Мистецьке майбутнє з школи № 1 шле вітання Малевичу

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

11 квітня в місті Біла Церква відкрилася Всеукраїнська художня виставка декоративно-ужиткового мистецтва. Ірпінь представлений вітражем «Аве, Марія» заслуженого художника України Костянтина Могилевського і витинанками його учениць – одинадцятикласниць СЗОШ художнього профілю № 1 ім. А.С. Макаренка Єлизавети Іванкевич і Єлизавети Лабунської.

Люди дивувалися, дізнавшись, що автори витинанок ще навчаються в школі. Поруч з двома Єлизаветами навчається ще чимало здібних школярів, можливо, майбутніх художників. Це засвідчила виставка витинанок понад двадцяти учнів 11-го класу Ірпінської СЗОШ № 1, яка відкрилася в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї 12 квітня. На ній, зокрема, експонуються копії робіт відомих західноєвропейських художників – Віктора Вазареллі і Мауріца Ешера.

Французький художник Віктор Вазареллі є засновником оп-арту – оптичного мистецтва. Митець враховує особливості сприйняття кольорів, площинних та просторових фігур оком. Внаслідок око може побачити неіснуючі фігури, які є нелогічними з погляду практичної геометрії. Нідерландський художник Мауріц Ешер, відвідавши Іспанію, скопіював арабські орнаменти. На низці його робіт немає проміжків між фігурами, немає тла. Наприклад, на картині два кольори. Ми бачимо фігурки тварин одного кольору. А, придивившись уважніше, помічаємо, що іншим кольором теж написані фігурки тварин. Весь простір картини заповнений фігурками двох кольорів.

Ірпінський історико-краєзнавчий музей, на жаль, не має виставкової зали. Тому витинанки розмістили серед картин, книг та інших експонатів. На стенді закріпили витинанку Валерії Городкової «Гоголь». Потім звернули увагу, що Микола Васильович з витинанки дивиться на картину заслуженого художника України Володимира Сидорука, яка ілюструє повість Гоголя «Тарас Бульба».

Костянтин Вікторович спонукає школярів до власної творчості. На копіях іноді змінені кольори, або одна фігурка має зовсім іншу барву. Цікавою є робота Наталі Загуменної «Вітання Малевичу». Тут знаменитий «Чорний квадрат» засновника супрематизму ніби розмивається, зникає. А на квадраті об’ємні літери:»Вітання Малевичу». Ірпінська творча молодь веде своєрідний діалог з Казимиром Малевичем.

Деякі витинанки виконані за ескізами Костянтина Могилевського. Наприклад, «Козак Мамай» Гані Козоріз – це сюжет української народної картини, створений у сучасному стилі. Костянтин Вікторович також представив триптих своїх витинанок української національної тематики.

Звичайно, витинанки мали б кращий вигляд у рамках. Спонсори, де ви?

Колись талановиті художники-викладачі помітили студента Костянтина Могилевського і приділили йому багато уваги. Заслужений художник України Могилевський виправдав їхні сподівання. Нині він сам учить здібних школярів, виховує у них мистецький смак. Костянтин Вікторович знайомить своїх вихованців з кращими зразками світового мистецтва і наголошує, що українці не є бідними родичами в мистецькому світі. Українське мистецтво має власне оригінальне національне обличчя, з яким органічно вписується у загальноєвропейський мистецький простір.

Ще до відкриття виставки люди запитували, чи можна купити ці роботи. А директор видавництва «Юніверс» Андрій Савчук відзначив, що деякі роботи з виставки можна використати для оформлення книг. Гравюрами Ешера справді нерідко ілюструють літературу з математики і кристалографії.

Високо оцінили виставку витинанок начальник відділу культури, національностей та релігій Євгенія Антонюк, завуч школи № 1 Олена Чернятинська та інші.

Анатолій Зборовський, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею. фото В. Шилов

Popularity: 2% [?]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code