Живе музика у Ворзелі

Данута КОСТУРА

Щотижня у Ворзельському Центрі культури «Уваровський дім» проходять концерти, присвячені Борису Лятошинському. З часу започаткування їх відбулося більше 200. У суботньому концерті «Закохана в Італію» виконувалася романтична італійська музика. Виконавці – солісти Національної філармонії України лауреат міжнародних конкурсів Каріна Кондрашевська ( сопрано) та Заслужений артист України Андрій Остапенко ( гітара). Концерт вела організатор всіх концертів , художній керівник Центру Ірина Каленчук.

Андрій Остапенко, який працює у складі квартету гітаристів у філармонії,  виступає у Ворзелі вдруге. У жовтні тут відбувся його сольний концерт. «Ворзель для мене асоціюється з Будинком творчості композиторів. Всі, хто там перебував, були захоплені його атмосферою. Колись у Будинку творчості проводились конкурси, мене запрошували у журі. Дуже жаль, що зараз він не функціонує. Недавно я взнав, що у Ворзелі є зала, в якій можна дати сольний концерт. Коли  побував тут вперше, вразила і сама зала, і особлива атмосфера, яка тут панує. У цій залі дуже легко і приємно виступати. Після концерту  запропонував Каріні Кондрашевській виступити у Ворзелі дуетом», – розповідає Андрій Остапенко.

«Італійська школа дає можливість показати тембральну красу голосу. В італійській музиці є твори, без яких не можеш жити.  Дуже відрадно, що ми можемо не тільки в Києві співати італійську музику,  але й у регіонах, які не так перевантажені концертами, як столиця. Така музика допомагає нам відволікатися від буденних справ, політики. Як ніколи в регіонах  потрібні концерти класичної музики. Мені приємно, що у Ворзелі люди активно ходять на концерти класичної  музики, тепло її сприймають і цінять живий звук», – сказала Каріна  Кондрашевська.

Андрій Остапенко виконав два твори для гітари  композиторів Е. Віла-Лобоса та Л. Леньяні. «Злившись» з музикою, він вів за собою глядачів, водночас дивуючи їх віртуозністю  виконання.

Закоханість в італійську музику Каріни Кондрашевської передалась залу. Основною вокальною програмою у її виконанні став цикл арієт для голосу та гітари Мауро Джуліані, які вокалісти не часто включають у свій репертуар.

А твір Е.Віла – Лобоса  Бахіана №5, для голосу та гітари, який дає можливість показати всі відтінки тембральної краси голосу, став чудовим завершенням концерту.  Звуки живої музики проникають у душу і ще довго не покидають слухача.

Данута КОСТУРА

газета “Ірпінський вісник”№47 (2791) 18 листопада 2016 року

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code