В Ірпені перебуває делегація з німецького міста Борна

Данута КОСТУРА

«Дуже позитивні враження від Ірпеня. Можу порівнювати, оскільки була у вашому місті у 2012 році. Ми зараз бачимо відпочинкові зони, ігрові майданчики  – це результат вкладених у місто інвестицій. Для громади зроблено дуже багато», – сказала голова міста Борна Сімоне Людке.

В актовій залі  міськради голови міст Ірпеня та Борна привітали співпрацю між двома країнами, зокрема, на рівні невеликих міст. Володимир Карплюк сказав, що останнім часом він  багато їздив по Європі, зокрема, по Німеччині, вивчаючи, як функціонують саме малі міста. « І ті позитивні зміни, які ви побачили у нашому місті, відбулися завдяки тому, що  ми змогли реалізувати набутий , в тому числі і в Німеччині, досвід », – зазначив голова Ірпеня.

Він також наголосив, що два тижні тому в Ірпінь приїжджали представники німецького підприємства з вигідними пропозиціями. Почалася співпраця. Ірпінь збирається закупити для приватного сектора сміттєві баки з відтермінуванням  виплати на 3 роки. Така пряма форма співпраці зекономить кошти для нашого міста, тому Володимир Карплюк сподівається, що побратим Ірпеня – м. Борна  допоможе нашому місту налагоджувати контакти з німецькими виробниками, зокрема прибиральної техніки, напряму.

Пані Сімоне Людке сказала, що вдруге приїжджає до Ірпеня.  Востаннє була  4 роки тому. Вона бачить, як багато зроблено за цей час. «Хочу офіційно запросити вас у наше місто», – сказала голова Борна. Крім того, подарувала картину із зображенням старовинної будівлі, в якій розміщується ратуша. Споруда старовинна,охороняється законом.  Намалював картину художник з Борни. Також пані Людке подарувала  книгу про  місто, мером якого є з 2008 року.

У свою чергу Володимир Карплюк, подякувавши за запрошення, презентував гостям картину ірпінського художника Василя  Попеля із традиційним українським пейзажем та альбом із картинами одного з найвизначніших наших художників, ірпінця Володимира Сидорука.

Ми попросили пані Сімоне Людке відповісти на кілька запитань.

Делегація знайомитиметься з Ірпенем до 8 жовтня. Те, що вже встигли побачити, сподобалося. А деякі проекти можливо втілюватимуть у себе. Зокрема, ідею Прозорого  офісу. Правда, мерія Борна знаходиться у старовинній ратуші, і цей факт диктуватиме певні застереження.

До того, як очолити 20-ти тисячне місто, пані Сімоне була депутатом міської ради і бачила, яким чином можна змінити Борну на краще. За цей час були створені робочі місця, школи, дитячі садки, ігрові майданчики, тощо. Про все зроблене вона постійно, з 2008 року, інформує громаду через інформбюлетень, який видає своїм коштом.

Також відбулася презентація програми «Комунальні партнерства між  Україною та Німеччиною», яку представляла регіональний координатор Програми у Центральній Україні Юлія Федів.

Мета проекту – сприяти інтенсифікації зв’язків між німецькими та українськими громадами.

Проект існує з 2015 року. Події 2014 року в Україні викликали підвищений інтерес з боку Європейського союзу, зокрема, Німеччини.  Німецьке міністерство виділило кошти і створило окрему команду, яка  працюватиме  з містами – партнерами. На даний час є 46 таких міст. Вони розділяються на 3 категорії : міста, які мають офіційне партнерство ( у цій категорії перебувають наші міста); мають прості контакти; просто дружні відносини.

Офіційні партнерства мають великий потенціал у сфері обміну експертами. Так експерти з Ірпеня мають можливість поїхати у місто Борна і ознайомитись з життєдіяльністю міста, а німецькі партнери зможуть приїхати в Ірпінь і працювати у певному відділі, консультуючи ірпінців, зокрема, у стратегії розвитку, яка цікавить Ірпінь.

Програма передбачає можливість отримати гранти, консультації. Проводяться конференції, семінари, воркшопи. Є низка цільових програм, на які можна подавати заявки і які можуть йти як від Ірпеня, так і від Борна. Програма може підтримати проекти, які ірпінці вважатимуть потрібними.

P.S. Після нашої розмови гості побували у дитячій поліклініці. Серед них були професори  медицини, які спілкувалися  одною мовою з нашими фахівцями. Делегація була вражена побаченим. Також гості знайомляться з історією Ірпеня, зокрема, трагічною. У четвер вони побували на ДОТах, підкресливши, що це спільна трагедія двох народів. У п’ятницю гостям покажуть Київ.

Коротка довідка: місто Борна – районний центр у землі Саксонія. Підпорядкований адміністративному округу Лейпциг. Населення – 20 680 осіб, площа – 62,35 км².

Данута КОСТУРА

Фото Володимир Шилов

Газета «Ірпінський вісник» №41 (2785) 7 жовтня 2016 року

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code