Екстрена медична допомога в Ірпінському регіоні

Данута КОСТУРА

В Ірпінському регіоні екстрену медичну допомогу надає підстанція, яка базується в Бучі. Тут цілодобово працює 6 медичних бригад. До Бучанської підстанції також відносяться пункти постійного базування бригади екстреної медичної допомоги у Коцюбинському  та Гостомелі ( 2 бригади).

У радіус обслуговування цими бригадами входить Ірпінь, Буча, Ворзель, Рубежівка, Червоний Хутір, Мироцьке, Мощун, Горенка, Романівка, Стоянка, Коцюбинське, Гостомель та Сади.

Бучанська підстанція підпорядковується Вишгородській станції екстреної медичної допомоги.

Про те, як працюється Бучанській підстанції розмовляємо з завідуючою Валентиною Миколаївною Вергулес ( народилась в Ірпені, у 1998 р. закінчила Київський медінститут ім. Богомольця, впродовж 14 років працювала дільничним лікарем у Бучанській міській поліклініці, майже рік у бригаді екстреної допомоги, з 2012 р.- завідує бучанською підстанцією).

Зараз підстанція знаходиться в пристосованих приміщеннях, оскільки двоповерхова будівля  швидкої допомоги  згоріла у 2009 р. Тож перебрались  у теперішнє приміщення, яке вже давно потребує ремонту.

На підстанції працює 128 осіб, з них 19 лікарів, 59 фельдшерів, 32 водії. Третина лікарів пенсійного віку, деякі з них працюють на станції впродовж трьох-чотирьох десятків років. Недавно колектив поповнився двома молодими лікарями. Фельдшери, в основному, молоді люди.

«До підстанції щодоби надходять по 45 – 70 викликів, у зимовий час до 100 ( через травми). Багато з них «непрофільні» – люди навчились вводити в оману диспетчерів. Останніми роками побільшало інсультів, «помолоділи» інфаркти, які  почали вражати навіть 35-річних. Раніше їх діагностували, в основному, після 50-ти років. Як правило, ці молоді люди до того не особливо звертали увагу на своє здоровя », – говорить пані Валентина.

За жовтень було 19 викликів, пов’язаних з дорожньо-транспортними пригодами, у яких загинуло 5 людей. Найбільше аварій спостерігаються на трасі Київ – Ковель в районі ресторанів «Корчма» і «Малина»  та на повороті на Гостомель.  Небезпечне місце є на вул. Університетській, на перехресті вулиць Соборна та Гагаріна, що в Ірпені та в районі Водоканалу.

«Якби не благодійники, не знаю, як би ми давали собі раду. Держава виділяє кошти з розрахунку на кількість людей, які проживали у регіоні на момент останнього перепису. Зараз їх чи не вдвічі більше. З 6-ти автомобілів тільки два у доброму стані, інші постійно потребують ремонту. А це – гроші. На медикаменти теж просимо. Завдяки доброчинцям , які навели лад з отепленням, тепер ми не мерзнемо. Двері поміняли », – каже завідуюча.

Валентина Вергулес просить подякувати через газету спонсорам підстанції: Володимиру Карплюку, Дмитру Христюку, Анатолію Федоруку, Василю Олексюку, Юрію Прилипку, Олексію Гончаренку,  Олегу Яцюку, Роману Дріжденко, Юлії Корнет за  їх безвідмовну допомогу.

Залежно від стану пацієнта звернення діляться на екстрені і не екстрені.

Екстрені виклики

До категорії екстрених належать звернення щодо пацієнта, який перебуває в непритомному стані; судомами; раптовим болем у ділянці серця; блювотою кров’ю; гострим болем у черевній порожнині; зовнішньою кровотечею; ознаками гострих інфекційних захворювань; гострими психічними розладами, які загрожують життю і здоров’ю пацієнта і/або інших осіб. До категорії екстрених також належать стани, зумовлені всіма видами травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі удари, травми голови); ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловими ударами, переохолодженням, асфіксією всіх видів (утоплення, попадання сторонніх предметів у дихальні шляхи); ушкодженням різної етіології під час надзвичайних ситуацій (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха); отруєннями, укусами тварин, змій, павуків і комах; порушенням нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча ).

Виклик екстреної медичної допомоги здійснюється безкоштовно за номером 103 або 112.

Не екстрені виклики

До категорії не екстрених належать звернення щодо пацієнта, стан якого не є нагальним і супроводжується раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі; головним болем, запамороченням, слабкістю; болем у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз та ін.); підвищенням артеріального тиску; больовим синдромом у онкологічних хворих; алкогольним, наркотичним, токсичним синдромом. Також до категорії не екстрених належать виклики, пов’язані із загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, що перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунку і дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок, суглобів тощо.

Диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф, отримавши такий виклик, перенаправляє звернення, що належать до категорії не екстрених, у відповідні установи охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги, і лише за відсутності такої можливості направляє до пацієнта бригаду швидкої (невідкладної) медичної допомоги.

Телефон невідкладної медичної допомоги в Ірпені: 63 644, в Бучі – 40 012.

газета “Ірпінський вісник” № 45 (2789)4 листопада  2016року

Popularity: 5% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code