Чи всім дісталися підручники?

Данута КОСТУРА

Наступив новий навчальний рік, а з ним і нові клопоти для батьків, пов’язані, зокрема,  з нестачею підручників. Ті, кому не пощастило, рятуються, як можуть  –  гуртуються і закуповують підручники оптом, скачують з інтернету, викуповують у батьків, діти яких вже перейшли у вищий клас.

Чому бракує підручників?

«На сьогодні учні Приірпіння забезпечені підручниками на 87 відсотків. Минулого року школи повинні були отримати підручники для 4-х і 7-х класів. Але отримали їх не повністю. Держава виконала свою частину зобов’язання – забезпечила школи підручниками на 50 відсотків.  Інші 50  відсотків повинні були закуповуватись за рахунок місцевого  бюджету і освітньої субвенції. Ось ця частина з різних причин не змогла вчасно виконати своє зобов’язання», – говорить методист науково- методичного центру Управління освіти Ірпінської міської ради Оксана Зубенко.

Багато батьків виходили з цього становища, беручи теми з електронного варіанта  – інтернет рясніє пропозиціями скачати безкоштовно всі підручники.

«З 1 вересня 2012 році було запроваджено державний стандарт початкової освіти. Почали, відповідно, друкувати  і нові підручники. У цьому році внесено зміни до програм майже усіх класів. Відповідно до нових програм  підручниками цьогоріч  забезпечуватимуться учні 8-х класів. Днями  восьмикласники будуть забезпечені ними стовідсотково» – говорить Оксана Зубенко.

На наступний рік школи матимуть посібники за новими програмами для 9 –го класу.  Ще через рік  нові підручники видадуть десятикласникам.

«Одна з причин чому не вистачає підручників –  збільшилася кількість учнів. Якщо у 2012 році у перший клас прийшло 824 дитини, то зараз –  1249. В результаті, більше чотирьох сотень першокласників підручники не отримали», – пояснює Оксана Володимирівна.

Якщо на рахунку школи є кошти, то книжки докуповуються за рахунок закладу, якщо ні, то батьки самі забезпечують ними своїх дітей.  Для першокласників набір з 7 підручників приблизно обійдеться в межах 350  – 400 грн. Якщо батьки купують їх оптом, то видавництва роблять знмжки.

Ірпінське управління освіти зараз працює над програмою «Шкільна бібліотека», відповідно до якої, підручники,  яких не вистачатиме, будуть закуповуватись за рахунок місцевого бюджету.

Батьки часто скаржаться, що їх дітям видають старі пошарпані посібники.

«Згідно постанови, підручники видаються на 5 і більше років. Але на практиці виходить і вісім років, інколи ще більше. От, скажімо,  підручниками для 8 класу  учні користувалися з 2008 по 2016 рік. І тільки тепер їх будуть списувати, а підручникам для 4 класу  – більше 10 років»,  – говорить Оксана Зубенко.

Зношуються швидко підручники і через тонкий папір, на якому вони надруковані. А ще через те, що їх не зшивають, а клеять, що не додає їм міцності.

Електронні підручники

Багато хто вважає, що за електронними підручниками – майбутнє. Замість багатьох кілограмів діти носитимуть у своїх рюкзаках невелику електронну книгу із закачаною в неї цілою бібліотекою.

У закордонних школах  вже проводяться експерименти з упровадженням шкільних електронних підручників. Проте «класичного», стандартного  електронного підручника наразі ще не має.

Хоча, особливо у старших класах, учні вже досить широко носять з собою планшети з закачаними у них предметами: не хочуть щодня носити з собою по сім книг. Паперовий підручник беруть тоді, коли вчитель цього вимагає.

Батьки говорять, що молоді вчителі, на відміну від старших, підтримують ідею поступової заміни підручників на електронні.

Наразі у розмовах більше перераховується мінусів, ніж плюсів: теми не завжди співпадають з віддрукованими підручниками,  тому учням важко працювати синхронно з класом; часто показують текст нечітко; може псуватися зір; порівняно недовга робота батареї.  І ще один важливий момент – ці електронні підручники не візьмеш з собою на перерву, а залишати їх у класі ненадійно. Є і велика ймовірність, що може банально впасти і пошкодитись.

Та все ж більшість переконана, що за електронними підручниками – майбутнє.

Данута КОСТУРА

Газета «Ірпінський вісник»№38 (2782) 16 вересня 2016 року

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code