Ворзель: УПРОДОВЖ ШЕСТИ МІСЯЦІВ СУД НЕ МОЖЕ РОЗПОЧАТИ ЗАСІДАННЯ

Данута КОСТУРА

6 вересня відбулося 8-ме засідання Ірпінського суду, на якому представники Ворзельської громади оскаржують рішення депутатів селищної ради від 4 вересня 2015 року щодо правомірності дій влади у питанні об’єднання Ворзеля з Бучею. Позивачами є Марина Христюк, Юрій Демчук та Юрій Криворучко.

Перше засідання суду відбулося 25 лютого. Тоді представник Ворзельської  селищної ради попросив час для вивчення матеріалів по суті позову, оскільки уклав угоду з селищною радою 25 лютого, саме в день проведення судового засідання. Потім були наступні засідання. Ворзельська рада змінювала своїх представників ще тричі. Сьогоднішнє засідання теж не стало винятком – знову новий представник. Четвертий за рахунком. Він повідомив, що вивчив справу, тому не просить часу для вивчення матеріалів позову.

Але представників ворзельської громади чекав новий сюрприз – суддя озвучила клопотання представника Бучанської міської ради щодо залучення до процесу Бучанської міської ради як третьої особи з боку відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. Представник Бучі (завідувач юридичного відділу Бучанської міської ради) повідомив, що справу вивчив і не має необхідності її переносити. Проте суддя заявила, що офіційного дозволу третій особі на ознайомлення зі справою суд не надавав, третя сторона не зверталась до суду і звертатись не могла, бо не було відомо, чи буде вона залучена в якості третьої особи.

Відповідно, щоб не порушувати права третьої сторони і надати можливість офіційно ознайомитися з матеріалами, суд було знову перенесено на 15 вересня, 10:30.

Хроніка «об’єднання» Ворзеля з Бучею

Історія об’єднавчого процесу громади Ворзеля з Бучанською громадою триває з літа минулого року. 25 серпня 2015 р. на сесії Ворзельської селищної ради 18 депутатів несподівано для присутніх проголосували внесене з голосу питання за об’єднання з Бучею. Громадська думка щодо об’єднання, яка була оформлена відповідним протоколом, була лише взята до уваги. Не більше.

Після звернень мешканців, активістів і представників громадських організацій не підписувати рішення депутатів, оскільки, на їхню думку, «воно порушує результати обговорень і процедури прийняття», його було заветовано головуючим на цій сесії секретарем селищної ради.

4 вересня 2015 р. без оголошення влада терміново скликає на 8 годину ранку позачергову сесію. На сесію приходить близько ста обурених мешканців. Із Бучі приїздить провладна «група підтримки» на чолі з секретарем ради. 18 депутатів знову намагаються проголосувати за об’єднання з Бучею, але мешканці не дають їм це зробити. Закінчується все штовханиною, викликом міліції і швидкої допомоги. Про це в засобах масової інформації писалося багато.

Невдовзі на місцевих виборах перемогу здобуває керуюча справами Ворзельської селищної ради Лариса Федорук. Основний кістяк селищної ради формують депутати минулої каденції (або їх родичі) і ті, хто підтримував об’єднання з Бучею.

Неодноразові звернення громадськості до голови і депутатів щодо проведення економічних розрахунків та обгрунтування доцільності об’єднання, розгляду і порівняння альтернативних варіантів, проведення широкого обговорення доленосного питання завершувалися або ігноруванням, або відмовами.

У  кінці січня 2016 р. Ворзельською селищною радою було прийняте чергове рішення про об’єднання. Але на цей раз уже не з Бучею, а з Бучанською об’єднаною громадою, до складу якої увійшло ще 8 населених пунктів. Усе це відбувалося без будь-якого узгодження чи обговорення нового складу об’єднаної громади з мешканцями Ворзеля. Всіх просто поставили перед фактом.

Після цієї сесії активістами були підготовані і подані до суду позови про визнання незаконними рішення Ворзельської селищної ради щодо об’єднання громад. Вони зараз оскаржуються в судовому порядку в Ірпінському міському суді в об’єднаній справі №367/538/16-а (позови по кожному рішенню об’єднали в одну справу).

Не зважаючи на судовий процес, на неодноразові звернення й інформування керівництва КОДА щодо незаконності дій Ворзельської селищної ради в питанні об’єднання громад та прохання вжити відповідні заходи, все одно було видано розпорядженням голови Київської обласної адміністрації за №253, котрим затверджувався висновок щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень «Про добровільне об’єднання територіальних громад» із центром у місті Буча, куди віднесли і Ворзель.

Отримавши цей висновок, Ворзельська селищна рада прийняла третє рішення, яким, на її думку, остаточно погодила об’єднання в одну громаду з Бучею та ще низкою населених пунктів. На цей раз на засідання Ворзельської селищної ради залучили підрозділ спеціального призначення МВС. Ще ніколи засідання селищної ради в тихому курортному Ворзелі не відбувалися під наглядом спецназу поліції.

31 серпня 2016 на розширеному засіданні постійної комісії Київської облради з питань розвитку місцевого самоврядування, децентралізації та адміністративно-територіального устрою було розглянуте питання внесення змін у «Перспективний план формування територій громад Київської області», де Ворзель пропонувалось включити до складу Бучанської об’єднаної територіальної громади. На нього вдалося потрапити кільком ворзельським активістам, які вкотре наголосили на незаконності процедури «приєднання», а отже  та недобровільності приєднання Ворзеля до Бучанської об’єднаної громади, виклавши суть претензій, розповівши членам комісії про порушення Ворзельською селищною радою законів і процедур у даному питанні.

Активісти повідомили, що «триває судовий процес з оскарження всіх трьох рішень Ворзельської селищної ради щодо об’єднання громад, котрий свідомо затягується Ворзельською селищною радою з метою ще до рішення суду провести вибори в штучно створеній громаді». Ці зауваження не були взяті до уваги і члени комісії проголосували за включення смт. Ворзель у Бучанську територіальну громаду та подання проекту змін на розгляд і схвалення Київській обласній раді.

6 вересня питання внесення змін у «Перспективний план формування територій громад Київської області» розглядалось на сесії Київської обласної ради, де було прийняте рішення про включення смт. Ворзель до складу Бучанської об’єднаної територіальної громади.

Наступним кроком «об’єднувачів» буде подання перспективного плану зі змінами формування територій громад Київської області на затвердження до Кабінету міністрів України.

Ось така хроніка об’єднання Ворзеля з Бучею. Реформа децентралізації є важливим етапом у розвитку держави. Але у випадку з Ворзелем вона виглядає ніби насильницька колективізація.

Данута КОСТУРА

газета “Ірпінський вісник” №37 (2781) 9 вересня 2016 року

http://www.imounr.org.ua/?p=21300#more-21300 – Операція «Буча» сесія, 25 серпня 2015

http://www.imounr.org.ua/?p=21337#more-21337 – Добровільне обєднання по –бучанськи,  4 вересня 2015р

http://www.imounr.org.ua/?p=21575#more-21575 Як Ворзель продовжують недобровільно приєднувати до Бучі

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code