53-VІ) погоджує попередній розгляд питання про надання селищу статусу курорту місцевого значення.

Натомість виголошувалися пропозиції (зокрема, мером Бучі Анатолієм Федоруком та ворзелянкою Аллою Комісарчук) домагатися для селища статусу державного курорту. Мабуть, вони послуговувалися Постановою від 11 жовтня 1938 року, де Ворзель був визнаний курортом республіканського значення та Постановою Ради Міністрів УРСР від 12.10.1982 №490 р. «Про затвердження положень про курорти Євпаторія, Поляна, Сойми, Любінь Великий, Миргород та Ворзель», де селище було визнане кліматичним курортом, призначеним для лікування хворих із захворюваннями серцево-судинної системи.

Складається враження, що громадськість свідомо заводять на манівці, оскільки теперішнє законодавство висуває більші вимоги щодо статусу державного курорту.

Зоряний час для Ворзеля як курорту був до Чорнобиля. «Матеріальна база курортно-рекреаційного господарства Ворзеля нараховувала 32 установи санаторного лікування та відпочинку загальною місткістю 8,8 тис. місць. Місткість установ, які на даний час функціонують, становить 1,95 тис. місць». Це дані з пояснювальної записки «Діпроміста» до змін Генплану 2013 р.

Що потрібно було зробити селищній владі

У листопаді 2015 р. Наталія Семко надсилає лист до новообраного селищного голови Лариси Федорук, у якому просить подати клопотання до Державного агентства України з туризму і курортів (нині цю функцію виконує Управління по туризму і курортах при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі) з відповідним пакетом документів. Але, на жаль, її пропозиція залишилась поза увагою.

У лютому представники 7-х громадських організацій звернулись із запитом до селищного голови проінформувати громадськість про стан та хід виконання зазначених рішень, прийнятих селищною та Київською обласною радами щодо оголошення природної території селища курортом місцевого значення. Але отримали відповідь, що подальші кроки повинна робити КОДА.

На аналогічний запит громадськості до Київської обласної ради надійшла відповідь, що «на даний час для подальшого вирішення даного питання необхідно звертатися Ворзельській селищній раді з клопотанням до Державного агентства України з туризму і курортів з відповідним пакетом документів».

У місячний термін Державне агентство України з туризму та курортів повинне розглянути клопотання і в разі схвалення погодити його з власниками чи користувачами земельних ділянок. У разі позитивного висновку державної екологічної та санітарно-гігієнічної експертиз щодо проекту оголошення природної території курортною, матеріали передаються до Київської облдержадміністрації. Облдержадміністрація готує подання з пакетом документів до Київської облради щодо прийняття рішення про оголошення природної території селища Ворзель курортом місцевого значення.

Після цих дій Київська обласна рада приймає рішення про оголошення селища Ворзель курортом місцевого значення.

Але, на жаль, нинішня влада пішла іншим шляхом. І наразі спостерігається гальмування ідеї курорту місцевого значення Та все ж після наполягання активістів були зроблені перші кроки. У березні був надісланий запит до Національного наукового центру радіаційної медицини щодо радіаційного стану території селища та можливості використання її як курорту. Швидко отримали експертний висновок, у якому йдеться, що радіаційна обстановка у Ворзелі в межах норми, а територія селища може використовуватися як курортна.

Другий запит за підписом селищного голови був направлений до НДПІ «Містобудування» щодо наявності матеріалів, які б підтверджували статус Ворзеля як курорту. Керівництво інституту відповіло: «Ставимо Вас до відома, що в інституті були виконані наступні проектно-планувальні роботи: «Ирпенско-Ворзельский курортно-рекреационный район. Технико-економические основы развития» (1973 г.), «Генеральный план Ирпенско-Ворзельского курортно-рекреационного района» (1974 г.), «Генеральная Схема районной планировки г. Києва и Киевской области» (1988 г.)

У документах цих років була визначено зони санітарної охорони округу селища Ворзель.

Для отримання відповідної інформації, викопіювань із пояснювальних записок та копій графічних матеріалів вищезазначених робіт, просимо Вас укласти договір». Але в подальшому робота завмерла.

