На ірпінських забудовників накладено 2 МІЛЬЙОНИ ШТРАФІВ

Данута КОСТУРА

Колись слово «будівельник» було почесним. Потім його витіснило слово «забудовник», яке нині сприймається громадянами майже як лайка. Можемо з упевненістю стверджувати, що допомогли забудовникам у цьому і ради всіх рівнів, і особливі «лазівки» в законах, які завчасно передбачили «віртуози» від юриспруденції. Як наслідок, маємо тисячі ошуканих людей, протести, блокування будівельних майданчиків. До нас не йдуть інвестори, які звикли мати справу з законами чіткими і зрозумілими. Особливо розквітнув «бєспрєдєл» після 2011 року, коли набув чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Такою лазівкою був, зокрема, поділ на 5 категорій складності будівництва, де 1–3 категорії будівництва (3-тя – це багатоповерхівки) не потребували додаткової документації. Перевірки не передбачались, як і при здачі самого об’єкта. Забудовник просто заповнював декларацію і здавав її. От і виростає, скажімо, на невеликій ділянці у приватному секторі замість індивідуального будинку багатоквартирний дім. А з ним і проблеми.

У 2016 р. нарешті вирішено було віддати повноваження на місця. Одним із перших таке право отримав Ірпінь, створивши у квітні Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Ірпінської міської ради Київської області.

Про виклики, з якими зіткнулась нова структура, про новий закон та здобутки розповідає начальник Ірпінської інспекції Ярослав КОМИШАН.

– За створення Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Ірпені проголосували депутати. Функції, які виконує Інспекція, регламентуються законом.

У нас зараз існує дозвільна система, яка поділяє будівництво на 5 категорій складності. Перші три не потребують дозволу, лише заповнення декларації. Декларація подається через Центр надання адміністративних послуг. Четверта і п’ята категорії відносяться до складного будівництва. Тут уже потрібні дозволи.

В Ірпені ми реєструємо дозвільні документи 1–4 категорії складності, а у Ворзелі, Гостомелі, Коцюбинському – 1–3 категорії.

Ми керуємося законодавством, відповідно до якого діє декларативний принцип, тобто замовник будівництва сам заповнює декларацію, подає нам, і якщо дані зазначені правильно, ми її реєструємо. Але 17 січня Верховною Радою прийнятий новий Закон №4733-1 (поки ще не підписаний Президентом). Там категорії складності об’єктів будівництва скасовано і з’являються класи наслідків: незначні, середні і значні. Тепер усі багатоповерхівки відноситимуться до середнього і значного класу, що передбачає видання дозволу на будівництво, чого раніше не було. В інспекцію надаватиметься вся документація. Повністю. І якщо там усе правильно, все згідно з нормами, тільки тоді будемо видавати дозвіл на виконання робіт.

Перед тим, як звернутися до вас, які документи потрібно мати забудовнику?

– Перш ніж почати забудову, архітектор має видати містобудівні умови й обмеження. Він дивиться, що і де можна, а що ні. Потім проектна організація робить проект відповідно до містобудівних умов й обмежень забудови ділянки, які їй надав відділ архітектури. Оскільки ще діє декларативний принцип, то забудовник заповнює декларацію і подає у ЦНАП, звідки вона потрапляє до нас. Перші три категорії не потребують дозволу, лише заповнення декларації. Будівельники самі вносять дані. І якщо декларація заповнена правильно, ми реєструємо.

Об’єкт приймає інспекція. Просто подається декларація про закінчення робіт, і якщо в ній усе гаразд, ми реєструємо. І все. Ми бачили тільки декларацію.

– У результаті, мешканці заходили у вже зданий будинок, а там – проблеми з газом, освітленням…

– Це було і є великою проблемою.

– Чи вдається переломити ситуацію?

– За 9 місяців, упродовж яких ми працюємо, зареєстровано 1500 дозвільних документів, близько 500 звернень громадян, проведено 180 перевірок об’єктів будівництва, у тому числі перевірки достовірності даних у поданих деклараціях, у 80% яких виявлено порушення.

Ми виїжджаємо, зокрема, за скаргами на об’єкти. Штрафуємо. За час, відколи ми тут працюємо, суми штрафних санкцій зросли в рази. За порушення накладено близько 2 млн грн штрафу. Штрафуємо за недотримання будівельних норм і будівельного законодавства.

– Можливо, ще до початку будівництва слід було би перевірити, що там «натворило» архітектурне відомство?

– Наша Інспекція не має права перевіряти це відомство. Його перевіряє Державна архітектурна інспекція України. У порядку нагляду.

– Що особливого у новому законі?

– Якщо новий закон підпише президент, то для приватного сектора дуже полегшуються умови будівництва. Спрощення відчують громадяни, малий і середній бізнес. Приватні будинки, невеликі об’єкти торгівлі, громадського харчування тощо, можна буде будувати всього лише за повідомленням.

Водночас новий закон унеможливлює махінації для будівельного бізнесу. Всі проекти повинні будуть пройти державну експертизу. Будівництво багатоповерхівок буде вестися тільки за наявності дозволу. А інспектор підпише документ на здачу об’єкта лише тоді, коли сам побачить, що все виконано відповідно до умов законодавства.

Тепер Держархбудконтроль, видавши дозвіл, нестиме відповідальність разом із забудовником за законність будівництва. Вагомо збільшиться штраф за порушення правил будівництва на об’єктах середнього і значного класу. Для невеликих будівель громадян високі штрафи застосовуватися не будуть.

Очікується, що після того, як закон набуде чинності, незаконне будівництво зменшиться на 80%.

Данута КОСТУРА

газета “Ірпінський вісник” №6 (2802)10 лютого 2016 року

Довідка

КОМИШАН Ярослав Володимирович народився 12 лютого 1980 р. в Києві.

У 2002 р. закінчив Національний транспортний університет за спеціальністю «Будівництво та експлуатація автомобільних доріг та аеродромів».

2003–2014 рр. – провідний інженер-будівельник у Державному підприємстві «Укржитлосервіс» Державного управління справами (ДУС).

2014–2016 рр. – інспектор, начальник інспекційного відділу Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

З 2016 р. – начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Ірпінської міської ради Київської області.

Popularity: 3% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code