Громади піднімаються і діють

Данута КОСТУРА

Українці  входять в «смак» причетності до змін в державі в різний спосіб.  Громадянське суспільство в Україні потиху, але впевнено набирає темп, створюючи нові громадські організації з різними завданнями. Проте деякі організації мають свою вже давню, як для України, історію. Великою мірою  саме вони показували і вчили, яким чином слід самоорганізовуватися, щоб справа рухалася в позитивному напрямку.

Існує формат громадський утворень, якому більше 100 років. Це – фонди громад. А підтримує розвиток цього напрямку в Україні  «Школа фондів громад».

Програму розробила і впроваджує організація ІСАР «Єднання» при безпосередній підтримці  Фонду Чарльза Стюарта Мотта (США). Програма «Школа фондів громад» спрямована на підтримку вже існуючих та заохочення до створення нових. Школа гуртує організації, людей до вирішення місцевих проблем, заохочує до партнерства, співробітництва, інвестування. Вона виступає в ролі з’єднувальної ланки між тими, хто має ресурси та тими, хто цих ресурсів потребує.

У кінці грудня у Ворзелі відбулася підсумкова нарада керівників фондів громад України в межах програми «Школа фондів громад». Учасники наради підвели підсумки за 2016 рік та накреслили плани на наступний.

Що таке Фонди громад

Фонди громад – це неурядові благодійні структури, призначення яких полягає в підвищенні якості життя громад, на території яких поширюється їхня діяльність. Фонди громад визначають потреби місцевої громади, заохочують благодійні пожертви і накопичують кошти, з яких надають гранти на впровадження ініціатив з вирішення соціально важливих місцевих проблем.

Історія фондів громад бере свій початок з 1914 р., коли у місті Клівленді, США  банкір Фредерік Гаріс Гофф заснував перший такий фонд з метою організованого використання благодійних пожертв на нагальні потреби громади. Сьогоді у США діють понад 700 фондів громад,  загальна сума активів яких близько 30 млрд доларів.

Фонди є у 84 країнах світу. В Україні процес створення таких фондів розпочався в кінці 90-тих.

Фонди громад в Україні

Нині фонди діють більше, ніж у 30 містах і селах України. На нараді  представники цих фондів розказували про свої досягнення та виклики.

«За «Фондом громади Приірпіння» багато успішно реалізованих ініціатив. Це створення разом з громадою стратегічного плану розвитку Ірпеня, створення бренду міста, тощо. Через «Фонд громади Приірпіння» виконується програма виплат стипендій близько 200 школярам за успіхи у навчанні. 55 тис грн. на місяць виділяє для цих цілей закордонне підприємство.

Цього року було втілено ідею громадського бюджету. Громадський бюджет – це кошти, які виділяються міською радою з коштів міста ( близько мільйона грн.) на громадські проекти. Було подано більше 100 проектів, 13 з яких підтримано громадським бюджетом на 2017 рік. Тепер важливо прозоро і добре ці проекти виконати. Контролюватимуть реалізацію проектів  активісти», – сказала Анастасія Попсуй.

Фонд «Рідня», який очолює Святослав Сурма  у м. Стрий Львівської області, виник не на рівному місці. До того у місті були створені кредитна спілка, кооперативи, пенсійний фонд. У цих структурах є розуміння, що фонд діє для громади.

У Вознесенську Миколаївської області було зібрано майже мільйон гривень на реконструкцію дитячого інфекційного відділення, дитячих майданчиків – ходили по підприємствах, співпрацювали з владою, ярмаркували, колядували, організовували благодійні вечори. Про це розповів голова  фонду Роман Бебінов.

Василь Ємчук, представник такого потужного підприємства, як «Миронівський хлібопродукт» відповідає за соціальну політику на підприємстві, що займається рослинництвом на Івано-Франківщині. У Городенці почав діяти новостворений фонд громади, який очолив пан Василь. Зараз фонд шукає людей, які хочуть професійно співпрацювати з громадою.

Багато цікавого можна було почути від представників фонду громад з селища Гриців, що на Хмельниччині, Березані, Краматорська, Херсона, Львова, Яворова, що на Львівщині, де при 12 сільських бібліотеках створені  свої фонди громад та інших.

Представник ІСАР «Єднання» познайомила учасників з тонкощами використання соціальних мереж як інструменту популяризації роботи фондів громад.

Про те, яке майбутнє запропонували фонди громади для співробітництва в Україні на 2017 рік, читайте у наступних випусках «Ірпінського вісника».

Данута КОСТУРА

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code