Ігор Грибенко каже, що впродовж майже трьох місяців ворзельська влада всіляко гальмує підписання договору, не може віднайти 900 грн., киваючи на бухгалтерію, казначейство, архітектора.

У ворзельського архітектора Олександра Ружицького, за словами Ігоря Грибенка, своє бачення розвитку Ворзеля: замість повернення статусу курорту він пропонує концепцію створення «БІЗНЕС-ПАРКІВ». Він вважає, що Ворзель може бути тим місцем, куди будуть переводити свої офіси заможні київські бізнес-структури. Ще один із «рупорів» ворзельської влади Алла Багірова (нині заступник редактора газети «Бучанські новини» та редактор газети «Ворзель») б`є тривогу: «в середньому на трьох народжених щомісяця приходиться 9-10 померлих… врешті, за 50 років Ворзель може перетворитися на безлюдний острів… У Ворзель мають приїхати молоді на постійне місце проживання – інакше картина вимальовуються не райдужна».

Цікаво, скільки ще багатоповерхівок треба збудувати, скільки знищити лісу першої категорії, щоб вималювалася райдужна картина? Наразі на території колишнього табору «Буревісник» збудований цілий масив багатоповерхівок, поруч, на території діючого дитячого табору «Відкрита Біблія» за минуле літо виріс масив одно-двоповерхових будинків на продаж. Багатоквартирний будинок на вулиці Лісовій (Пролетарській) та на вул. Кленовій (Леніна), що збудований на колишніх землях санаторію «Зірка», теж чекають на нових молодих мешканців…

Що ухвалило віче

Збори ухвалили кілька рішень, серед яких – у 10-денний термін підготувати та подати клопотання до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо розгляду питання про оголошення природної території селища Ворзель курортом місцевого значення.

Разом із представниками громадських організацій міст Ірпеня, Бучі, селищ Коцюбинське та Гостомеля звернутися до Верховної Ради України з пропозицією ввести мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення.

Надіслати запит до Ірпінської міської ради із проханням надати діючий генеральний план Ворзеля.

Також слід обмежити поверховість забудови до прийняття відповідних містобудівних рішень. Плани розвитку селища обов′яково обговорювати з громадськістю на громадських слуханнях.

Інші питання

Порушувалася тема дитячих садочків. Голова батьківського комітету Олена Запорожець сказала, що діючий у селищі садок у жалюгідному стані, не вистачає місць для 200 дітей. Дійшло до того, що кімната завідувача дитячого садка переробляється під групу – планується добір ще 30 дітей. Ірпінь почав ремонт, але після того, як почалось об′єднання, ремонт призупинили, пояснивши, що ворзельці повинні врешті чітко заявити, з ким вони хочуть об’єднуватися. Олена Запорожець підкреслила, що на відміну від Бучі, в Ірпені цього року будується три садки.

Серед присутніх була розповсюджена анкета (взяли участь 90 присутніх), де пропонувалося визначитись щодо пріоритетності витрачання коштів місцевого бюджету. Перше місце посіло будівництво та реконструкція водогонів, за ним – будівництво станції очищення води від заліза, ремонт існуючих садків, будівництво нового садка, ремонт шкіл, бібліотеки, установка світлофора на перехресті вул. Семенівська і Варшавської траси, реконструкція дороги з тротуарами по вул. Семенівській. Останні місця зайняло облаштування парків вздовж Курортного проспекту та біля «Уваровського дому».

Про проблеми місць на кладовищах говорила Олена Куц. Збори вирішили звернутися до селищного голови щодо проведення переговорів та укладання договорів спільного користування кладовищем з представниками навколишніх громад.

Із приводу браку води у водопроводах одна з мешканок звернулася до Лариси Федорук, яка була присутня на зборах. Але ні на цей заклик, ні на інші, які звучали впродовж зборів, голова селища не відреагувала.

Виступали гості з Бучі, Києва. Наостанок було прийнято Звернення громадських організацій Приірпіння до Президента, Прем’єр-міністра, ВР про внесення змін до законів щодо збереження лісів, земель рекреаційного призначення, зелених насаджень.

Данута КОСТУРА

Popularity: 5% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code