Чи відродиться в Україні льонарство?

Данута КОСТУРА

У селі Стремигород , що неподалік Коростеня, відбувся перший Всеукраїнський фестиваль льону. Торік фестиваль мав ранг обласного. У  заході, який організувала власник агропідприємства  «Зоря» Ірина Костюшко взяли участь віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий, заступники голів Житомирщини, депутати, науковці, підприємці.

Фестиваль став подією не тільки для Стремигорода та навколишніх сіл, але й Житомирщини. У Будинку культури села була розгорнута експозиція унікальних експонатів , основою для яких послужив льон. Вишитий «Кобзар»,  «Рушник національної єдності» довжиною 9 м . Рушник вишивало у 2007 році 1340 осіб.

Для участі у фестивалі були запрошені  актори Житомирського драмтеатру, відомі музичні гурти. Виступали аматорські колективи, діяли ярмарок, майстер-класи. Навколишні села теж не залишилися осторонь – кожне презентувало свою кухню. Колоритні господині  охоче ділилися рецептами, пропонуючи різноманітний вибір страв.

Однак не розваги зібрали учасників фестивалю, а потреба привернути увагу до стану льонарства.Перспективи є, але галузь треба суттєво розвивати.

Геннадій Зубко у своєму виступі зазначив, що  для Житомирської області льонарство – саме ця ніша, яка може стати конкурентноздатною.  У 1990 році половину доходів обласного бюджету забезпечувало саме льонарство. Це величезні перспективи для громад, які пов’язані з внутрішнім ринком та експортом до ЄС.

Тарас Кутовий  наголосив, що йде попит на продукцію з льону. І якщо у 2003 році під посівами льону було 11 тис га, то у 2015 р.  – 62 тис га. «Міністерством затверджена стратегія, де є два ключові пріоритети: перший пріоритет – розвиток нішевих культур і другий – розвиток органічної продукції. Якщо говорити про державні програми, то, спираючись на пріоритети,  я запропонував формулу, яка дає можливість один відсоток від валового виробництва агропродукції в Україні, а це більше, ніж 5 млрд грн.,   направляти на підтримку. Якщо Кабінет Міністрів прийме цю програму, а народні депутати проголосують за неї, то там буде більш ніж достатньо місця і для льону», -сказав міністр.

Багато добрих слів було сказано на адресу Ірини Костюшко, ініціатора проведення фестивалю. Виступаючі підкреслювали, що пані Ірина змогла організувати справу, створити робочі місця, принести добробут не тільки в свою сімю, але й в багато інших родин, які проживають на цій території.

До того, як придбати підприємство «Зоря», яке спеціалізувалося на тваринництві і опинилося на межі банкрутства, пані Ірина володіла мережею аптек з оборотом понад 1 млн доларів. Оскільки у цих краях вирощування льону було завжди традиційним, то вирішила саме ним зайнятись, зокрема олійним льоном. Вважає, що є шанс відродити давні традиції.  За перший рік роботи підприємство вийшло на європейський ринок. Тож усе можливо.

Данута КОСТУРА

Про льон

Льон часто застосовують у медичних цілях. У насінні льону міститься клітковина, рослинні білки, вітаміни А, Е, В, макро- і мікроелементи, а також незамінні поліненасичені жири. Завдяки своєму складу льон позитивно впливає на роботу всього організму. При регулярному вживанні насіння льону можна запобігти розвитку таких захворювань, як діабет, серцево-судинні хвороби, хвороби шлунково-кишкового тракту, неврологічні захворювання і стреси, онкологічні захворювання, захворювання щитовидної залози та багато інших. Доведено, що льон знижує рівень холестерину в крові і нормалізує тиск. Також він підвищує імунітет і допомагає усунути симптоми отруєння. У насінні льону містяться лігнани, які володіють протизапальними властивостями, завдяки чому вони виводять токсини і канцерогени з організму. До того ж, вони є відмінними антиоксидантами і дуже ефективно блокують вплив шкідливих радикалів на організм. Тому регулярне вживання цього продукту допомагає продовжити молодість. В одній чайній ложці насіння льону або олії міститься не тільки денна норма багатьох вітамінів і елементів, але і альфа-ліноленової кислоти, яка стимулює вироблення омега-3 жирних кислот. Окрім здоров’я, лляне насіння – незамінний інгредієнт в індустрії краси. З лляного борошна роблять маски для шкіри, огортання тіла, лляною олією оздоровлюють волосся.

Сировинними зонами підприємств з виробництва і первинної переробки льону є Полісся і Прикарпаття України. Ще на початку  90 – х років минулого століття Україна посідала друге місце за посівами льону – довгунця серед країн Європи і Азії. Валовий збір льоноволокна становив понад 100 тис. т, або 13 – 14% від світового. Галузь льонарства була високорентабельною. Експорт вітчизняного льоноволокна становив 60%, з них 20% – у країни Західної Європи.

газета “Ірпінський вісник” №37 (2781) 9 вересня 2016 року

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code