Іспанський клуб в Ірпені

Данута КОСТУРА

В Ірпені відбувся культурний захід «Україна – Іспанія: між двома культурами» з нагоди відкриття іспанського клубу. Дійство відбувалося в Громадському центрі для переселенців.

Клуб розпочав свою діяльність з ознайомлення українців з гастрономічною культурою іспанців. Іспанський повар з Валенсії, який провів кулінарний майстер-клас, – це перший президент асоціації «Разом за життя» Вінсенте Карсі Мендес, м. Валенсія.

Кілька учасників мали змогу разом з ним приготувати іспанську тортилью – омлет з обов’язковою відвареною картоплею з додаванням, за вашим бажанням, грибів, ковбаси, горошку, словом, всього, що є у вас на даний час під рукою.  Ще одна страва, паелья ( від слова пательня чи сковорода) може готуватися з рису чи макарон з додаванням м’яса чи риби. Тут теж є велике поле для фантазії. Приготування паельї – це ціле дійство, яке збирає разом родичів, друзів.

А у цей час у Валенсії українські кулінари знайомили іспанців з нашою кухнею. В арсеналі українських поварів були голубці, млинці.

За дійством, яке відбувалося одночасно в Ірпені та Валенсії  могли спостерігати учасники двох сторін – у приміщеннях були встановлені веб-камери. Ірпінські мами могли поговорити з своїми дітьми.

Цьогоріч з Приірпіння та Іванкова поїхало на відпочинок 68 дітей.

Заступник начальника Служби у справах дітей та сім’ї Київської обласної адміністрації Володимир Лосєв каже, що співпраця почалася ще у 1995 році. За цей час в Іспанії побувало близько 1000 дітей. А всього було здійснено понад 7000 тисяч прийомів – більшість  дітей приїздять по кілька років поспіль в одні і ті ж сім’ї на 2-3 місяці. По цій програмі діти можуть їздити до 18 років.

Іспанці беруть дітей з малозабезпечених, багатодітних чи неблагополучних родин, в основному, з Іванкова, одного з найдепресивніших районів.

За ці поїздки маємо завдячувати іспанському  благодійному Фонду «Разом за життя».

«Одним з напрямків Фундації є економічна підтримка дітей, які їздили в Іспанію. Зокрема, надання мікрокредитів для своєї справи. Іспанці хочуть допомогти тим, кому це необхідно.  Вони самі приїжджають, знайомляться з сім’ями, батьками, звертають увагу на умови проживання. Діти в Іспанії проходять феноменальну реабілітацію. Вони потрапляють в  атмосферу любові. Українських дітей іспанці обожнюють»,-  говорить Надія Філімонова, голова БО «Фундація добрих справ». Вона теж у свій час проживала в іспанській родині. Зараз активно впроваджує в життя новий напрямок культурологічного  плану.

Студент Ірпінського економічного коледжу Олексій Розбицький з багатодітної сім’ї. Їздив в Іспанію з 6-ти до 14-ти років. Добре володіє іспанською, підтягнутий, доброзичливий. Вдячний родині, у якої жив, захоплюється привітними, усміхненими іспанцями, які завжди готові прийти на допомогу. Олексій активно допомагав у проведенні цього  заходу.

В Іспанії  діти  вивчають мову, знайомляться з культурою, традиціями. Діти приїздять іншими.  Іспанський клуб в Ірпені створений перш за все для таких дітей. Тут вони спілкуватимуться між собою , удосконалюватимуть  іспанську – на базі клубу запровадили безкоштовні курси іспанської. Згодом обіцяють курси для дорослих.

Данута КОСТУРА

Валенсія – столиця автономної області Іспанії. Площа у 134 квадратних км, проживає близько 815 тис осіб

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code