У Ворзелі – нова завідуюча бібліотекою

Данута КОСТУРА

Заголовком до виставки, яку бібліотека організувала до Дня Ворзеля, були слова: «Бібліотека – осередок духовності й культури Ворзеля». Сьогодні бібліотека виходить за рамки простої читальні. « Це культурний осередок, платформа для різних зустрічей та місце збереження національної культури, народних традицій та історії свого селища », – говорить нова завідуюча ворзельською бібліотекою Світлана Сич.

Бібліотека у Ворзелі

Впродовж 11 років бібліотекою сумлінно завідувала Наталія Євтищенко. По собі залишила книжковий фонд, який  налічує близько 35 тис примірників і більше 2 000 читачів. Основними джерелами надходжень до бібліотеки є книги, надані Ірпінською центральною бібліотекою. Вони  отримані за державною програмою «Українська книга» від Київської обласної бібліотеки для дітей та книги, подаровані авторами та користувачами.

У бібліотеці роками діє «Клуб книголюбів», близько100 членів якого  регулярно поповнюють своїм коштом заклад корисною і цікавою літературою. До цього також активно долучаються ворзельці і гості. Недавно один з мешканців, Ярослав Маринович, зробив для великих і малих ворзельців надзвичайний подарунок – 350 новеньких книг, які ще пахли типографською фарбою. Серед них  – художні твори для дітей та дорослих, дитячі енциклопедії, довідкова література.

У бібліотеці діє клуб «Творче дозвілля», який проводить майстер-класи для дітей та дорослих.

У доробку бібліотеки  серія заходів, присвячених ювілейним датам відомих письменників, підготовлених разом з місцевою школою. Вони проходять у  ЦК «Уваровський дім», де є необхідні «потужності».

Тут завжди панує доброзичливість і увага до кожного відвідувача. Щодня відвідує бібліотеку близько 40 читачів.

Ось такі гарні напрацювання перейшли у спадок новій завбібліотекою Світлані Сич.

Разом з ними перейшло і саме приміщення бібліотеки, яке давно перебуває в аварійному стані. Стелі у двох кімнатах підримують спеціальними підпори.

Щодо будівництва нової бібліотеки, то періодично це питання виникало при попередніх керівниках селища. На цьому місці бібліотека функціонувала впродовж століття. За нею закріплено більш ніж 10 соток землі. От якби звести тут нову сучасну книгозбірню!

Плани  Світлани Сич

За спиною в нової завідуючої 13 років бібліотечного стажу та багаторічна праця в комерційних структурах у сфері маркетингу. «Це дає можливість реалізувати свої знання і застосувати їх конкретно до бібліотеки. Для мене зараз важливо зміцнити імідж бібліотеки , щоб вона була більш корисним для користувачів, привабливою для потенціальних друзів та меценатів, підтримати всі добрі традиції, які є в бібліотеці осучаснити її: запровадити нові технології, створити блог, висвітлювати події бібліотеки на сторінках соцмереж, вступити в Українську бібліотечну асоціацію та брати участь в конкурсах та грантах, що позволять додатково залучити гроші на розвиток бібліотеки», – говорить пані Світлана.

В бібліотеці є комп’ютер, інтернет. Конче необхідно мати WI- FI, щоб одразу декілька відвідувачів мали змогу користуватися інформаційними ресурсами. Таким чином вони дістануть доступ до цікавої літератури, яка є в електронному вигляді. Для цього п. Світлана  вже підготувала  базу даних електронних книгозбірень. Бібліотеці також потрібен  принтер, щоб роздрукувати отриману інформацію.

Нова завідуюча спілкувалася з головою селища Ларисою Федорук . « Я відчула що вона з розумінням поставилась до наших проблем.  Головою було акцентовано, що ми теж повинні заробляти самостійно й розширяти платні послуги. Користуючись нагодою, хочу озвучити перелік додаткових бібліотечних послуг  і запросити мешканців звертатися до бібліотеки  за ними. Це – формування бібліографічних списків для курсових, дипломних та наукових робіт, каталогів для особистих бібліотек і бібліотек підприємств, установ та організацій; підготовка та надання письмових тематичних, фактографічних, аналітичних та інших довідок.

У планах зав бібліотекою – поповнення періодикою читального залу ( на сьогодні бібліотека отримує 9 газет і 20 журналів – це 8 тис гривень з 38 тис, які виділила Ірпінська міська рада на 5 бібліотек Приірпіння).

Поповнювати їх Світлана Сич планує без залучення додаткових фінансових ресурсів – хоче звернутися до головних редакторів періодичних видань, щоб вони зробили для бібліотеки передплату. У планах на наступний рік – відкрити у теплу погоду виїзний читальний зал та стелаж буккросингу ( книгооберту) у новому парку. Це, зокрема, буде безкоштовною рекламою для періодичних видань.

Хочеться бути корисною

Світлана Сич проживає у Ворзелі 6 років, хоча «закохана у Ворзель давно». Розказує, що коли приїхала сюди, то саме з бібліотеки починалося її знайомство з селищем. «Після Києва вразив спокій та гармонія навкруги. Тут своя атмосфера, своя аура, своя краса, не тільки зовнішня, а й внутрішня, духовна. І люди – душевні та добрі, для яких дуже хочеться бути корисною »,- говорить пані Світлана.

Данута КОСТУРА

Газета «Ірпінський вісник» №39 (2783) 23 вересня 2016 року

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code